Haberler

Pakistan, ABD yaptırımları nedeniyle Türkiye'yle imzaladığı 1,5 milyar dolarlık anlaşmayı iptal etti

Güncelleme:

Türkiye, 2018 yılında Pakistan'a 30 adet ATAK taarruz helikopteri satmak için 1,5 milyar dolarlık bir anlaşma imzalamıştı. Ancak ABD'nin S-400 yaptırımları nedeniyle söz konusu teslimat gerçekleştirilemedi. Bu gelişme üzerine Pakistan Türkiye'den helikopter almaktan vazgeçti ve Çin'le görüşmelere başladı.

Pakistan, ABD'nin ihracat izni vermemesi sonucu teslimatta yaşanan gecikmeler nedeniyle 2018 yılında Türkiye'den sipariş ettiği T129 ATAK taarruz helikopterlerini satın almaktan vazgeçti. Pakistan Ordu sözcüsü Tümgeneral Babar İftihar, dün düzenlediği basın toplantısında Türkiye'yle anlaşmanın iptal edildiğini ve Çin'den J-10 savaş uçağı almaya karar verdiklerini açıkladı.

ÇİN'LE GÖRÜŞMEYE BAŞLADILAR

Sözcü, Türkiye dışından askeri uçak ve helikopter alımıyla ilgili seçenekleri değerlendirdiklerini belirterek "Türkiye'yle yapılan anlaşma konusunda, biz yolumuza devam ediyoruz" dedi.

İftihar, Pakistan ordusunun Türk helikopterleri yerine Çin'den Z-10ME taarruz helikopteri almak için görüşmelere başladığını bildirdi.

S-400 YAPTIRIMLARI ANLAŞMAYI SUYA DÜŞÜRDÜ

Pakistan, 2018'de 30 adet T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri satın almak için Türkiye'yle 1,5 milyar dolarlık bir anlaşma imzalamıştı. Ancak helikopterlerin teslimatı ABD'nin engeline takılmıştı. ABD yapımı motor kullanılan ATAK helikopterinin başka bir ülkeye ihracatı için ABD'den izin alınması gerekiyor.

ABD merkezli Voice of America sitesinin haberine göre, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alması nedeniyle ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı yaptırımlar sonucu ihracat izni gelmeyince Pakistan'la anlaşma da suya düştü.

İBRAHİM KALIN: KAYBEDEN ABD OLACAK

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, geçen martta yaptığı bir açıklamada "ABD, Pakistan'a yapmayı planladığımız savaş helikopteri satışını engelledi. Bu muhtemelen söz konusu ihalenin Çin'e gitmesine neden olacak ve burada kaybeden ABD olacak" demişti.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Pakistan Haberler

500

Yorumlar (35)

Nizamülmülk2023:

Burada bazı boş konuşmalar görüyorum, Atak helikopterin motor kısmı abd ye aitti onlarda ayda bir motor gönderiyorlardı ambargodan sonra iptal oldu.Ama biz naptik 2022 yılında insaalah motor hazır olacak.Ukraynada aynısını yaptı helikopterdeki radar gözü vermedi aselsan üretimi yaptı,ukraynanın cevabı Türkiye uğraşılmaz herşeyi yapabilicek kapasiteye sahip bir ülkedir dedi bos konusmayyalim ulkemize destek cikalim.Burada yaşamak istemeyenleride yaşayacak yerler postalayalım...

363
153
yanıtYanıtla
Sevda Gül :

Sagol

yanıt0
yanıt0
Hek Tor:

Sen önce konuyu iyi bil ondan sonra ahkam kes, basimiza ne geliyorsa zaten bu cok bilmislikten ama birsey bilmemekten geliyor... O gözü Ukrayna degil Kanada vermedi, sihalar Azeriler tarafindan ermenilere karsi kullanildigi icin. Ukrayna ise bizden birkac siha aldi, kopyalayip kendi yapmaya basladi, yani Ukrayna da bizi aldatanlar listesine girmis oldu.... Dedigin gibi, seni de Ukrayna"ya postalamak lazim. Haaa, yorumunu begenenlere ne demeli, agzim acik kaldi vallaaaa, A. Nesin hakliymis.

yanıt2
yanıt1
Burak sungur:

Hep Yerli milli deyip yalan söyleyip milleti kandırıyorlar Niye satamadık bu helikopteri

170
287
yanıtYanıtla
Eğrioturdoğrukonuş:

Belli parçalar ithal ediliyor. İHA ve SİHA da da durumj aynıydı. şimdi y zde yüze geçtik. İnşallah diğer ürünlerde de olacak. bir yerden başlamak lazımdı.

yanıt52
yanıt19
Kobra Murat :

"ABD yapımı motor kullanılan ATAK helikopterinin başka bir ülkeye ihracatı için ABD'den izin alınması gerekiyor." mus. 3 Halay cekeriz millet bunu da unutur. :))

yanıt42
yanıt39
Barbaros:

Dünyaya kafa tutuyoruz diyen akp ti sahneye bekliyoruz çıt çıkaranın kafasını kırarım

176
152
yanıtYanıtla
Yasin KILIÇ:

kes lan barbarosun adını kirleten truva atı seni.

yanıt155
yanıt136
Barbaros:

Hani yerli ve milliydi ABD bugün satmayın dedi hani dünyaya kafa tutuyorduk ?

174
96
yanıtYanıtla
Kuman:

Onu bizi ABD ye kukla eden İnönüye sor

yanıt102
yanıt138
Tüm 35 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title