Haberler

Bir Neslin Ardındaki Meçhul Kahraman

ÖNDER tarafından "Bir Neslin Ardındaki Meçhul Kahraman" adıyla bir belgesel yapıldı.

MAHMUD CELALETTİN ÖKTEN

İmam Hatip Okullarının kuruluşunun 61. Merhum Celaleddin Ökten'in vefatının 51. vefat yıldönümü vesilesiyle ÖNDER (İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği) tarafından "Bir Neslin Ardındaki Meçhul Kahraman" adıyla bir belgesel yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü uhdesinde hazırlanan belgeselin galası 21 Ocak 2012 Cumartesi günü 13.00-17.00 saatleri arasında Cemal Reşit Rey (CRR) konser salonunda, gerçekleştirilecek.

Program açılışında Merhum Celaleddin Ökten'in oğlu Prof. Dr. Saadettin Ökten ve Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Öcal da birer konuşma yapacak.

Celaleddin Ökten'in hayatının anlatıldığı belgesel, ömrünün son 10 yılında İmam Hatip Okulunun açılması, okutulacak derslerin belirlenmesi ve 7 yıl sürecek bir okul olması için verdiği mücadeleyi de gözler önüne seriyor.

Bir dönem kapatılan ve 1951-52 öğretim yılında tekrar açılan İmam Hatip Okulu, Demokrat Parti iktidarının uygulamaya koyduğu en cesur kararlardan biridir. Bu bağlamda, Celaleddin Ökten'in 7 yıllık okul projesine destek veren dönemin Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri ve Başbakan Adnan Menderes'in İmam Hatip Okullarına bakışı, bu okulların öğrencileriyle kurdukları diyaloglar, bizzat o öğrenciler tarafından anlatılıyor.

1951 yılının son aylarında İmam Hatip Okulu, 7 ilde açılıyor. İmam Hatip Okulu açılmakla hikâye bitiyor mu? Hayır, asıl hikâye o tarihten sonra başlıyor, günümüze kadar devam ediyor. Bu belgesel ile İmam Hatip Okullarının 28 Şubat postmodern darbesiyle yaşadığı süreç ve niçin yaşandığı daha iyi anlaşılacak. Çünkü benzer olaylar 1951-60 arasında da yaşanıyor.

Bugün seksenli yaşlarında olan İmam Hatip Okulunun ilk öğrencileri o günlerde yaşananları, bizzat kendi tanıklıklarını, Bir Neslin Ardındaki Meçhul Kahraman belgeselinde anlattı.

Bir Neslin Ardındaki Meçhul Kahraman belgeselinde İmam Hatip Okulları için büyük çaba sarf eden, müfredatını belirleyen Merhum Celaleddin Ökten'in evlatları; Prof. Dr. Saadettin Ökten, Dr. Hümeyra Ökten ve Kimyager Fatıma Züheyra Ökten, Merhum Tevfik İleri'nin evlatları; Cahit İleri ve Cahide İleri Aksoy, verilen bilgilerin akademik açıdan değerlendirilmesi için; Prof. Dr. Halis Ayhan, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Öcal, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, İlim Yayma Cemiyetinin bu okullara verdiği desteği anlatması için İlim Yayma Cemiyetinin kurucularından İsmail Niyazi Kurtulmuş'un oğlu Prof. Dr. Numan Kurtulmuş'un da görüşleri alındı

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Uludağ Üniversitesi Cemal Reşit Rey Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title