Haberler

Mersin: Teknolojinin Dile Zararları

Mersin Üniversitesi (Meü) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hürriyet Gökdayı, Türkçe'nin, Teknolojiye Karşı Korunması Gerektiğini Söyledi.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hürriyet Gökdayı, Türkçe'nin, teknolojiye karşı korunması gerektiğini söyledi.

Teknolojilerin, İngilizce temel alınarak üretildiği için başta internet ve cep telefonları olmak üzere birçok alanda başka diller ve Türkçe üzerinde bazı olumsuzluklar doğurduğunu ifade eden Gökdayı, bu olumsuzlukların alfabedeki ç, ı, ğ, ş, ö, ü gibi harflerin, internet alan adlarında ve elektronik posta adreslerinde kullanılamaması şeklinde karşımıza çıktığını belirtti. Ünlü sesleri gösteren harflerin yazılmaması ve sözcüklerdeki rast gele yapılan kısaltmalarla yazım kurallarının hiçe sayıldığını kaydeden Gökdayı, "Elektronik posta adresimizi birisine söylerken ağzımızı eğip bükmek zorunda kalıyor veya kodlamaya çalışıyoruz. İnternette sohbet ederken (chat) veya yorum yazarken 'Yazım kuralları var, bunlara uymazsam anlaşılmama tehlikesi mevcut' demeden sözcükleri kısaltmaya, nokta virgül nedir bilmeden sözcükleri ip gibi dizerek yazmaya çalışıyoruz. Cep telefonlarından gönderilen ve adı üstünde 'kısa' olması gereken kısa mesajları, ekonomik kaygılarla olabildiğince kısaltabilmek için sözcükleri tanınmaz hale getiriyoruz. Bu tür davranışlara, görüntülü müzik yayını yapan televizyonlarda alt yazıyla gösterilen mesajlarda, internette yayımlanan haberlere yazılan yorumlarda, yine internetteki sohbet odalarında sohbet ederken kullanılan dilde ve cep telefonu mesajlarında rastlıyoruz" dedi.

Bu kısaltmaların Türkçe'ye özen gösterilmediğinin bir kanıtı olduğunu vurgulayan Gökdayı, "Sözgelimi, 'teşekkür' sözcüğü 'tsk', 'ben' sözcüğü 'bn', 'sempatik' sözcüğü 'smptk', 'bekliyorum' sözcüğü 'bklyrm' biçimlerinde kısaltılabiliyor. Bu davranışlar, Türkçe'yi kullanan insanların dil kullanımına özen göstermediklerini, dikkat etmediklerini, aldırmadıklarını göstermektedir" diye konuştu.

Bazı çevrelerde, bu olumsuz tavrı sergileyenlerin yalnızca "yaramaz" çocuklar ve gençler olduğuna, onların tutumlarının dil açısından pek sorun yaratmayacağına inanıldığını dile getiren MEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hürriyet Gökdayı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dili konuşan ve yazan küçük büyük herkesin dil bilincine sahip olarak sorumlu davranması gerektiği unutulmamalıdır. Dilin işlevlerini yerine getirebilmesi, kültürel birikimi gösterip geleceğe taşıyabilmesi için, dilbilgisi ve toplumsal kurallara uygun kullanılması gerekir. Bu nedenle, dilin yazımını bozacak, bu hususta karmaşa yaratacak eğilimlerden kaçınılmalıdır. Bunun yanında, internette ve cep telefonuyla Türkçe yazarken kurallara uymaya özen gösterilmeli, dilin teknolojinin getirdiği zorlamalara ve insanların dikkatsizliklerine karşı korunması gerektiği unutulmamalıdır. Aksi takdirde, dil insanlar arasında doğru, açık, anlaşılır iletişim kurma işlevini yerine getiremez. Toplum, aynı dili konuştuğunu sandığı halde birbirini anlamayan bireylerden oluşan bir toplum haline gelebilir. Böyle bir durumda zaten toplumdan söz edilemez."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Bakmadan Geçme

15 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 15 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 15 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 15 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 15 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Arda Güler Real Madrid'de kaç gol attı? 15 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Talisca Beşiktaş'a gelecek mi? Al Nassr Talisca'yı gözden çıkardı Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 15 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam mı geldi? (ZAMLI) Köprü geçiş ücretleri ne kadar oldu? 15 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title