Haberler

IMF Türkiye Masası Şefi Gıorgıannı: Cari İşlemler Açığı Türkiye'de Aşil'in Topuğu (1)

IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, Washington'da Düzenlediği Basın Toplantısında, Kurumun Türkiye'nin 2007 Yılı İçin Dördüncü Madde Görüşmeleri ve Stand-by Anlaşması Altında Gerçekleştirilen Altıncı Gözden Geçirmeyle İlgili Uzman Raporları ve İlgili Belgeler Hakkında Bilgiler Verdi.

IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, "Mali-parasal politika bileşimi, 2007'de, Türkiye'de 'Aşil'in Topuğu' olan cari işlemler dengesindeki iyileştirmeler için daha az destekleyici olmuştur" dedi. Giorgianni, 2001 krizinden bu yana Türkiye'nin, tüm vatandaşlarının yararına dikkate değer bir ekonomik dirilişin sahibi olduğunu bildirdi.

IMF Türkiye Masası Şefi Giorgianni, Washington'da düzenlediği basın toplantısında, kurumun Türkiye'nin 2007 yılı için Dördüncü Madde Görüşmeleri ve Stand-By Anlaşması altında gerçekleştirilen Altıncı Gözden geçirmeyle ilgili uzman raporları ve hazırlanan belgeler hakkında bilgi verdi ve soruları yanıtladı.

- EKONOMİK DİRİLİŞİN SAHİBİ OLDU –

     2007 Dördüncü Madde Görüşmeleri uzman raporunun Türk ekonomisine yeni bir bakış getirdiğini ve potansiyel büyümeyi sağlıklı bir yolda yükseltecek reform yol haritasını sergilediğini kaydeden Giorgianni "2001 krizinden bu yana Türkiye, tüm vatandaşlarının yararına gerçekten dikkate değer bir ekonomik dirilişin sahibi olmuştur. Tarihsel normların oldukça üzerinde olan büyüme ortalama yüzde 7'nin gerçekleşmiştir. Enflasyon 35 yıldır ilk kez tek haneli düzeylere çekilmiştir ve doğrudan yabancı yatırım eşi görülmemiş düzeylere ulaşmıştır" dedi.

Özel sektör ve kamu bilançolarının önemli ölçüde güçlendiğini, kamu borç rasyolarının yarıya düştüğünü ve bankaların şu anda yüksek karlılığa ve rahat sermaye "tamponuna" sahip olduklarını kaydeden Lorenzo Giorgianni, "Finansal piyasaların, borsanın rekor yüksekliklere çıkışıyla bu gelişmelere olumlu tepki vermeleri sürpriz olmamıştır" dedi.

Giorgianni, bu başarıların, güçlü mali ve parasal politikalardan, son yıllarda Türkiye tarafından benimsenen yapısal reformlardan ve IMF'yle birlikte yürütülen Stand-By Anlaşmalarından kaynaklandığına ilişkin bir kuşku bulunmadığını kaydetti.

-AŞİL'İN TOPUĞU –

     Bu güçlü ekonomik performansın "bahşedilmiş" olamayacağını bu nedenle böyle algılanmaması gerektiğini belirten Giorgianni şöyle dedi:

     "Gerçekte, enflasyon yüzde 4 resmi hedefin oldukça üzerinde kalırken, ekonomik büyüme 2006'nın ortasından bu yana ılımlı bir şekilde yüzde 5-5.5'e doğru azalmıştır. Aynı zamanda mali performans 2007'de önemli ölçüde gerilemiş ve mali-parasal politika bileşimi, Türkiye'de 'Aşil'in Topuğu'nu oluşturan cari işlemler pozisyonundaki iyileştirmeler için daha az destekleyici olmuştur." (ANKA/SÜRECEK)

(ORH/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title