Haberler

Türk Operası Kurucusunu Kaybetti

İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin (İdob) Kurucusu Devlet Sanatçısı Aydın Gün Bugün Berlin'de Hayatını Kaybetti. İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nden Yapılan Açıklamada, İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin Kurucusu, Devlet Sanatçısı Aydın Gün'ün Berlin'de Hayatını Kaybettiği Bildirildi. 1990'lı Yılların Sonunda, Eşi Azra Gün ve Oğlu Ressam Mehmet Gün'le Berlin'e Yerleşen Gün, Sahne Sanatları V...

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin (İDOB) kurucusu Devlet Sanatçısı Aydın Gün bugün Berlin’de hayatını kaybetti. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden yapılan açıklamada, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin kurucusu, Devlet Sanatçısı Aydın Gün'ün Berlin’de hayatını kaybettiği bildirildi. 1990'lı yılların sonunda, eşi Azra Gün ve oğlu ressam Mehmet Gün'le Berlin'e yerleşen Gün, sahne sanatları ve resim başta olmak üzere kültürel ve sanatsal alandaki çalışmalarını burada sürdürüyordu.

Ankara Devlet Konservatuarı’nın ilk mezunlarından olan Aydın Gün, Türkiye’de sahnelenen ilk opera olan “Madama Butterfly”da “baş tenor” rolüyle sahneye çıktı. Yıllarca Türkiye’de ve yurtdışında önemli operaların tenor rollerini üstlendi. 1951 yılında, Ankara Operası’nda “Rigoletto” operasını sahneye koyarak rejisörlük kariyerine başlayan Aydın Gün, kazandığı başarı üzerine devlet tarafından ihtisas için Viyana’ya gönderildi. Bu süre içinde Avusturya ve Almanya’da tenor ve rejisör olarak birçok başarılı esere imza attı.

1959’da Türkiye’ye dönen Gün, 1960 yılında İstanbul Operası’nı kurdu. İstanbul ve Ankara Operalarında görev yapan pek çok değerli sanatçıyı yetiştiren Gün, 1965 yılında Ankara Devlet Operası’na Baş Rejisör ve Genel Müdür olarak atandı. 1966’da ise Paris Operası’nda sahnelediği Puccini’nin “Altın Batının Kızı” operasının Fransa’daki ilk gösterimini gerçekleştirdi.

1973-93 yılları arasında İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın genel müdürlüğünü ve İstanbul Uluslararası Müzik Festivali’nin genel sanat yönetmenliğini yürüttü. Gün, 40 yılı aşkın bir süre boyunca Ankara Devlet Konservatuarı, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı ve Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda “Opera Sahne ve Rejisörlük” dersleri verdi.

Gün ayrıca, Türkiye Cumhureyeti Devlet Sanatçılığı, İtalyan Hükümeti’nin sanatçılara verdiği en büyük unvan ve nişan olan "Commendatore", Fransız Hükümeti’nin verdiği "Şövalye nişanı", Avrupa Konseyi "Kültür nişanı" ve Çek Cumhuriyeti'nden verilen "Smetana nişanı" sahibiydi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Haberler

Netanyahu'dan masum bebeklerin diri diri yandığı katliama skandal yorum: Trajik hata

Netanyahu'dan masum bebeklerin diri diri yandığı katliama skandal yorum: Trajik hata

Kılıçdaroğlu'ndan emeklilere yönelik çok konuşulacak sözler: Hak ediyorlar, yan kardeşim o zaman

Kılıçdaroğlu'ndan emeklilere yönelik çok konuşulacak sözler: Hak ediyorlar, yan kardeşim o zaman

Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde İstiklal Marşı'na saygısızlık yapan araştırma görevlisi açığa alındı

Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde İstiklal Marşı'na saygısızlık yapan araştırma görevlisi açığa alındı

Bakmadan Geçme

GELİNİM MUTFAKTA 28 MAYIS 2024 CANLI İZLE #128250 Gelinim Mutfakta yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? MÜGE ANLI CANLI İZLE! #128250 28 Mayıs Müge Anlı canlı izleme linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? #128250 BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? #9917 28 Mayıs günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Adalet Bakanlığı atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de yayımlandı! Bugünün (28 Mayıs) kararları neler? Galatasaray Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılacak mı? #9917 Okan Buruk boşandı mı, ayrıldı mı? 28 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 28 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 28 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 28 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 28 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 28 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 28 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 28 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680
Deniz Akkaya'dan kızıyla ilgili ağızları açık bırakan sözler: Önce dövdü sonra balkona kilitledi

Deniz Akkaya'dan kızıyla ilgili ağızları açık bırakan sözler: Önce dövdü sonra balkona kilitledi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title