Haberler

Reel Kesimin Güveni Artıyor

Reel Kesim Güven Endeksi Nisanda Bir Önceki Aya Oranla Yüzde 5.1 Oranında Artarak 120.4 Seviyesinde Gerçekleşti. Söz Konusu Artış, Toplam Sipariş Miktarının Son Üç Aydaki Eğilimi, Genel Gidişata İlişkin Görüşler ve İhracat Sipariş Miktarındaki Gelecek Üç Ay Beklentilerindeki Güçlenme Endeksini Artırdı.

Reel Kesim Güven Endeksi, nisanda bir önceki aya kıyasla yüzde 5.1 oranında artarak 120.4 seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu artış, toplam sipariş miktarının son üç aydaki eğilimi, genel gidişata ilişkin görüşler ve ihracat sipariş miktarındaki gelecek üç ay beklentilerindeki güçlenme endeksi artırdı.

     Toplam sipariş miktarının mevcut durumu, sabit sermaye yatırım harcaması ve toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler de endeksi olumlu etkiledi. Mamul mal sok miktarı ve üretim hacmine yönelik değerlendirmelerdeki zayıflamalar ise endeksi azalış yönünde etkiledi.

Merkez Bankası'nın, özel sektör imalat sanayi işyerleri arasında yaptığı aylık İktisadi Yönelim Anketi kapsamındaki bazı sorulara verilen yanıtlardan oluşturduğu Reel Kesim Güven Endeksi nisan ayı sonuçları açıklandı. Bu yıl ocakta 115.3, şubatta 114.7 olan ve martta 114.5'e gerileyen Reel Kesim Güven Endeksi, nisan ayında yüzde 5.1'lik artışla 120.4 değerine çıktı. Böylece reel kesimin güveni nisanda bu yılın başındaki seviyesini de geride bırakacak şekilde artış kaydetti.

Nisan ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 1194 işyerinin yanıtları genel olarak değerlendirildiğinde; son üç aydaki üretim hacmine yönelik değerlendirmelerde şubat ve mart aylarında gözlenen belirgin zayıflama, nisan ayında yerini güçlenen artış eğilimine bıraktı. Son üç ayda alınan iç piyasa siparişlerinde önceki aylarda gözlenen azalış yönündeki eğilimin artışa döndü. İhracat siparişlerindeki artış eğilimi de devam etti.

Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin düşük, mamul mal stoklarının ise yüksek olduğu yönündeki değerlendirmelerin sürdü.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde ihracat sipariş miktarına ilişkin olumlu beklentilerin arttı ve iç piyasa siparişlerinde artış beklentisi ise azaldı. Bunun yanı sıra gelecek üç aydaki üretim hacmi artış beklentisinde önceki aylarda gözlenen belirgin güçlenme nisanda azaldı. Sabit sermaye yatırım harcaması ve istihdamda artış beklentileri güçlendi.

ÜRETİM TALEP YETERSİZLİĞİ ETKİLEDİ

Ankete katılan işyerlerinin yüzde 30.5'i üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 31.0'i talep yetersizliğinin en önemli faktör olduğunu belirtti. Talep yetersizliğini sırasıyla hammadde-ekipman yetersizliği, mali imkansızlıklar ve işgücü yetersizliği takip etti.

Nisan ayında ortalama birim maliyetlerinin son üç aydaki artış eğilimi ve gelecek üç aydaki artış beklentisinin önceki aya kıyasla zayıfladı. Satış fiyatlarında gelecek üç aydaki artış beklentisi önceki aya kıyasla azaldı. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE enflasyonu beklentisi yüzde 9 oldu.

SANAYİCİ İYİMSER

Sanayi dalındaki genel gidişat konusunda daha iyimser olanlar nisanda önceki aya göre arttı. Nisanda, içinde bulunduğu sanayi dalı hakkında bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirten katılımcıların ağırlıklı oranı yüzde 27.9, daha kötümser olduğunu belirtenlerin ağırlıklı oranı yüzde 12.2 oldu.

REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİ

Nisan ayında endeks, bir önceki aya göre yüzde 5.1 artışla 120.4 seviyesinde gerçekleşti. MBRKGE'yi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, toplam sipariş miktarı son üç ay eğilimi, genel gidişata ilişkin görüşler ve ihracat sipariş miktarı gelecek üç ay beklentilerindeki güçlenme endeksi artış yönünde etkilendi. Toplam sipariş miktarı mevcut durum, sabit sermaye yatırım harcaması ve toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler de endeksi olumlu etkiledi. Mamul mal sok miktarı ve üretim hacmine yönelik değerlendirmelerdeki zayıflamalar ise endeksi azalış yönünde etkiledi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title