Haberler

İstanbul: Piyasalarda Durum

Piyasalarda borsa günü 727.66 puan artışla 33627.40 puandan tamamladı. Borsa kapanış itibarıyla dolar yüzde 0.25 oranında değer kaybederken, euro yüzde 0.15 oranında değer kazandı. Altındaki artış ise yüzde 0.76. Bono Piyasasında en çok işlem gören 9 Nisan 2008 tarihli bugün valörlü tahvilin bileşik getirisi yüzde 19.66. Gecelik repoda faiz oranı yüzde 15.00.

Piyasalarda borsa günü 727.66 puan artışla 33627.40 puandan tamamladı. Borsa kapanış itibarıyla dolar yüzde 0.25 oranında değer kaybederken, euro yüzde 0.15 oranında değer kazandı. Altındaki artış ise yüzde 0.76. Bono Piyasasında en çok işlem gören 9 Nisan 2008 tarihli bugün valörlü tahvilin bileşik getirisi yüzde 19.66. Gecelik repoda faiz oranı yüzde 15.00.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 2. seansında Bileşik Endeks dünkü kapanışa göre 727.66 puan artışla 33627.40 puandan kapandı. Hisse senetleri ortalama yüzde 2.21 oranında değer kazanırken, borsada 1 milyar 685 milyon 399 bin 433 YTL'lik işlem hacmi gerçekleşti. Minimum 32931.24, maksimum 34322.56 puanları gören İMKB Bileşik Endeksi dün 32899.74 puandan kapanmıştı.

Serbest Piyasada borsa kapanış itibarıyla gerçekleşen işlemlerde dolar dünkü kapanışına göre yüzde 0.25 oranında kayıpla 1.5980 YTL, yüzde 0.15 oranında değer kazanan euro 2.0170 YTL'den işlem gördü. Uluslararası Piyasalarda euro/dolar paritesi dünkü kapanışına göre yüzde 0.29 oranında artışla 1.2634 düzeyinde seyrediyor.

İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı'nda en çok işlem gören 9 Nisan 2008 vadeli bugün valörlü tahvilde ortalama basit faiz 21.23, bileşik faiz yüzde 19.66. Söz konusu kağıtta işlem hacmi de 406 milyon YTL seviyesinde. İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Repo-Ters Repo Pazarı'nda, 1 günlük faiz oranı yüzde 15.00, 7 günlük faiz oranı yüzde 15.03. Takasbank Para Piyasası'nda 1 günlük faiz oranı yüzde 14.05, 6 günlük faiz oranı yüzde 14.80. Eurobond piyasasında 2030 vadeli eurobondlar ise, 141.875'den satılıyor.

Altın serbest piyasada yüzde 0.76 oranında artışla 29.0547 YTL, cumhuriyet altını yüzde 0.67 oranında yüksekişle 192.9161 YTL'den işlem görüyor. Uluslararası piyasalarda altın yüzde 0.93 oranında artışla 572.80 (dolar/ons), yüzde 5.08 oranında değer kazanan gümüş 10.130'dan (dolar/ons) işlem görüyor.

BORSA'DA TEPKİ HAREKETİ BUGÜN DE SÜRDÜ

İMKB, tepki hareketini bugün de sürdürdü. İlk seansta 34162 puana kadar yükselen Bileşik Endeks, seansı 34062 puandan kapattı. Günün ikinci yarısında maksimum 34322 puanı gören Bileşik Endeks, gelen satışları 33500 bölgesinde karşılayarak günü düne göre 727.66 puan artışla tamamladı. Global piyasalardaki çöküşle birlikte geçtiğimiz hafta pazartesi günü başladığını düşüş hareketini soluksuz bir şekilde düne kadar sürdüren İMKB'nin yurt dışındaki yükselişin de etkisiyle başladığı toparlanma hareketini bugün de sürdürdü. Beklentilerin üzerinde çıkan ABD mayıs ayı enflasyon rakamına rağmen piyasaların ABD Merkez Bankası'nın (FED) haziran ayındaki faiz artışı konusunda neredeyse tamamen ikna olması ile belirsizliğin ortadan kalkması ve faiz artışının daha önce fiyatlanmasının, uluslararası piyasalardaki ve İMKB'deki toparlanmada etkili olduğu ifade ediliyor. Yurtdışı borsaların, gelişmekte olan piyasaların ve alternatif piyasalardaki hareketlerin yakından etkili olduğu İMKB'de, ABD verileri de izlendi.

Uzmanlar, kısa vadede temkinli olunması gerektiğini, orta vadede ise görünümün olumlu olduğunu ifade ediyor. Dilerbank Hazine Müdürü Murat Çetinkaya, volatilitenin yaz ayları süresinde bir miktar aşağı gelebileceğini, ancak piyasaların temkinli olunması gereken bir dönem içinden geçtiğini bildirdi. Murat Çetinkaya, dolar/YTL kuru için dalgalı kur rejimine geçildiğinden bu yana küresel trendin gelişmekte olan piyasalar lehine seyrettiğini, ilk defa gelişmekte olan piyasalardan büyük çaplı çıkış trendi yaşandığının görüldüğünü belirterek, "Özellikle İMKB Hisse Senetleri Piyasası'nda yabancı ağırlığı var. Gelişmekte olan piyasalardan çıkış küresel anlamda bir trend halini alırsa, Türkiye piyasalarının bir süre daha volatil gitmesini bekliyorum. Faizin ise cazip görünen yerlerde bulunmasına rağmen, lokal tarafın doymuş durumda bulunduğu söylenebilir. Dolayısıyla yabancı ilgisinin başlaması gerekiyor. Yabancı ilgisi başlamadığı sürece, faiz tarafında stabilite beklemiyorum. Şu an için temkinli olmamız gerekin bir dönemden geçtiğimiz söylenebilir. Türkiye varlıklarından hisse senedi, faiz ve lokal para birimi ile ilgili olarak orta vadeli görünümünün oldukça olumlu olduğunu düşünüyorum. Ancak şu anda küresel anlamda çıkış heyecanı içinde olan yabancıların, değerlemeler mevcut yerlere geldi diye hemen pozisyon almalarını beklemiyorum" dedi.

Bir süre temkinli olmak gerektiğinin altını çizen Çetinkaya, orta vadeli görünümün olumlu olduğunu ve fırsat olarak algılanabilecek yerlerin geleceğini belirtti. Çetinkaya, "Mevcut dönemde sadece Türkiye değil tüm gelişmekte ve hatta gelişen ülke borsalarından çıkış yaşanıyor. Bu sürecin iyi okunması ve iyi analiz edilmesi gerekiyor. Mart ayından itibaren ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke'nin gelişiyle beraber bir süreç başladı. ABD Merkez Bankası başkanı değiştikten sonra sadece bakır fiyatları hemen hemen 3 ay içinde 2 katına çıktı. Şimdi emtia fiyatları geri gelmeye başladı. Fakat bu kadar kısa sürede yüzde yüz artan fiyatın yüzde 30 gerilemesi, trendin sona erdiği anlamana gelir mi düşünmek gerekiyor. Yatırımcıların bir süre temkinli olması gerektiği görüşündeyim. Türkiye açısından orta vadeli görünüm olumlu" şeklinde konuştu.

DÖVİZ VE BONO DA YURT DIŞI PİYASA TAKİBİ SÜRÜYOR

Döviz piyasasının uluslararası piyasalardaki olumlu görünümün, yabancı satışlarının ve gelişmekte olan ülke piyasalardaki beklentinin etkisiyle yaşanan düşüş hareketinin ardından son dakikalarda bir miktar yükseliş kaydettiği ifade ediliyor. Bir banka yetkilisi, gün içerisinde 1.5960 seviyesinden açılan piyasanın daha sonrasında borsanın ve yurt dışındaki borsaların da iyi olmasıyla beraber 1.5860 seviyesine kadar satıcı bulabildiğine işaret etti. Yetkili, bugünkü hareketin arkasında yatan asıl sebebin, Londra'dan gelen satış baskısı ile beraber gelişmekte olan piyasalardaki beklentinin biraz daha olumlu bir havaya dönmesi olduğunu vurguladı. Banka yetkilisi, son 10 dakikalık periyotta, Macaristan'ın kredi notunun düşürülmesinin, gelişmekte olan piyasalara, özellikle de merkezi Avrupa dörtlüsüne olumsuz yansımasının etkisiyle dolar/YTL kurunda da satış gözlendiğini bildirdi. Yetkili, bugün ABD'de net sermaye girişi datasının açıklanacağını bildirdi ve "Bu rakamlar piyasa üzerinde etkili olacaktır. Gelecek rakamlar ABD'nin cari açığının fonlanması açısından önem teşkil ediyor. Bu verinin ardından kurun 1.5830-1.5860 ile 1.6000 aralığında bir seviyede kalacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Tahvil ve Bono Piyasası'nda 9 Nisan 2008 vadeli yarın valörlü kağıt binde 18 oranında düşüşle yüzde 21.08 basit, yüzde 19.54 bileşik seviyesinde bulunuyor. Bir banka yetkilisi, yurtıdışı piyasaların bir miktar düzelmesi ve buna ilave olarak döviz piyasasında da gevşeme yaşanmasının, bono piyasasına bir miktar alış gelmesine neden olduğunu belirtti. Sabah saatlerinde yüzde 19.80 bileşik seviyelerine kadar yükselen gösterge kağıdın öğleden sonraki işlemlerde yüzde 19.50 bileşik seviyesine kadar gevşediğini ifade eden yetkili, "Yurt dışı piyasaların hareketleri dikkatle izlenecek" dedi. Şu anda piyasanın yönü üzerini kesin bir şey söylemenin imkansız olduğuna da değinen banka yetkilisi, "Piyasada

volatilite bir miktar azaldığını ve bu nedenle önümüzdeki günlerde faizlerin yüzde 19.00 bileşik seviyelerine doğru kayabileceğini tahmin ediyoruz" dedi.

ALTIN, DOLAR VE HİSSE SENEDİ PİYASALARINI İZLİYOR

Triafx Danışmanlık Tarafından hazırlanan kıymetli madenler raporuna göre, altın Toparlanıyor mu? Altın fiyatları, bu haftaki güçlü düşüşlerin ardından teknik alımlarla bugün yükseliş gösterdi, ancak altın yatırımcıların ürünlerden farklı alanlara yatırım yapmak konusunda istekli olmalarıyla likiditasyona karşı hassas bir durum sergiledi. Ancak altının görünümü, güçlü dolar, faiz oranları ile ilgili endişeler ve global hisse senedi piyasalarının görünümü nedeniyle düşüş yönünde kaldı. Kanetsu Asset Management'tan Takashi Ogura, altının bir taban yapıp yapmadığını söylemenin zor olduğunu, son zamanlardaki düşüşlerin ardından şu anda teknik bir düzeltme görüldüğünü belirtti. Ogura, düşüşün özellikle 600$ seviyesinin altında hızlandığını ve şu anda hangi noktaya kadar toparlanma olabileceğinin beklendiğini söyledi. Spot altın New York seansındaki onsu 558.20/558.90 dolardan, onsu 563.90/564.60 dolar seviyesine oradan da onsu 575.45 dolar seviyelerine kadar yükseldi. Yatırımcıların, 543 dolar seviyesinden gerçekleşen yükselişin ardından, 550 dolar seviyesinin altında yüklü satışlar yapmak konusunda dikkatli davrandıkları belirtildi. Altının aynı zamanda 200 günlük hareket ortalaması olan 546 dolar seviyesinin üzerinde destek bulması bekleniyor.

Piyasa altın ve diğer değerli madenlerdeki trend konusunda karar vermek için dolar ve hisse senedi piyasalarını izliyor. Doların euro ve yen karşısındaki yüksek seviyelerinden hafif bir şekilde geri çekilmesi ile altın bir sıçrama gösterdi. Takashi Ogura, aralık ve şubat aylarında büyük düzeltmeler görüldüLoğünü, ancak her iki zamanda da altının güçlü bir şekilde Toparlandığını belirtti. Ogura, şu andaki durumun farklı olduğunu, yatırımcıların düşüş yönünde bir görünümü işaret ettiklerini sözlerine ekledi.

VOB'DA GÜNLÜK İŞLEM HACMİ 68.1 MİLYON YTL OLDU

İzmir'deki Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nda (VOB) toplam işlem hacmi 68 milyon 87 bin YTL'lik hacim oluştu. Vadeli İşlemler Piyasası'nda işlemler dolar ve Endeks 30 kontratlarında yoğunlaştı. İşlem hacminin 38 milyon 547 bin 328 YTL'si dolar, 793 bin 96 YTL'si euroda olmak üzere toplam 39 milyon 340 bin 424 YTL'si döviz kontratlarında gerçekleşti. Endeks 30'da 28 milyon 567 bin 433 YTL'lik, Endeks 100'de 3 bin 420 YTL'lik, faizde 149 bin 600 YTL'lik, altın kontratlarında 26 bin 377 YTL'lik işlem oldu. Pamuk ve buğday sözleşmelerinde ise işlem gerçekleşmedi. Bugün VOB'da toplam bin 941 sözleşme yapılırken, lot miktarı 31 bin 5 oldu.

Dolarda 50 bin 166'ya, euroda 5 bin 90'a yükselen açık pozisyon sayısı, döviz kontratlarında toplamında 55 bin 256'ya ulaştı. Endeks 30 kontratlarında 21 bin 112'ye, endeks kontratları toplamında 21 bin 199'a çıkan, Endeks 100 kontratlarında 87, faizde 379 olarak kalan açık pozisyon sayısı, altında 84'e düştü. Dün 72 bin 634 olan toplam açık pozisyon sayısı ise bugün 76 bin 918'e çıkmış oldu. Bugünkü seansta en yoğun işlem gören sözleşmeler, 26 milyon 680 bin 972 YTL hacim ve 16 bin 233 açık pozisyon sayısı ile Haziran vadeli TL/USD paritesi ve 26 milyon 130 bin 460 YTL hacim, 15 bin 407 açık pozisyon sayısı ile Haziran vadeli İMKB 30 Endeksi oldu.

VOB'da bugün en çok değer kazanan kontrat yüzde 8.57 oranında artış ve 34.2000 uzlaşma fiyatıyla Haziran vadeli İMKB 100 Endeksi olurken, en fazla değer yitiren sözleşme yüzde 2.24 oranında düşüş ve 2.0530 uzlaşma fiyatıyla Ağustos vadeli TL/EUR paritesi oldu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title