Haberler

Otomobil piyasası tepetaklak oldu! İkinci el fiyatları, sıfır araçlarla yarışıyor

Güncelleme:

Resmi Gazete'de ÖTV matrahlarının değiştiğine dair kararın yayımlanmasıyla birlikte bayiler de fiyat güncellemelerine başladı. Güncellemenin ardından ikinci el araçların fiyatlarında düşüş yaşanması beklenirken, ikinci el araçlar için istenen rakamlar görenleri şaşkına çevirdi. Yeni kararla birlikte otomobil piyasasındaki dengeler iyice şaşarken, ikinci araçların fiyatı neredeyse aynı modelin sıfır fiyatına ulaştı.

Yeni Özel türketim Vergisi (ÖTV) matrah düzenlemesi ile birlikte; yüzde 45 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 85 bin liradan 92 bin liraya, yüzde 50 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 130 bin liradan 150 bin liraya çıkarıldı.

Ayrıca 1800 cc'yi geçmeyen hibrit motorlu araçlarda da yüzde 45 ÖTV oranı için esas alınan ÖTV matrah eşiği 85 bin liradan 114 bin liraya, yüzde 50 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 135 bin liradan 170 bin liraya yükseltildi.

DÜŞÜŞ YAŞANACAĞI TAHMİN EDİLMİŞTİ

Kararın ardından araç almak isteyenler, ikinci el fiyatlarında da düşüş yaşanacağını tahmin etmişti. Ancak pazarlara akın eden vatandaşlar, umduğunu bulamadı.

İKİNCİ EL FİYATLARI SIFIR MODELLERLE YARIŞIYOR

Koronavirüs salgınının ilk günlerinden bu yana, Türkiye'de sıfır ve ikinci el otomobil fiyatları giderek artıyor. 2021 Ocak ayından bu yana otomobil fiyatları yüzde 16'nın üzerinde arttı. 4 yıl geriye gidildiğinde fiyatların yüzde 200'ün üzerinde yükseldiği görülüyor. Üstelik bazı ikinci el araçların fiyatı, sıfır modelleri bile geçmiş durumda.

Otomobil piyasası tepetakla oldu! İkinci el fiyatları, sıfır araçlarla yarışıyor

Örneğin Fiat Egea Cross 1.6 M.Jet 130 HP Lounge donanım paketinin fiyatı, Fiat'ın resmi web sitesinde 253 bin 600 TL olarak görülüyor. Ancak ikinci el ilanlarda otomobilin fiyatı 295 bin TL'ye kadar yükseliyor.

Golf 1.0 TSI 110 PS Manuel donanım paketinin sıfır fiyatı ise Volkswagen'in resmi sitesinde 241 bin TL olarak karşımıza çıkarken, bu modelin ikinci el ilanlardaki satış fiyatı 250 bin TL'ye kadar yükseliyor.

Ülkemizde en çok tercih edilen modellerden biri olan, ancak fiyat artışlarından sonra fazla ilgi görmeyen Volkswagen Passat'ın giriş seviyesindeki donanım paketi, ikinci elde 420 bin TL'ye kadar yükseliyor. Otomobilin sıfır resmi satış fiyatı ise 437 bin 400 TL.

Toyota Corolla 1.5 Dream Multidrive S paketini incelediğimizde ise, sıfır fiyatın 229 bin 500 TL olduğunu görüyoruz. Ancak otomobilin ikinci el fiyatı 240 bin TL'ye kadar çıkabiliyor.

Otomobil piyasası tepetakla oldu! İkinci el fiyatları, sıfır araçlarla yarışıyor

TOFAŞ MODELLERİNDE ARTIŞ SÜRÜYOR

Tofaş modellerinin fiyatları ise şu sıralar 40 - 50 bin TL bandında seyrediyor. Ancak bazı modeller, zaman zaman 100 bin liranın üzerine çıkabiliyor.

Örneğin 1991 model Şahin'lerin fiyatı 100 bin TL'nin üzerine çıkmış durumda. Kartal modellerinde de durum farklı değil. Özellikle 2000 öncesi modelleri koleksiyonluk olarak satılan aracın fiyatları da 100 bin TL'nin üzerinde seyrediyor.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ UMUTSUZ

Birçok tüketicinin merak ettiği konulardan biri de otomobil fiyatlarının düşüp düşmeyeceği oldu. Sektör temsilcilerine göre, Türkiye'de otomobil fiyatlarının düşmesi çok mümkün görünmüyor. Ancak fiyatların daha fazla yukarıya çıkmaması da döviz kurunun ve vergilerin düşmesi gibi etkenlere bağlı.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur?
500

Yorumlar (7)

mehmet mehmet:

asgari ücret değil bir firmada müdür 10 bin tl maaş alıyor. 6 bin tl aile ihtiyaçlarına kalan 4.000 tl ile hiç tatil gezme yok. ne kadar zamanda sıfır passat alır. hani şu belediye başkanlarının binmek istemediği passat varya onu. vergi ninde bir oranı olmalı. bu nedir ya

77
5
yanıtYanıtla
Oguz Alkanat:

Kardeşim keşke senin yaptığın hesaplarla idare edilseydi ama bir araba alıyorsan 2 arabada devlete alıyorsun yetmiyor benizin en pahalısı sene iki vergi yapılan sigortadan kaskodan devlete pay muayeneden ekzozdan devlete pay bir sürü kalem var ben yönetici olsam aracı beleş dağıtırım aldığım vergi hükümeti uçurur.

yanıt3
yanıt0
FENERBAHÇE CUMHURİYETİ :

Şükürler olsun.Arabaları mı hep Sıfır aldım.Hırsızlara kaptırmadım paramı

16
8
yanıtYanıtla
Oguz Alkanat:

Arkadaşlar milletim dostlarım bakın Almayın diye bas bas bağırıyorum Almayın 2. el araca faiş para vermeyin mecbur düşecekler. Birbirlerinin arabasına bakarak fiyat yaza yaza bu hale geldi. Herkes kar etme peşinde. Kimse demiyorki ben bu aracı alıyorum km yapıyorum eskitiyorum yeni modeli çıkıyor. Altınla dövizle hesap yaparak pandemiyi bahane ederek zirveye çıkardılar almayın bırakın ne halleri varsa görsünler. Ötv düşüyor sıfır araç ucuzluyor bunlar hala eski fiyat. ALMAYIN

17
5
yanıtYanıtla
Oguz Alkanat:

Altın fiyatları yükselince araba fiyatlarıda çıkmalıymış, mantığa bakarmısınız. Peki kardeşim Altın fiyatları 510.00 liradan 482.00 liraya geriledi hadi bakalım düşür fiyatı, yok olurmu ozamanda Türkiyede neyin fiyatı çıkmışta sonradan düşmüş. Kısacası bu tp fırsatçılara helal paramı kaptıracağıma sıkarım dişimi gider sıfıra yazılırım garantili tertemiz bunlarla uğraşılmaz.

yanıt3
yanıt1
Ali Çalkiç:

Fahiş fiyat artışı bi çalışanlara gelmiyor.2 senede çalışanlara toplam 0 zam yapıldı.Açgozlu olmayın araclara 2 senede 0 zam yapıldı.Enflasyon hesabına araç fiyatlarında koyun ÖTV yi düşürün.Kakao üretip çikolata yiyemeyen Afkalilarara döndük

10
1
yanıtYanıtla
Şerafettin Şeker:

kimse merak etmesin bu indirimi üreticiler fiyatlarına yansıtırlar fırsatçı çokkkk ülkede devlet indirdi ötevi ama üreiciye mazeret çok hekesin hevesi kursağında kalır iki üç ay sonra görceyiz fiyatları

4
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title