Haberler

Merkez Bankası Olağan Genel Kurulu (2)

Merkez Bankası Hissedarlarından Selahattin Ergüden, Yıllık Raporda Yer Alan İbrahim Çallı İmzalı Atatürk Portresinin Atatürk'e Benzemediğini Öne Sürerek Duruma Tepki Gösterdi.

Merkez Bankası hissedarlarından Selahattin Ergüden, yıllık raporda yer alan İbrahim Çallı imzalı Atatürk portresinin Atatürk'e benzemediğini öne sürerek duruma tepki gösterdi.

Merkez Bankası'nın Olağan Genel Kurulu renkli görüntülere sahne oldu. Geçtiğimiz günlerde YTL'de yer alan imza tartışmasının ardından Atatürk portresi gündeme geldi. Raporun giriş kısmında yer alan tual üzerine yağlı boya Atatürk portresinin Atatürk'e benzemediği öne sürüldü. Hissedar Ergüden, "Başka bir resim bulamadınız mı?" diyerek duruma tepki gösterdi. Başkan Yılmaz ise eleştiriye yönelik olarak, "Bu Atatürk resmi, Merkez Bankası kurulduktan sonra alınan resim koleksiyonundan seçilmiştir. Sanatsal değeri yüksek. O nedenle koyduk. O koleksiyonumuzdan bir parça" yanıtını verdi.

Öte yandan, toplantı başlamadan önce koridorda TOBB Başkan Vekili Hüseyin Üzülmez ile bazı banka yöneticileri arasında yaşanılan tartışma dikkat çekti. Üzülmez, yöneticilerden Merkez Bankası'nın D hissedarlarının isim listesini istedi. Ancak, yöneticiler bu hissedarların Türkiye Ticaret Sicil Kayıtları'na kayıtlı olduklarını, sır kapsamında yer aldığı için listeyi veremeyeceklerini ifade etti. Bunun üzerine Üzülmez, "Bu yaptığınız hukuka haykırıdır. Listeyi vermek zorundasınız" karşılığını verdi. Kısa bir süre sonra da olayın büyümemesi için yöneticilerin listeyi verdikleri kaydedildi.

"GENEL KURUL ERTELEMESİ İSTERİM" RESTİ

Genel Kurul toplantısında söz alan Üzülmez, ticaret sicilinin sır olmadığını belirterek, "Merkez Bankası'nın hiçbir çalışanı hissedara böyle hitap edemez. Aksi halde İdari Mahkeme'ye giderek Genel Kurul'un ertelenmesini isteyebilirim. Bizim odalarımız bu bankanın kuruluşundan bu yana bankaya destek verdi. Bankanın memurları da bize saygı duymalı" diye konuştu. Hazine'nin çoğunluk hissesine karşı, azınlık haklarını kullanarak "bilanço izleme" için erteleme talep edebileceklerini ifade eden Üzülmez, şöyle devam etti:

"D Grubu'nun 25 bin hissesi bulunuyor. Ama gelin görün ki bu toplantıya yüzde 95'i gelmemiş. Bu kadar da duyarsızlık olmaz. Eğer bizleri dinlemeyecekseniz ya hisselerimizi gerçek değerini belirleyin ya da bizi Emekli Sandığı'na alın."

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, hisse dağılımının gizli olmadığını kaydederek, Üzülmez'in talebinin hukuk bürosu tarafından karşılandığı söyledi. Yılmaz, Üzülmez'e "Özür diliyorum. Ama bu arada milli bir ekonomiye hizmet veriyoruz. Bankanın güvenirliliğini zedelememeye çalışmak lazım" diye konuştu.

Merkez Bankası'na 25 yıldır hissedar olan Adnan Bahar da, Merkez Bankası'nın sermayesinin eski parayla 25 milyar lira olduğunu anımsatarak, "Biz küçük hissedarlara 3 yıldır kar payı verilmedi. Ana sözleşmede kabul edilen bu sermaye tutarı değişmeli. Sadece küçük hissedarlara yapılan bu olayı kınıyorum. Bu hisseleri Munzan Sandığı'na toplayın. Bankalarımız Yunanlılar'a gidiyor. Ama biz satarsak suç olur. Bize temettü verin yada hisselerimi hibe etmeye hazırım" dedi. Yılmaz, Bahar'ın dile getirdiği temettü konusunu ödev olarak aldıklarını belirterek, "Bu konuyu değerlendireceğiz. Ne yapabiliriz bakacağız. Ama bir şey de çıkmayabilir. İlgililerle birlikte bakacağız" diye konuştu.

"SEÇİMLER TAMAMLANDI"

Merkez Bankası Genel Kurulu'nda 30 Nisan'dan sonra boşalacak, 2 Banka Meclisi Üyeliği ve 4 Denetleme Kurulu Üyeliği için seçim yapıldı. Banka Meclisi üyeliğine 3 yıllığına Mustafa İbrahim Turhan ve Necati Şahin yeniden getirildi. Bunun yanında 7 Aralık 2006 tarihinde Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'dan boşalan Banka Meclisi üyeliğine getirilen Necdet Şensoy'un da 30 Nisan 2009 tarihine kadar görev yapması genel kurulda kabul edildi. Bankanın Denetleme Kurulu üyeliklerine ise 2 yıllığına A sınıfından Mehmet Tüfekçi, B sınıfından Abdullah Yalçın, C sınıfından Ekrem Yıldız, D sınıfından ise Mustafa Saim Uysal seçildi. Bu arada, D sınıfı üyelikleri için öncelikle 4 aday ortaya çıkarken, adaylardan TOBB Başkan Vekili Hüseyin Üzülmez, seçimlerin demokratik olmadığı gerekçesiyle adaylıktan çekildiğini açıkladı. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise, "Bu, sizin takdiriniz" diye cevap verdi.

(SC-OK-OK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title