Haberler

Mısır'da Parlamento Seçim Sonuçları

Mısır Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Müslüman Kardeşler'in siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet partisinin boykot ederek katılmadığı parlamento seçimlerinin sonuçlarını duyurdu.

Mısır Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Müslüman Kardeşler'in siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet partisinin boykot ederek katılmadığı parlamento seçimlerinin sonuçlarını duyurdu.

Mısır Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Eymen Abbas'ın düzenlediği basın toplantısında resmi seçim sonuçları ile YSK verilerini kamuoyuna duyurdu.

Abbas, seçimlere katılımın yüzde 28,3 oranında gerçekleştiğini, ülkede bulunan 53 milyon 787 bin 762 kayıtlı seçmenden, 15 milyon 206 bin 10 kişinin sandık başına giderek oy kullandığını belirtti.

Parti listelerinden meclise giren adayların oranının yüzde 43,1 olduğunu işaret eden Abbas, bağımsızların oranının yüzde 56,9 olduğunu, bağımsız adaylardan 12 kadın adayın da meclise girmeye hak kazandığını ve 35 yaş altı 17 genç adayın da parlamentoda yer alacağını kaydetti.

YSK verilerine göre, Güney Sina, seçimin her iki aşamasında da seçimlere katılım yüzde 41,6 ile en yüksek yer olurken, Suveyş yüzde 18,1 ile katılımın en az olduğu yer olarak kayıtlara geçti.

Seçimlere yurt dışında yaşayan Mısırlıların en fazla katılım gösterdiği ülke yüzde 35'le Suudi Arabistan olurken, onu Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri izledi.

Bağımsızlara 448 sandalyenin ayrıldığı mecliste, bağımsız listelerden milletvekili olan adayların partilere dağılımı ise henüz bilinmiyor.

Üç yıl aradan sonra tekrar toplancak olan Mısır Halk Meclisi'nde en güçlü oluşum Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi'ye yakınlığı ile bilinen "Mısır Sevgisi İçin" koalisyonunun olması bekleniyor. Mısır Sevgisi İçin koalisyonu, parti listeleri için ayrılan 120 vekillik kontenjanın tamamını kazandı.

Ayrıca partiler bazında Mısırlı Kıpti iş adamı Seviris'in kurdurduğu ve finanse ettiği Hür Mısırlılar Partisi "El Mısriyyun el Ahrar" en fazla milletvekilini çıkardığı iddia ediliyor.

Hür Mısırlılar Partisi, 25 Ocak Devrimi'nin ardından 2012 yılında yapılan parlamento seçimlerinde Hürriyet ve Adalet ile Nur ve Vefd Partilerinin ardından dördüncü sırada yer almıştı.

Seçim sonuçlarına göre Vatan Geleceği Partisi'nin ikinci, 60 yılı aşkın süredir sürekli muhalefette bulunan Vefd Partisi'nin üçüncü, İskenderiye Selefi Davet cemaatinin siyasi kanadı Nur Partisi'nin de dördüncü sırada yer alması bekleniyor.

Önümüzdeki pazartesi ve salı günü çeşitli sebeplerle seçimlerin tamamlanamadığı 4 seçim bölgesinde seçmenler eksik olan 13 sandalye için yeniden sandık başına gidecek.

Öte yandan 2012'de yapılan parlamento seçimlerinde, parlamentonun yüzde 47'sini oluşturan Müslüman Kardeşler'in siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet, Muhammed el Baradey tarafından kurulan Dustur, Eymen Nur'un Partisi, Arap Birliği eski genel sekreteri Amr Musa liderliğindeki Kongre Partisi seçimleri boykot ederek, sandığa gitmemişti.

Seçmenlerin 448'i bağımsız listeden, 120'si de parti kontenjanından olmak üzere toplam 568 milletvekilini seçtiği Mısır Halk Meclisi Aralık ayında açılacak. Cumhurbaşkanı Sisi'nin Mısır Anayasa'sı gereği doğrudan atayacağı 28 milletvekili ile toplam sayı 596'ya çıkacak.

Daha önce Mısır'da Halk Meclisi ve Şura Meclisi olmak üzere "çift meclisli" bir yasama organı bulunmaktaydı. 2014 Anayasa'sında Halk Meclisi'nin alt kanadı olan Şura Meclisi ise kaldırılmıştı. Mısır'da yeni oluşturulacak mecliste ilk kez "tek meclisli" yönetim hayata geçmiş olacak.

Kaynak: AA / Güncel

Yüksek Seçim Kurulu Hürriyet Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title