Haberler

'Mahkeme Hukuk Devleti İlkesini Çiğnemiştir'

HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu, Anayasa Mahkemesi'nin türban kararını 'toplumsal talebi dışlayıcı ve yasakçı bir tutumun devamı' olarak değerlendirdi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu, Anayasa Mahkemesi'nin türban kararını "toplumsal talebi dışlayıcı ve yasakçı bir tutumun devamı" olarak değerlendirdi. Uslu, "Zoraki yorumlarla şekil denetiminin ötesine geçilmiştir. Karar bu haliyle hukuki olmaktan çok siyasal bir yorum niteliğindedir. Hukuku ve hukuk devletini koruması gereken bir kurum hukuk devleti ilkesini çiğnemiştir" dedi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Uslu, yaptığı yazılı açıklamada, "Anayasa Mahkemesi'nin, üniversitelerde başörtüsü serbestisi getiren Anayasa değişikliğinin "iptali veya yok hükmünde kabul edilmesi ve yürürlüğünün durdurulması' istemini kabul etmesi, toplumda varolan ve tırmandırılan gerginliklerin devamı niteliğinde olup, Anayasanın kuvvetler ayrılığı ilkesi ihlal edilmiş, demokratik rejimin özü zedelenmiştir" dedi. Anayasa Mahkemesi'nin "toplumun beklentisi ve çağın gereklerini görmezden gelerek, dışlayıcı ve yasaklayıcı bir tutumu sürdürdüğünü" savunan Uslu, hem yürütmeyi durdurma kararı ile hem de şekil yerine esastan inceleme kararı ile Anayasa'nın 148. maddesinin kendisine vermediği bir yetkiyi kullandığını ifade etti. Anayasaya göre, Anayasa değişikliklerinin esas yönünden yargısal denetimi olamayacağını kaydeden Uslu açıklamasında şöyle dedi:

"Zoraki yorumlarla şekil denetiminin ötesine geçilmiştir. Karar bu haliyle hukuki olmaktan çok siyasal bir yorum niteliğindedir. Hukuku ve hukuk devletini koruması gereken bir kurum hukuk devleti ilkesini çiğnemiştir. Tıpkı 367 kararında olduğu gibi bu karar da tarafsızlık ve hukuka uygunluk bakımından çok daha tartışılır hale gelmiştir.

Anayasamızın dört temel ilkesi; laik, demokratik, sosyal, hukuk devletine dayanmaktadır. Toplumumuzun da bu ilkelerle hiçbir sorunu bulunmamaktadır. Ancak yapay kaygı ve vehimlerden üretilmiş ideolojik bir pozisyon almak, özgürlük açılımlarına karşı rejim tartışmaları başlatmak, akılcılık ve bilimsellikten uzak bir tavırdır.

Türkiye tarihi bir fırsatı yine kaçırmıştır. Demokrasiden, demokratik açılımlardan ve özgürlüklerin genişlemesinden yana bir fırsat ıskalanmış, dışlayıcı ve yasaklayıcı bir tutumun devamından yana tercihte bulunulmuştur." (ANKA)

(AS/KEN/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title