Haberler

8. Yargı Paketi yürürlüğe girdi! Adli para cezasında alt tutar 100 liraya yükseltildi

Güncelleme:

Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. Suçla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla bir günlük adli para cezası alt tutarı 20 liradan 100 liraya, üst tutarı ise 100 liradan 500 liraya yükseltiliyor.

Kamuoyunda "8. Yargı Paketi" olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a göre, emekli bayram ikramiyesi tutarı 2 bin liradan 3 bin liraya yükseltildi. Suçla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla bir günlük adli para cezası alt tutarı 20 liradan 100 liraya, üst tutarı ise 100 liradan 500 liraya yükseltiliyor. Bu düzenleme, 1 Haziran 2024'te yürürlüğe girecek.

ÖRGÜT ADINA SUÇ İŞLEME

Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçeleri dikkate alınarak Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişiklikle, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme fiili müstakil bir suç olarak düzenleniyor. Buna göre, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. İşlenen suçun niteliğine göre verilecek ceza yarısına kadar indirilebilecek. Bu hüküm sadece silahlı örgütler hakkında uygulanacak.

SUÇ İŞLEYEN KİŞİ İÇİN 10 YILA KADAR HAPİS

Örgüt adına suç işleyen kişi, hem işlediği suçtan hem de örgüt adına suç işleme cürmünden ayrı ayrı cezalandırılacak. Devlet güvenliğine ve anayasal düzene karşı işlenen suçlar bakımından, silahlı örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi ayrıca 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

TEMYİZ YOLUNA GİDİLEBİLECEK

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının ilk derece mahkemesi sıfatıyla bölge adliye mahkemesi veya Yargıtay tarafından verilmesi halinde temyiz yoluna gidilebilecek. İstinaf ve temyiz yolunda karar ve hüküm, usul ve esasa ilişkin hukuka aykırılıklar yönünden incelenecek.

DOSYA TAZMİNAT KOMİSYONU TARAFINDAN İNCELENECEK

Ceza hukuku kapsamındaki soruşturma ve kovuşturmalar ile özel hukuk ve idare hukuku kapsamındaki yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı durumlarda Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvurularda Anayasa Mahkemesinin başvuru yollarının tüketilmediği gerekçesiyle kabul edilemezlik kararı verilenler ile incelemenin sürdürülmesini haklı kılan bir neden görülmediği gerekçesiyle düşme kararı verilenlerin belirlenen süre içinde müracaat etmesiyle dosyanın Tazminat Komisyonu tarafından incelenmesine imkan tanınıyor.

Kaynak: AA / Politika

Ceza Muhakemesi Kanunu Yargı Hukuk Politika Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (16)

ARSLANOĞLU Hakan:

E devlet çıktığından beri muhtarlığa hiç gitmedim. ama Ülkemizde 50 bin üzerinde muhtar var ve aylık maaşları 17 bin lira. muhtarlara toplam ödenen aylık 856 milyon lira. Boş yere ödenen para. Muhtarlık işlerini Belediyeler üstlenebilir.

292
7
yanıtYanıtla
Oğulcan Dursun:

Mantıklı

yanıt78
yanıt1
abuzittin:

dediğin büyükşehirlerde ilçe merkezlerinde olabilir fakat hala postası muhtarlığa giden köyler var bunları takip eden muhtarlar var o yüzden kısmii olabilir

yanıt4
yanıt2
fahrettin kılınç:

Köylerde mezralarda kaldirimasin il ve ilçelerde muhtarlığın anlamı yok kalmadida yeni seçime gireceğiz şuan görevde kim var onu bilmiyorum

yanıt4
yanıt0
haksız mıyım:

kısas getirilmeli pek çok suça. hapishanelerde beslemek çözüm olmuyor. caydırıcı olması açısından kişi ne suç işlemişse aynıyla cezalandırılmalı. maddi olarak zarar vermişse aynı maddi karşılığı tazmin edilmeli. şiddet varsa da suçluya aynını uygulamalı. kısasta hayat vardır

89
13
yanıtYanıtla
Hüseyin ÖZKAYA:

süresiz nafaka kaldırılmalı. herkes evli kaldığı süre kadar nafaka ödemeli...

99
2
yanıtYanıtla
ihsanhan:

çocugun varsa nafaka zorunlu olmalı ama cocugu yok devamlı nafaka almaya devam ediyor yanlış.

yanıt46
yanıt4
Hüseyin ÖZKAYA:

haklısınız. Çocuk için nafaka kavramı nedense aklıma gelmedi. insan evladı için gerekenin fazlasını yapar zaten diye düşündüm. fakat eski eş için kadın haklarını işleten sistem diğer eşi umursamıyor. ve eşitlik nutukları atan kişiler söz konusu nafaka olunca , kadının erkeğe muhtaçlığına sessiz kalıyor. neden bir kadın eski eşinin eline bakıyor diyen yok...

yanıt12
yanıt0
mardinli yiğit:

demek ki kasa boşalmış.

63
25
yanıtYanıtla
Ayhan erdem:

Ne yorum yapalım ne diyelim kira alt sıra 10bin tl olan bir ulkede 17bin tlde askarı ucret ve emwkli maaşı da 10 bin olan ulkenın halı işde başka nasil toplanacak para

35
7
yanıtYanıtla
Tüm 16 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title