Haberler

Otokoç 2 Milyar YTL Ciro Hedefliyor

Koç Topluluğu'nun İlk Otomotiv Şirketi Otokoç 80. Kuruluş Yıl Dönümünü Kutlayacağı 2008'de Toplam Cirosunu Bir Önceki Yıla Kıyasla Yüzde 11'lik Büyüme ile 2 Milyar YTL'ye Çıkarmayı Hedeflediğini Açıkladı.

Koç Topluluğu’nun ilk otomotiv şirketi Otokoç 80. kuruluş yıl dönümünü kutlayacağı 2008’de toplam cirosunu bir önceki yıla kıyasla yüzde 11’lik büyüme ile 2 milyar YTL’ye çıkarmayı hedeflediğini açıkladı.

2007 yılını 1 milyar 770 milyar YTL ciro ile tamamlayan Otokoç, 2008 hedeflerini mevcut pazar payının korunması, satış sonrası iş hacminin geliştirilmesi, ikinci el ve araç kiralama alanında büyümenin sağlanması ve toptan yedek parça işinin büyütülmesi ve çok markalı yapıya geçişin gerçekleştirilmesi olarak sıraladı.

Otokoç Genel Müdürü Cenk Çimen 2007 sonuçlarını, 2008’in ilk üç ayına ilişkin rakamları ve otomotiv sektörünün genel performansını değerlendirmek üzere, İstanbul’da şirketin üst düzey yöneticilerinin de katılımıyla bir basın toplantısı düzenledi. Genel Müdür Çimen, Otokoç’un 2003-2008 arası dönemde 2 kat bir büyüme gerçekleştirileceğini belirtti.

OTOKOÇ’UN CİROSU 5 ŞİRKETİN TOPLAM CİROSUNA EŞİT

Genel Müdür Çimen, Birmot, Avis ve Budget markalarını tek çatı altında toplayan Otokoç’un tek başına yurt içi toplam araç satışlarının yüzde 9’unu gerçekleştirdiğini ve perakende otomotiv satış sektöründe açık ara lider durumunda olduğunu söyledi. Çimen, Otokoç’un cirosunun 5 distribütör ve üreticinin toplam cirosuna eşit olduğunu ifade etti.Çimen, 2007 sonu itibarıyla ticari ve binek olmak üzere toplamda 53 bin 570 adet araç satışı gerçekleştiren Otokoç ve Birmot’ların 2008 yıl sonu hedefinin yüzde 7 oranında bir artışla 57bin 500 adet olduğunu kaydederken, ikinci el satışlarında ise bir önceki yıla oranla yüzde 18 oranında artış beklendiğini söyledi.

İLK ÇEYREKTE 305 MİLYON YTL CİRO

Küresel dalgalanmaya paralel olarak ekonomide yaşanan sorunlara karşın, 2008’in ilk üç ayında bütçe hedeflerinin üzerinde bir performans gerçekleştirdiklerini kaydeden Çimen, ilk çeyrekte yüzde 9’luk artışla 305 milyon YTL’lik bir ciroya ulaştıklarını belirtti. Genel Müdür Çimen’in verdiği bilgiye göre bu yılın ilk üç aylık döneminde toplam 8 bin 946 yeni araç satışı gerçekleştiren Otokoç ve Birmot, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24 büyüdü. Otokoç, 2007 ilk çeyreğine göre servis cirosunu yüzde 20, toptan yedek parça cirosunu yüzde 29, sigorta ve finansman cirosunu ise yüzde 51 oranında arttırdı.

TALEPTE DARALMA OLABİLİR, FİYATLAR ARTABİLİR

Genel Müdür Çimen, otomotiv sektöründe ilk çeyrekte küresel dalgalanmanın olumsuz bir etkisinin gözlenmediğini, araç satışlarının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 26’lık artışla 128 bin adete ulaştığını ifade ederek “ Sektörün bu çalkantılardan etkilenmeyeceğini söylemek mümkün değil. Çünkü döviz kuruna bağlı bir iş koluyuz. Yapılan araç satışlarının yüzde 67’si ithal ve Euro bölgesi araçlarından oluşuyor. Fiyat artışlarının birden bire değil kademe kademe olacağını tahmin ediyoruz. Otomobil kredisi faizlerinde de yukarı doğru bir hareket var. Bu iki faktör nedeniyle talep de bir daralma söz konusu olabilir. Bu etkinin tam derecesini tahmin etmek için şimdi çok erken” yorumunda bulundu.

EN KÖTÜ DURUM SENARYOMUZ VAR

Çimen, Otokoç olarak en kötü durum senaryosuna göre planlarını yaptıklarını belirterek, “Sadece A,B değil C,D,E senaryolarımız bile var. Satış cephesinde bir daralma olursa satış sonrası, yedek parça ve araç kiralama alanlarındaki büyüme ile bunu dengeleyecek durumdayız. Araç kiralamada ciddi bir büyüme bekliyoruz. Budget’ı Avis’in ardından ikinci büyük kiralama şirketi yapmayı hedefliyoruz. Araç kiralama ağırlıkla dövize dayalı olduğu için bu alandan yeni iş imkanları yaratabileceğiz” dedi.

SATIŞ SONRASINDA BÜYÜME

Satış sonrası hizmetler alanında da büyüme kaydeden Otokoç ve Birmot, servis ciroları toplamında 2008’in ilk üç aylık döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21 oranında artış sağladı. Satış sonrası hizmetlerin potansiyeline değinen Çimen, “Giderlerimizin yüzde 80’ini satış sonrası gelirlerimizden karşılıyoruz. Yıllık yaklaşık 360 bin araca hizmet veren servis noktalarımızın toplam cirosu, 2007 yılı sonunda 125 milyon YTL olarak gerçekleşti. 2008 yılında satış sonrasının önemi daha da artacak. Hedefimiz 150 Milyon YTL” açıklamasını yaptı.

ARAÇ KİRALAMADA HEDEF YÜZDE 30 ARTIŞ

Araç kiralama iş kolunun gerek otomotiv, gerekse turizm ve otelcilik işleri için tamamlayıcı bir nitelik taşıdığına değinen Cenk Çimen, sektörün taşıdığı büyük potansiyele işaret ederek şunları söyledi; "Araç kiralama faaliyetlerimizde, 2008 yılının ilk üç aylık döneminde kısa süreli araç parkında 2007 yılının aynı dönemine oranla yüzde 33, uzun dönemli araç kiralama parkında ise yüzde 26 oranında bir artışla 9 bin 88 adede ulaştık. Yılsonu hedefimiz ise, toplam araç parkımızı geçen yıla oranla yüzde 30’luk bir artışla 10 bin 600 adede çıkarmak".

2007’DE 17 YENİ TESİS

Otokoç ve Birmot’un iki yıllık dönemde 17 tesis yenileme ve 12 yeni hizmet noktası açılışı gerçekleştirdiğini, Avis ve Budget tarafında ise, 375 Milyon YTL tutarında yeni araç yatırımının yanı sıra 51 adet ofis noktasının yenilenmesi ve 17 adet yeni hizmet noktası açılışının yapıldığını dile getiren Çimen, "Toplamda, yurt çapındaki 31 noktada, 175.000 m2 kapalı, 250.000 m2 açık alanda, 1.500’ü aşan çalışanımız ile müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Çalışanlarımızın her birinin, elde ettiğimiz bu başarıda katkısı büyük" diye konuştu.

Yakın bir zaman içinde Bursa’daki ilk Otokoç tesisinin de açılışını gerçekleştireceklerini kaydeden Cenk Çimen, Otokoç’un 80. yılını kutladıkları 2008 yılında yeni yatırımlarla büyümeye devam edeceklerini belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title