Haberler

Baykal: "Bu Bir Hukuk, Anayasa ve Laiklik Tahribatıdır"

TBMM'de Bugün Kabul Edilen Üniversitelerde Başörtüsü Özgürlüğü ile İlgili Değişiklik Maddesini Değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin Sürekli Bir Gerilim İçine Gireceğini ve Ülke Enerjisinin Çok Tehlikeli Bir Biçimde Boşuna Kullanılacağını İddia Ederek, "Bu Bir Hukuk, Anayasa ve Laiklik Tahribatıdır. Bunun Önümüzdeki Dönemde Daha Olumsuz Gelişmeleri ...

TBMM'de bugün kabul edilen üniversitelerde başörtüsü özgürlüğü ile ilgili değişiklik maddesini değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin sürekli bir gerilim içine gireceğini ve ülke enerjisinin çok tehlikeli bir biçimde boşuna kullanılacağını iddia ederek, "Bu bir hukuk, anayasa ve laiklik tahribatıdır. Bunun önümüzdeki dönemde daha olumsuz gelişmeleri destekleyeceği çok açıktır" dedi.

CHP lideri Deniz Baykal, Ludwigshafen kentindeki yangında ölen 9 Türk'ün cenaze törenine katılmak ve yaralıları ziyaret etmek üzere Almanya'ya gitti. Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin üniversitelerde uygulanan başörtüsü yasağının kaldırılmasını öngören anayasa maddesi değişikliğinin TBMM'de bugün kabul edilmesine ilişkin sorusuna Baykal, "İlk kez bu hükümet, 85 yıllık Türkiye Cumhuriyeti'nin 71 yıllık laiklik ilkesine yönelik değişiklik yaptı" şeklinde yanıt verdi. Üniversitelerde yeni bir çatışma

ortamının doğup doğmayacağıyla ilgili konuşan Baykal, yasa değişikiliği projesi ilk ortaya atıldığı andan itibaren Türkiye'de herkesi rahatsız eden bir ayrışma ve kutuplaşmanın ortaya çıkmaya başladığına tanık olduklarını söyledi. Toplumda net bir şekilde kutuplaşmanın doğduğunu savunan Baykal, sözlerine şöyle devam etti:

"Hem üniversitelerimizde, hem yargı organlarımızda, barolarda ve gençlerin arasında. Toplumda çok net bir şekilde bir ayrışma, farklılaşma, gerginlik ortamı şekillenmeye başladı. Bu çok üzüntü verici bir tablo. Bu konunun ne kadar yanlış yönetildiği, şu ana kadar yaşanan olaylarla zaten ortadadır. Bu noktaya gelmemesi gerekirdi. 'Anayasa değişikliği gerçekleştikten sonra ne olur diyorsunuz.' Bu süreç hiç kuşkusuz devam edecek. Ayrışma, gerginlik, farklılaşma bundan sonra da birikmeye, çoğalmaya devam

edecek. Birden bire hemen hafta başından itibaren dramatik bir çatışma ortamının şekilleneceğini beklemiyorum. Bunu temenni etmiyorum, dilemiyorum. Bunun böyle olmaması kanısındayım. Türkiye'nin yıllardır geliştirdiği anlayışın, hoşgörünün hepimizi bu noktada daha dikkatli, sorumlu davranmaya yönlendireceğine güveniyorum. Bir çatışma bekleyişinde değilim. Ama bu süreç kötüdür. Sürekli ülke bir gerilim içine girecektir. Ülke enerjisi çok tehlikeli biçimde boşuna kullanılacaktır."

"BU BİR HUKUK, ANAYASA VE LAİKLİK TAHRİBATIDIR"

Bugüne kadar dinin siyasi istismarının, kadrolaşma, bir takım çevrelere sırt sıvazlama ve destek verme biçiminde ortaya çıktığını, şimdi ise anayasa planında ortaya çıkmaya başladığını öne süren Baykal, "Bu bir hukuk, anayasa ve laiklik tahribatıdır. Bunun önümüzdeki dönemde daha olumsuz gelişmeleri destekleyeceği çok açıktır" diye konuştu. Yasanın, üniversitede öğrencilerin başörtüsüyle derslere devam etme olanağıyla sınırlı kalmayacağını, bunun arkasında devlet dairelerinde türbanlı çalışma talebi

geleceğini ifade eden Baykal, "Bu talebi artık engellemek çok daha güçtür. Engellemek, haklı olmaktan giderek çıkmaktadır. Üniversitelerde, devlet dairelerinde reddetmek çok daha sıkıntılı olacaktır. Bir süre sonra üniversitelerden liselere doğru gidecektir. Bu, öngörülmesi gereken bir süreçtir. Bununla da iş bitecek değildir. Yani çok açık bir tablo" dedi.

Yaşanan sürecin insan hakları ve demokrasi anlayışı içinde haklı gösterilmeye çalışıldığını da öne süren Baykal, "İnsan hakları söylemi, bu sürecin bahanesidir. Esasıyla kesinlikle ilişkili değildir. Türkiye'de dikkate alınması gereken o kadar insan hakları ihlali, sorunu ve sıkıntısı var ki, bunlara tam bir ilgisizlik içinde sadece bu konuya büyük öncelik verilmesi, konunun insan hakları sorunu olarak değil, dini bir toplumsal yapıyı oluşturma amacının öncelikli olarak benimsenmiş olmasıyla ilgilidir.

Buna hiç kuşku yoktur. Bugün 'eğitim hakkı' deniliyor. Çalışma hakkı, sendikal haklar ne oluyor? Kimse toplumdaki mezheplerin çok haklı sorunlarıyla meşgul değil. O sorunlar insan hakları ihlali olmuyor mu? Bunlara karşı duyarsız davrananlar, şimdi sadece bu konuya yönelik insan hakları ve demokrasi söylemiyle mücadele yapıyorlar. İnsan hakları ve demokrasi sorununa büyük önem veren çevreler, yavaş yavaş gerçekleri görmeye başlamıştır. Neye alet edildiklerini kavramaya başlamışlardır" şeklinde konuştu.

Deniz Baykal, gazetecilerin sorularını yanıtladıktan sonra THY'nin tarifeli uçağıyla saat 19.50'de Frankfurt'a hareket etti. Baykal'a Almanya ziyaretinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ve CHP Genel Sekreter Yardımcısı İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen eşlik ediyor. Baykal'ın, Almanya'daki yangında yakınlarını kaybedenleri ve yaralıları ziyaret edeceği öğrenildi.

(TC-CİN-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title