Haberler

Karadeniz'i Nehirler Kirletiyor

Karadeniz Ekosisteminin Bozulmasında ve Biyolojik Çeşitliliğinin Azalmasında Son Derece Olumsuz Bir Role Sahiptir Olan Ötrofikasyonların (Aşırı Besin Artışı) Nehirler Aracılığıyla Taşındığı Bildirildi.

Karadeniz ekosisteminin bozulmasında ve biyolojik çeşitliliğinin azalmasında son derece olumsuz bir role sahiptir olan ötrofikasyonların (aşırı besin artışı) nehirler aracılığıyla taşındığı bildirildi.

Yapılan bilimsel çalışmalara göre Karadeniz'e gelen kirleticilerin birçoğunun nehirler aracılığıyla taşındığına belirten Karadeniz Doğa Koruma (KarDoğa) Federasyonu Genel Başkanı Kenan Kuri, kirlenmenin büyük ölçüde bilinçsiz tarımsal faaliyetler neticesinde oluştuğunu kaydetti. Aşırı azot ve fosfor deşarjlarının sebep olduğu ötrofikasyon sorununun Karadeniz ekosisteminin bozulmasında ve biyolojik çeşitliliğinin azalmasında son derece olumsuz bir role sahip olduğunu ifade eden Kuri, gerek GEF/UNDP

Karadeniz Ekosistemini İyileştirme Projesi kapsamında hazırlanan raporlarda, gerekse Karadeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi çerçevesinde oluşturulan Karadeniz'in Korunması ve Rehabilitasyonu Stratejik Eylem Planı'nda bu konuya dikkat çekildiğini dile getirdi.

Ötrofikasyonun teknik olarak, besin maddeleri olarak bilinen azot ve fosfor bileşiklerinin çok fazla miktarda bulunduğu ortamlarda görülen aşırı alg (yosun) oluşumunu ifade ettiğini vurgulayan Kuri, "Azot ve fosfor bileşikleri, tarımsal gübrelerin içeriğinde çokça bulunan, teoride tarımsal ürünleri beslemek ve daha fazla ürün elde etmek için kullanılan kimyasal bileşiklerdir. Ancak, tarımsal ürünlerin ihtiyacından daha fazla gübre kullanımı sonucunda birçok azot ve fosfor bileşiği toprakta kalıp, sulama

suları ve yağışlarla yeraltı ve yüzeysel sularına karışmakta, nihai olarak da Karadeniz'e taşınmaktadır. Besin maddelerince zenginleşen Karadeniz'de aşırı miktarda üreyen algler ekolojik dengeyi bozmakta ve bu dengenin bozulması sonucunda balık türleri azalmakta, Karadeniz daha kirli hale gelmektedir. Nehirler aracılığıyla taşınan aşırı azot ve fosfor deşarjlarının sebep olduğu ötrofikasyon halen büyük bir tehdit olarak durmaktadır" diye konuştu.

(MD-SA-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title