Haberler

İzmir: İzto Başkanı Demirtaş'tan Hükümete Tavsiyeler

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, hükümetin Avrupa Birliği ve IMF çapalarını çok iyi kullanması, reform sürecinin ve uygulamalarının kesintisiz ve kararlı bir şekilde sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, hükümetin Avrupa Birliği ve IMF çapalarını çok iyi kullanması, reform sürecinin ve uygulamalarının kesintisiz ve kararlı bir şekilde sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de son aylardaki iç siyasi belirsizlik, enflasyondaki kıpırdanma ve dövizin yeniden harekete geçmesinin Merkez Bankası'nın geçen hafta faizleri 1.75 puan artırmasıyla sonuçlandığını hatırlatarak, doların 1.61 YTL'yi aşması üzerine Merkez Bankası'nın döviz piyasasına "doğrudan satım" yönünde müdahale ettiğini kaydetti. Reform sürecinin kesintisiz ve kararlı bir şekilde sürdürülmesi gerektiğini belirten Demirtaş, "İç siyasetteki belirsizliklerin üstüne ekonomik istikrarın yavaş yavaş bozulduğu, yüzde 5'lik 2006 yılı enflasyon hedefinin üzerine çıkılabileceğinin Merkez Bankası tarafından bile kabul edildiği bir dönemi yaşıyoruz. Dünya piyasalarındaki rüzgar ülkemiz piyasalarına fırtına olarak yansıyor. Faizdeki artışın kurlardaki yükselişi durduramayışı da ileride daha fazla faiz artırımlarıyla karşılaşabileceğimizin sinyallerini barındırıyor. 4 yıl üst üste büyümeye karşın cari açık, işsizlik, sıcak para, ithalata bağımlı ihracat vb. yapısal sorunların dünya konjonktürüyle birleşmesi sonucu piyasalardaki sarsıntılar ekonomimizin kırılgan yapısının sürdüğüne işaret ediyor. Bu nedenle hükümetin Avrupa Birliği ve IMF çapalarını çok iyi kullanması, reform sürecinin ve uygulamalarının kesintisiz ve kararlı bir şekilde sürdürülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Hükümetin dış ve iç politikada daha rasyonel davranması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

AB Lüksemburg Zirvesi'nde Rum vetosunun aşılarak fiili müzakerelerin yolunun açıldığını da kaydeden Demirtaş, "Ancak, terörden çok çekmiş bir ülke olarak hükümetin Hamas ile ilişkiler konusunda daha dikkatli davranması gerektiğine inanıyoruz. Bunun yanında cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uzlaşma yönünde bir adım bekliyoruz. Siyasetin ekonomiye öngörülebilir bir gelecek sunmasını, yatırım ve ticaretin önünü açmasını diliyoruz. İç siyasetteki belirsizlikler 4 yıllık kazanımların bir anda kül olmasına yol açabilir. Kolay kazanılmadı, kolay harcanmasını istemiyoruz. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin pozitif kredi görünümünün 'birkaç ay önce olduğu kadar emin olmadığını' ifade ediyor. Avrupa Birliği reformların yavaş gitmesinden şikayet ediyor. Bu durumda 'onlar yanlış biliyor' anlayışı yerine, neler yapılması gerektiğinin ortaya konması ve harfiyen uygulanması gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title