Haberler

İzzet Baysal Üniversitesi Kiracı Oldu

Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Ana Kampusunun Kurulduğu Alanın Orman Olduğunun Mahkeme Kararıyla Tescillenmesi Üzerine Kiracı Konumuna Düştü.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi, ana kampusunun kurulduğu alanın orman olduğunun mahkeme kararıyla tescillenmesi üzerine kiracı konumuna düştü.

2007 yılı kullanım bedeli olarak 34 bin 598 YTL kira ödeyecek olan üniversitenin rektörü Prof. Dr. Atilla Kılıç, “Türkiye’de kiracı konumunda olan tek devlet üniversitesiyiz” dedi.

Bolulu hayırsever işadamı merhum İzzet Baysal'ın, ‘En büyük eserim’ dediği Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sakarya 1’nci İdare Mahkemesi’nin kararı ile Orman Genel Müdürlüğü’nün kiracısı oldu. Üniversitenin 1992 yılında kuruluşu sırasında, Yumrukaya Köyü Mevkii'ndeki 675 dönümlük orman alanı, Bolu Valiliği İl İdare Kurulu kararıyla üniversite sahası olarak Hazine adına tescil edildi. Arazi, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne devredilerek, AİBÜ'ye bedelsiz olarak verildi. Tahsis işlemi ile birlikte üniversitenin ana yerleşkesi olan İzzet Baysal Yerleşkesi buraya kuruldu.

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DAVA AÇTI

Ancak Orman Genel Müdürlüğü, üniversitenin Rektörlük, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen Edebiyat, Eğitim, Mimarlık ve Mühendislik Fakülteleri ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu, yemekhane, lojman, yurtlar ve sosyal tesis binalarının yapıldığı yerleşkenin orman alanı olduğunu belirterek, AİBÜ ve Maliye Bakanlığı aleyhine 1995 yılında dava açtı.

Sakarya 1'inci İdare Mahkemesi'nde 11 yıl süren dava 2006'da sonuçlandı. Mahkeme, orman olan bir taşınmaza Hazine'nin tahsis yapıp tapu vermesinin Anayasa ve yasalara göre mümkün olmadığı, yapılan keşif ve bilirkişi raporlarında orman olduğu belirlenen alana davalıların haksız el attıkları yönünde görüş bildirerek, orman alanında tapu kaydının ve tapu kaydına dayalı tahsisin kaldırılmasına karar verdi. Yargıtay'ın da, geçen Mayıs ayında mahkemenin kararını onamasıyla, üniversite Orman Genel Müdürlüğü’nün kiracısı oldu.

2007 YILI KİRASI 34 BİN 598 YTL

2007 yılı arazi kullanım bedeli olarak Orman Genel Müdürlüğü’ne 34 bin 598 YTL kira ödeyeceklerini söyleyen AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Atilla Kılıç, Türkiye’de kiracı konumunda olan tek devlet üniversitesi olduklarını söyledi. Bu durumun üniversitenin fiziki gelişimini de önlediğini belirten Prof. Dr. Kılıç, “Her yapacağımız bina için Orman Genel Müdürlüğü’ne bir bedel ödemek zorundayız. Bu durum üniversitemizin fiziki gelişmesini engelliyor. Konunun düzeltilmesi için 10 yılı aşkın süredir Çevre ve Orman Bakanlığı ile yazışmalar yapılmış. Ancak gelinen süreçte üniversite kiracı konumuna düşmekten kurtulamadı. Şimdi yeni Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na, bu konuyla ilgili hazırlattığım kapsamlı dosyayı sunacağım. Umarım, üniversite düştüğü bu durumdun kısa sürede kurtulur” diye konuştu.

GEÇMİŞ KİRALARI DA İSTİYOR

Orman Genel Müdürlüğü’nün, Bolu 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne geçmiş yıllara dönük birikmiş tahsis bedellerinin ödenmesi için açtığı davanın sürdüğü bildirildi. Mahkemenin Orman Genel Müdürlüğü lehine karar vermesi durumunda üniversitenin 196 bin 547 YTL'yi bulan geçmiş yıllara dönük kira bedeli ödeyeceği de belirtildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Eğitim

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title