Haberler

Petrolde Yüksek Ateş

Petrol Fiyatlarında Son Dönemde Aralıksız Devam Eden Yükseliş Yeni Haftaya da Taşındı. Brent Tipi Petrolün Varil Fiyatı 78 Dolar ile Rekor Seviyelere Yakın Seyrediyor.

Petrol fiyatlarında son dönemde aralıksız devam eden yükseliş yeni haftaya da taşındı. Brent tipi petrolün varil fiyatı 78 dolar ile rekor seviyelere yakın seyrederken, Kuzey Denizi'nden sağlanan üretimin azalacağına yönelik endişeler fiyatları yukarı çekiyor.

Petroldeki yükselişin temel nedeni olarak arz-talep dengesinin bozulacağı yönündeki tedirginlikler gösteriliyor. Özellikle Ortadoğu'da devam eden savaş ve dünyanın en büyük üreticilerinden olan Irak'tan sağlanan petrol miktarındaki düşüş, bu tedirginlikleri besliyor. Bunun yanında diğer petrol üretim merkezlerinden de çeşitli sebeplerle arz kesintisi haberlerinin gelmesi, piyasadaki ateşi yükseltiyor.

Petroldeki yükseliş devam ederken, piyasa genelinde bu trendin süreceği beklentisi ağır basıyor. Arz ile ilgili kaygıların yanında dünya ekonomisinin hızla büyümesi ve bu paralelde artan petrol talebi, fiyat üzerindeki tahminleri yukarı çekiyor. Bu öngörüler piyasadaki kontratlarda da karşılığını buluyor. Petrol piyasasında işlem yapan yatırımcılar, tercihlerini daha çok alım yönünde kullanıyor. Piyasadaki alım-satım kontratları arasındaki fark şu anda yüzde 17 fazlası ile alım tarafında bulunuyor.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın raporuna göre dünyadaki toplam petrol talebi bu yıl yüzde 1.8 oranında yükselecek ve günlük ortalaması 86 milyon varile çıkacak. Önümüzdeki yıl için ise tahmin biraz daha yüksek. IEA, petrol talebinde tam yüzde 2.5'lik bir artış bekliyor. Bunun anlamı da günlük 88.2 milyon varillik bir toplam talep.

 

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) de benzer şekilde bu yıl petrol talebinin artmasını öngörüyor. OPEC'e göre global petrol talebi bu yıl yüzde 1.5, bir başka ifade ile günlük 1.3 milyon varil yükselecek ve 85.59 milyon varile çıkacak. OPEC, 2008 yılında da artışın süreceğini ve günlük 1.3 milyon varil petrole daha ihtiyaç duyulacağını öngörüyor. Söz konusu artış özellikle Çin ve Hindistan ekonomileri ile bazı Ortadoğu ekonomilerindeki büyümeden kaynaklanacak.

PETROL 100 DOLAR OLUR MU?

Petrol fiyatları ile ilgili yorumları ile dikkat çeken Referans Gazetesi yazarlarından Yiğit Bulut, bu konuda ilginç bir tespitte bulundu. Dünyanın askeri-endüstriyel bir kalıba doğru gittiğini ve bu yapının ABD seçimlerinde elde edileceklere göre, 2012'ye kadar süreceğine işaret eden Bulut, "Bu zorlama devam ettiği sürece petrol fiyatlarının 100 doların üzerinde yeni bir kanal açması beklenebilir" ifadesini kullandı.

Bulut, Referans Gazetesi'nde yer alan yazısında, petrolde özellikle 77-79 dolar bandına dikkat edilmesi gerektiğini ve bu bant kırılırsa fiyatların 80-100 dolar bandına oturabileceğini kaydetti.

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 7 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 7 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 7 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Fenerbahçe'nin şampiyonluk şansı var mı? Fenerbahçe nasıl şampiyon olur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title