Haberler

İstanbul: Çocukları Kazalardan 'Önlem Alarak' Koruyun

Çocukları kazalara karşı korumanın yolunun, kazaların oluş şekillerini bilmek, anlamak ve bunlar için önlemler almakla mümkün olabileceği ifade edildi.

Çocukları kazalara karşı korumanın yolunun, kazaların oluş şekillerini bilmek, anlamak ve bunlar için önlemler almakla mümkün olabileceği ifade edildi.

Her anne-babanın dünyaya getirdiği yavrusunu güvenli ve kazalara maruz kalmayacak şekilde, sağlıklı olarak büyütmeyi arzu ettiğini belirten uzmanlar, bunun yolunun çocuklara tehlikeleri öğreterek, bunlardan zarar görebileceğini anlatarak ve bunları sabırla tekrarlayarak mümkün olacağını söylüyor. Evinizin ve bulunduğunuz ortamın güvenli hale getirilmesiyle kaza riskinin azaltılabileceğini belirten uzmanlar, anne ve baba olmanın sabır gerektirdiğini, çocuğun büyüdükçe sizin bunları kendisine niçin söylediğinizi anlayacak ve bunlara dikkat etmeye başlayacağına işaret etti.

Yapılan araştırmalarda yorgun, uykusuz, sinirli, aceleci anne-babaların kazalara daha çok sebep olduğunu açıklayan uzmanlar, bebeklerin ve çocukların da aç, uykusuz, yorgun ve huzursuz oldukları zamanlarda kazaya uğrama olasılıklarının daha fazla olduğunu kaydetti. Bebeklerin doğar doğmaz çevrelerini incelemeye başladıklarını ve her şeyi merak edip incelemek, dokunmak istediklerini belirten uzmanlar, "Biraz büyüyüp emeklemeye ve yürümeye başladıkları zaman evin içinde keşif yapmaya başlarlar, bütün odaları gezmek, her şeye dokunmak, ellemek , bakmak isterler. Her şey onların ilgi alanıdır, ne yapacaklarını ve nereye gidip neye dokunacaklarını asla bilemezsiniz. Bütün bunlardan dolayı yaşadığınız alanı ve hatta bulunduğunuz her alanı bebeğiniz ve çocuğunuz için güvenli hale getirmelisiniz. Hiçbir şey sizin ve çocuğunuzun canından değerli olamaz" dedi.

Evde fazla faaliyet ve telaş olduğu saatlerde kaza olma riskinin daha fazla olduğuna ve bu tür tehlikelerin çok olabileceği saatleri belirleyip daha sakin ve dikkatli olunması gerektiğine işaret eden uzmanlar, evin genelinde bebeğin güvenliği için dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıraladı:

"Çocuğunuzu hiçbir zaman uzun süre yalnız bırakmayın. Çok meşgul olsanız bile daima onun nerede olduğunu ve nelerle meşgul olduğunu kontrol edin. Odasında uyuduğu zamanlar bile sık sık kontrol edin, bebeğinizin odasına bebek telsizi kullanabileceğinizi hatırlayın. Bütün prizlere koruyucu kapak yerleştirin ve mümkün olduğu kadar mobilya ve eşyalarla çocukların erişemeyeceği şekilde prizlerin önünü kapatın. Küçük elektrikli ev aletlerini prize takılı olarak veya ortada bırakmayın. Pencereleri ve balkon kapılarını daima emniyete alın. Bunların önünde çocukların üstüne çıkabileceği iskemle veya başka bir eşya bırakmayın. Mümkünse emniyet kilidi takın. Çocuğunuzun hiçbir zaman balkona tek başına çıkmasına izin vermeyin. Camlı kapılar, mobilyalar ve zeminlerin çocuğunuz için tehlike oluşturduğunu unutmayın. Buraları mutlaka güvence altına alın mümkünse camsız olanlarını kullanmaya çalışın. Yer döşemelerinizi fazla kayganlık vermeyen temizlik maddeleri ile temizleyin ve kayganlık vermeyen cila ile cilalayın. Kayabilecek bir ayakkabı, terlik veya çoraplarıyla dolaşmasına izin vermeyin. Kaymayan çoraplar temin edebileceğinizi unutmayın. Bir yangın söndürücü bulundurun ve çocuğunuzun ulaşamayacağı bir yere koyun. Mutlaka bir ilk yardım dolabı bulundurun. İlaç, kimyasal ürünler, kozmetikler, yanıcı maddeler ve bunlar gibi ürünleri çocuğunuzun ulaşamayacağı yerlerde mümkünse kilitli tutun. Evin genelinde ve yerlerde çocuğun yutabileceği kadar küçük eşyalar olmamasına dikkat edin. Bu tür eşyaları ulaşamayacağı yerlere kaldırın"

Çocukların, araba yolculuğu yapan narin yolcular olduğunu ifade eden uzmanlar, her yıl binlerce çocuğun araba kazalarında yaralanmakta hatta bazen hayatını kaybetmekte olduklarının altını çiziyor. Kazaların çoğunlukla kısa mesafede şehir içi yolculuklarda olduğuna dikkat çeken uzmanlar, çok düşük hızlarda bile, bağlanmamış çocuğun öne fırlayarak hayatını kaybettiğini, hatta emniyet kemeri takılmamış yolcuların, diğer yolculara da tehlike oluşturduğunu kaydediyor. Doğru takılmış çocuk oto koltuklarının, kazalarda büyük ve çocuk ölümleri ile yaralanmalarını önemli ölçüde azalttığını, bu nedenle, ne kadar kısa olursa olsun her yolculukta çocuk için uygun bir oto koltuğu kullanması gerektiğini açıklayan uzmanlar, arabada bebeğin güvenliği için dikkat edilmesi gereken hususları da şu şekilde sıraladı:

"Çocuğunuzu arabada asla ama asla yalnız bırakmayın, çok kısa süreli olsa bile. Çocuğunuz arabada iken kesinlikle kontak anahtarını arabanın üzerinde bırakıp arabadan inmeyin. Çocuğunuz arabada iken kesinlikle aracınızı çalışır halde bırakıp arabadan inmeyin. Kapılardaki çocuk emniyet kilitlerini kullanabilirsiniz. Araba koltuğu ile olsa bile çocuğu ön koltuğa kesinlikle oturtmayın. Araba kullanırken kesinlikle çocuğu kucağınıza almayın. Mutlaka çocuğunuza göre bir oto güvenlik koltuğu kullanın."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title