Haberler

2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız'ın, bir CHP'li milletvekilinin santral lisansı aldığı iması gerginliğe neden oldu Yıldız: "Aranızdan herhangi bir arkadaşın aldığı rüzgar lisansından, güneş lisansından bahsederek gizem oluşturmaya çalışmıyorum.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bir CHP'li milletvekilinin rüzgar ve güneş enerjisi santrali lisansı aldığını ima etmesi TBMM Genel Kurulu'nda gerginliğe neden oldu.

Yıldız, bakanlığının 2015 bütçesiyle ilgili hükümet adına yaptığı konuşmada, muhalefet partilerinden milletvekillerinin HES'lere, nükleer santrale, termik santrale, jeotermal santrallere karşı olduklarına, kömür üretilmesini, havaalanı, köprü yapılmasını istemediklerine dair konuşmalar yaptığını ifade etti.

Doğalgaz santrallerinin yapılmamasıyla ilgili konuşma yapılmadığını anlatan Yıldız, "Dışarıda yaptığımız toplantılarda doğalgaz lobisinin çalışmalarını görüyoruz ama TBMM çatısı altında bunun olmayacağını bildiğim için buna başka anlam giydirmem lazım" dedi.

Güneş enerjisi santrallerine değinen Yıldız, Almanya'nın güneşten elde edilen enerjiye 17 milyar Avro yıllık sübvansiyon verdiğini, Türkiye'nin 4 katı fiyat ödediğini belirtti. Yıldız, pahalı sübvansiyonun vatandaşa pahalı döneceğini söyledi.

Taner Yıldız, 600 ve 9 bin megavatlık projelerin ayıklamasının yapıldığını, blok halde 3 bin megavatlık dünyanın en büyük güneş enerjisi santralini açacaklarını kaydetti.

Doğalgaz santrallerinin yeterli miktara ulaştığını belirten Yıldız, lisans verdiklerinin önünü kapatmayacaklarını, teşvik alanların teşviklerini kaldırmayacaklarını, ancak yeni doğalgaz santrallerinin yapılmasını teşvik etmediklerini söyledi.

İthal edilen doğalgazın mesken ve sanayide kullanılmasını istediklerini anlatan Yıldız, "Doğalgazın elektrik üretimindeki payının yüzde 33'lere düşürülmesi hedefimizden vazgeçmeyeceğiz. Kurak yıllardan dolayı yağmurun ikame edemediği üretim santrali olursa, onun yerine elektrik üretmemiz lazım" diye konuştu.

AK Parti'nin iktidara geldiği dönemde muhalefetin önerilerine göre hedeflerini belirlemeleri halinde bugün yüzde 28 daha az elektrik üretilmiş olacağına işaret eden Yıldız, "Bundan 10 yıl sonrasını siyasette olanlar görecek. Öngördüğümüz politikalarla beraber yalnızca nükleer santralin işletmeye alınmasından dolayı 7,2 milyar dolar daha az doğazgaz ithal edeceğiz. Biz makro planlarımızı yaptık ve onları uyguluyoruz" dedi.

BOTAŞ'ın ödeyeceği döviz borcu için çözüm

BOTAŞ'ın yıl sonuna kadar Rusya, Azerbaycan ve İran'a 1,2 milyar dolar ödeme yapacağını hatırlatan Yıldız, "Piyasadan dolar aldığımız her bir gün piyasadan çekilen döviz anlamına geliyor. Bunun çözümünü Hazineyle konuştuk. Merkez Bankası ile kararını yarın kamuoyuyla paylaşacağız önemli çözüm noktasındayız" diye konuştu.

Yıldız, bürokratların, muhalefetin yolsuzluk eleştirileri karşısında yılgın olduklarını kendisine aktardığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Usulsüz çalışanların üzerine hangi hassasiyetle gitmemiz gerekirse, doğru çalışanların korunmasıyla ilgili hassasiyet ondan az olmamalı. Dürüst insanları koruyup kollamanın ne kadar önemli olduğunu bilmeliyiz. Buna dikkat etmezsek, iktidar kültürüne olan mesafemiz her geçen gün artar. Bu bürokrasi 25-30 yıllığına gelen bürokrasidir. Dürüst insanlara sahip çıkarsak bunun AK Parti'si, başka partisi olmadığını anlarız."

Yıldız, BOTAŞ'ın, TPAO'nun yüzde 15'lik, yüzde 20'lik dilimler halinde halka açılan, daha sonra blok satışla hissesini yüzde 49'a indiren yapısı olabileceğini düşündüklerini ifade etti.

"Gizem oluşturmaya çalışmıyorum"

Gücünü şeffaflıktan alan enerji sektörü oluşturmaya çalıştıklarını vurgulayan Yıldız, "Aranızdan herhangi bir arkadaşın aldığı rüzgar lisansından, güneş lisansından bahsederek gizem oluşturmaya çalışmıyorum. Herhangi bir müteşebbis gibi o da müracaatını yapmıştır, o da bir vatandaş gibi almış olabilir diyorum. Biz çıkar ilişkisi, menfaat ilişkisi olmayan arkadaşları önünüze atmayız" diye konuştu.

Yıldız, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili çalışmalara devam edeceklerini belirterek, enerji verimliliğiyle ilgili her çalışmanın işlerini kolaylaştırdığını söyledi.

Dünyayı kirletenlerle temizleyenlerin aynı ülkeler olmadığını dile getiren Yıldız, "Türkiye olarak tavır alıyoruz. Çevreyle alakalı konularda her zaman hassas olacağız" dedi.

Ultra süper filtreye sahip, akışkan yataklı kömür santrallerini teşvik ettiklerini vurgulayan Yıldız, bu santrallerin maliyetinin yüzde 10-12 civarında farkettiğini belirtti. Yıldız, "Çevre için niçin daha fazla vermeyelim. Çevre için değmez mi? Kömür santrali yapılacaksa böyle yapılacak. Bu şekliyle yapmayan varsa lütfen kenara çekilsin, yapan varsa beri gelsin" diye konuştu.

Santral ruhsatı gerginliği

Madencilik sektöründe ruhsat başvurusu yapmak için parti ayrımı yapmadıklarını kaydeden Yıldız, şöyle devam etti:

"Bir müracaat için herhangi bir partiye üye olma şartımız yok. Üye olabilir veya olmayabilir, yalnız memur olmama şartı koşuyoruz. Mali yeterlilik arıyoruz. Aradığımız mali yeterlilik arasında iktidar partisine üye olanlar olabilir, muhalefet partisine üye olan olabilir. Aldığı yatırımı tamamlayabilecek, Türkiye'ye katkı koyabilecek, Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda uğraşabilecek yatırımcı lazım. Varsa tanıdıklarınız, onları teşvik ediniz."

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ile CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da, Yıldız'ın parti üyelerinin maden ruhsatı için başvuru yapabileceği sözlerine tepki gösterdi. Erdoğdu, "Ben milletvekiliyim. Bu ifadeler bana hakarettir. Böyle biri varsa açıklayın" dedi.

Bunun üzerine Ak Parti'li milletvekilleriyle CHP milletvekilleri arasında tartışma çıktı. Erdoğdu ile AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk arasında ağız dalaşı yaşandı. Erdoğdu'nun AK Parti sıralarına yönelmesi üzerine araya milletvekilleri girdi.

Bu sırada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, elinde liste olduğunu belirterek, "Bunların her birisini bana lütfen açıklattırmayın" diyerek, elindeki listeyi gösterdi.

Tartışma üzerine tekrar söz isteyen CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, "Sayın Bakan, bu doğal bir işse listeleme ihtiyacı duymanızı yadırgıyorum" dedi.

Tartışmanın uzaması üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, birleşime ara verdi.

Aranın ardından konuşan Taner Yıldız, listeyi sadece CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi'ye göndereceğini söyledi ve " Bu arkadaşla alakalı olumsuz bir şey söyledim mi? Hayır. Müracaatını yapmış, lisansını almış, bir kısmını alamamış, müracaatta devam etmiş. Bununla alakalı ben olumsuz bir şey söylemiyorken sizin yaptığınız panik niçin? Bir milletvekili, bakan kastedilerek, yıllar önceki şirketinin devam edip etmediği soruları soruldu. Bu hukukiyse bunu öğretmenin başka yolu olmayacaktı" diye konuştu. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Aykut Erdoğdu Taner Yıldız Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title