Haberler

Çin Büyükelçisi ABD'nin Tarım Şirketine Baskı Yaptığını İddia Etti

Güncelleme:

Çin'in Washington Büyükelçisi Xie Feng, ABD'nin Iowa eyaletinde düzenlenen bir forumda yaptığı konuşmada, ABD'nin bir tarım şirketine baskı yaparak ayrımcılık ve haksız muamelede bulunduğunu iddia etti.

Çin'in Washington Büyükelçisi Xie Feng, Pazartesi günü ABD'nin Iowa eyaletinin merkezi Des Moines'te düzenlenen Çin-ABD Sürdürülebilir Tarım Ticareti Forumu ve Sözleşme İmza Töreni'nde bir konuşma yaptı. Xie, kısa süre önce bir ABD eyaletinin, önde gelen uluslararası bir tarım şirketine 35 yıldır sahip olduğu tarım arazisini satma talimatı verdiğini hatırlattı.

Arkansas eyaletinin kısa süre önce Çinli Syngenta şirketinin eyaletteki tarım arazilerini satmasını zorunlu kılan kararına yanıt veren Çinli büyükelçi, ABD'nin ekonomik meseleleri siyasileştirmeye yahut güvenlik kavramını aşırı genişletmeye son vermesi gerektiğini söyledi.

"Tarım işbirliğini derinleştirmek amacıyla, ekonomik meseleleri siyasallaştırma ya da güvenlik kavramını aşırı genişletme girişimlerine dur demeliyiz. Kısa süre önce önde gelen uluslararası bir tarım şirketine, bir eyalet tarafından 35 yıldır sahip olduğu tarım arazilerini satması talimatı verildi. Şirket 4.000 Amerikalıyı istihdam ediyor ve 40'tan fazla eyaletteki Amerikalı çiftçilere gelişmiş tarım teknolojileri sunuyor. Her yıl yaklaşık 510 milyon ABD doları tutarında maaş sağlayan şirket, 2 milyar ABD doları değerinde mal ve hizmet satın alıyor. Şirket, ABD'de faaliyet gösterdiği 53 yıl boyunca hiçbir ulusal güvenlik riski oluşturmadı. Ancak sırf altı yıl önce Çinli bir şirket tarafından satın alındığı için şu anda mantıksız bir baskıya maruz kalıyor. Böyle bir ayrımcılık ve haksız muamelenin herhangi bir ülkede yatırım yapan bir Amerikan şirketine yapıldığını ve şirketin, sözleşmeler göz ardı edilerek her an kapı dışarı edilme riskiyle karşı karşıya kaldığını düşünün. ABD hükümeti ve halkı ne hissederdi? Bunda sözleşme ruhuna, piyasa kurallarına ve adalete saygıdan eser var mı?"

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Washington'dan bildiriyor. (XHTV)

Kaynak: Xinhua / Politika

Washington Politika Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title