Haberler

2014 Yılı Bütçe Görüşmelerinin Dikkat Çeken Anları

Bütçe görüşmeleri aralıksız 11 gün sürdü; milletvekilleri 150 saatin üzerinde çalıştı BDP'li Kaplan, CHP'lilerin Balbay'ı tebriğini, kürsünün arkasındaki basamağa oturarak bekledi Bütçe görüşmelerinin ilk gününe CHP'li İnce ile AK Parti'li Aslan arasındaki küfürlü tartışma damgasını vurdu Kadın milletvekili, küfürlü sözleri protesto etmek için Genel Kurul'da kırmızı fular taktı HDP'liler bütçe görüşmeleri boyunca açlık grevi yaptı CHP'li Erdemir ve Eryılmaz kürsüye ayakkabı kutusuyla çıktı CHP'li Öğüt, süt ve mazot şişeleri ile kürsüye geldi CHP'li Özel, tren hareket memuru oldu ve iktidara "Geldiğiniz durak son duraktır" diye seslendi.

ALP ÖZDEN - 2014 Yılı Bütçesi Merkezi Yönetim Kanun Tasarısı ile 2012 Yılı Kesinhesap Kanun Tasarısı'nın görüşmelerinde ilginç olaylar ve protestolar yaşandı.

Bütçe görüşmeleri 10 Aralık'ta başladı ve 11 gün aralıksız sürdü. Çalışmalar toplamda 150 saatin üzerinde sürdü.

Bütçe görüşmelerinin ilk gününde cezaevinden tahliye olan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay yemin etti.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, konuşma yaptığı sırada, CHP milletvekillerinin yemin eden Balbay'ı tebrik etmesini, kürsünün arkasındaki basamağa oturarak bekledi.

AK Parti Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü bütçesi üzerinde yaptığı konuşmayla Genel Kurul kürsüsünden başörtüsüyle hitap eden ilk milletvekili oldu.

-"Gazlı su"

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, İçişleri Bakanlığı bütçesi üzerinde konuşmak için geldiği kürsüdeki suyu kastederek, "Bizi o kadar alıştırdınız ki, bu su da gazlı su olsun" isteğinde bulundu.

Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, "Dikkate alınacaktır" diyerek, görevli kavası yanında çağırdı ve kürsüdeki suyun değiştirilmesi talimatını verdi.

Kavasın suyu değiştirmesinin ardından Başkanvekili Yakut, Tan'a, "İsteğiniz üzerine gazlı su gönderildi" dedi.

-Küfürlü tartışmalar ve kırmızı fularlı protesto

Bütçe görüşmelerinin ilk gününe, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ile AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan arasında tartışma damgasını vurdu. Tartışma sırasında, tutanaklara da yansıyan küfürleşmeler oldu.

Aslan, TBMM Genel Kurulu'nda kendisine küfür edildiğini, kendisinin de aynı üslupla cevap verdiğini belirterek, "Evet, bir küfürleşme olmuştur, hoş değildir ama bu küfürleşmeyi başlatan sayın İnce'dir. Ben kendi sözlerimden dolayı Meclisimizden özür diliyorum" dedi.

CHP Grup Başkanvekili İnce de "Küfür değil, kaba, yaralayıcı, argo bir söz kullanıyorum, defol anlamında. Bunu da kullanmamam gerekirdi ama ondan sonra gelen küfürleri ben okuyamam. Kamer Genç'in ölmüş anasına söylediklerini benim şahsıma söylemiş" diye konuştu.

Birkaç gün sonra bir grup kadın milletvekili, küfürlü sözleri protesto etmek için Genel Kurul'da kırmızı fular taktı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de bu etkinliğe destek verdi.

-Kürdistan tartışması

Bir başka tartışma da MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan ile AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel arasında yaşandı. Türkkan'ın "Avradına gösterecek, bana değil"  sözleri Genel Kurul'u gerdi.

Türkkan'ın AK Parti sıralarına doğru yürümesi üzerine milletvekilleri araya girdi. Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu, oturuma ara verdi.

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane ve Van Milletvekili Özdal Üçer, tutuklu milletvekilleri için "Kürdistan milletvekili" deyince, Genel Kurul'da yine tansiyon yükseldi.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, "Burası Türkiye" diyerek, Üçer'in mikrofonunu kapattı ve Anayasa'nın 3. maddesindeki "Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür" hükmünü hatırlattı.

TBMM Genel Kurulu'nda BDP Van Milletvekili Özdal Üçer'e, "PKK'nın terör örgütü olmadığı" ve "Kürdistan İşçi Partisi'nin üyesi olmaktan gurur duyduğu" yönündeki ifadeleri nedeniyle kınama cezası verildi.

-Açlık grevi

Bütçe görüşmeleri sırasında HDP Eş Genel Başkanları, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, İstanbul Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel, tahliye talepleri reddedilen BDP'li milletvekillerine dikkat çekmek için açlık grevi başlattı.

Milletvekilleri grevlerini Kulis ve Genel Kurul'da bütçe çalışmaları boyunca sürdürdü.

Milletvekilleri bulundukları yerde üzerinde "Bu 'iş' yerinde grev vardır" yazılı dövizlerini açtı.

-Ayakkabı kutusu

Bütçe görüşmelerine, İstanbul merkezli operasyondan esinlenen muhalefet milletvekilleri "ayakkabı kutulu" konuşmalar yaptı.

CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, Meclis kürsüsüne, üzerinde AK Parti amblemi olan ayakkabı kutusu koyarak konuşmasını yaptı.

"Bu kutu AK Parti'nin kara kutusu" diyen Erdemir, kutuyu açarak içindeki Bursa fotoğrafını gösterdi.

CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, kürsüye getirdiği kutunun içinden yırtık bir ayakkabı çıkararak, "Başbakan delik ve yırtık ayakkabıyla siyasete girdiğini söylemişti ama şu an dünyanın en zengin başbakanlarından biri" diye konuştu.

CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, altı şişe süt ve bir şişe mazotu TBMM Genel Kurulu'nda konuşma yaptığı kürsünün önüne dizdi. Öğüt, "Çiftçi bir litre mazot almak için altı litre süt verecek. Allah'tan reva mı, çiftçi bunu nasıl kaldıracak?" diye sordu.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, bütçe görüşmelerinin en ilginç eylemlerinden birine imza attı.

Özel, Genel Kurul kürsüsünde, tren istasyonlarında görev yapan hareket memurlarının giydiği şapka ve kullandığı "dur" ve "geç" işaretini çantasından çıkararak, iktidar sıralarına "Geldiğiniz durak son duraktır" diye seslendi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Mustafa Balbay Aykan Erdemir Muharrem İnce Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 1 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Hititler Türk mü? Hititler günümüzde hangi devlet, millet? 1 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title