Haberler

Erkan Baş kimdir? Kaç yaşında, nereli, mesleği ne, hangi partili? TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ın hayatı ve biyografisi!

Güncelleme:

Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum programının konuğu bu hafta Erkan Baş oldu. Bunun ardından vatandaşlar, Erkan Baş kimdir, aslen nereli, mesleği ne, kaç yaşında, doğum tarihi kaç, evli mi, hangi partinin başkanı? merak ediyor. Peki, Erkan Baş kimdir? İşte detaylar...

Vatandaşlar tarafından merak edilen isimler arasında Erkan Baş geliyor. Erkan Baş, Türk siyasetçi ve akademisyendir. Peki, Erkan Baş kimdir? Kaç yaşında, nereli, mesleği ne, hangi partili? TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ın hayatı, kariyeri ve biyografisi hakkında bilgiler sizlerle...

ERKAN BAŞ KİMDİR?

Erkan Baş (d. 14 Temmuz 1979, Berlin), Türk siyasetçi ve akademisyendir. 2009 yılı başında Türkiye Komünist Partisi genel başkanlığı yaptı, 2017'de Türkiye İşçi Partisi'ni kurdu, 2018 Türkiye genel seçimlerinde partisinin seçim ittifakı doğrultusunda Halkların Demokratik Partisi sıralarından milletvekili seçildi, daha sonra istifa ederek Türkiye İşçi Partisi'ne geçti.

Erken yaşamı ve eğitimi

Erkan Baş, 14 Temmuz 1979 tarihinde Almanya'nın Berlin kentinde doğdu. Yugoslavya göçmeni Boşnak bir aileden gelir. Ailenin Yugoslavya'daki soyadı Jusoviç'ti. Babası Almanya'ya çalışmaya giden işçilerdendi. Annesi bir dönem tekstil işçiliği yapmış ev hanımıdır. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümünden mezun oldu. Bir süre İstanbul Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümünde misafir öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. Üniversitedeki yemekhane işçilerinin haklarına dair verdiği mücadele sonucu okul yönetimi tarafından görevinden uzaklaştırılmıştır.

Siyasi kariyeri

İlk yılları

Genç yaşta Sosyalist İktidar Partisi üyesi olan Erkan Baş, bu partide ve devamında kurulan Türkiye Komünist Partisi'nde çeşitli sorumluluklar üstlenmiştir. İstanbul örgütünde faaliyet göstermiş, partinin İstanbul il sekreterliğini yapmış, Örgüt Bürosu'nun ve Merkez Komitesi'nin içinde yer almıştır. Partinin 2008 yılı 1 Mayıs eylemlerinde Taksim Meydanı'ndaki basın açıklamasını gerçekleştirmiştir.

TKP genel başkanlığı

Türkiye Komünist Partisi 9. Kongresi'nde Aydemir Güler gene? başkanlık görevini bırakmış; onun yerine Erkan Baş genel başkanlık görevine seçilmiştir. TKP genel başkanlığı parti temsiliyetinin kolaylaşması için alınan kongre kararıyla yürürlüğe girmiştir. Bu hamle istenen başarıyı getirmeyince parti Merkez Komitesi yaklaşık 6 ay sonrasında "genel başkanlık" makamını kaldırmıştır. TKP, parti Merkez Komitesi tarafından kolektif önderlikle yönetilmeye başlanmıştır.

Halkın Türkiye Komünist Partisi (2014-2017)

2014'te Türkiye Komünist Partisi'nde yaşanan ayrışma sonrasında Halkın Türkiye Komünist Partisi safında bulunan Erkan Baş genel sekreter olmuştur.

Türkiye İşçi Partisi (2017-günümüz)

Baş, HTKP çevresi sonrasında 2017'de Türkiye İşçi Partisi'ni kurdu. 2018 Türkiye genel seçimleri için Halkların Demokratik Partisi'nden milletvekili adayı oldu. HDP'den milletvekili seçilerek Barış Atay ile birlikte 11 Ekim 2018 tarihinde Türkiye İşçi Partisi'ne geçti. TBMM'de dört milletvekiliyle temsil edilen TİP'in gelecek genel seçime parti olarak, bir ittifak şemsiyesinde gireceğini ve bu yönde çeşitli siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleriyle çalışmalar sürdürdüğünü açıklamıştır.

Eserleri

Baş, internet haber sitesi İleri Haber'de belirli aralıklarla köşe yazıları yazmakla birlikte bazı teorik yayın organlarında yazılar yazmaktadır.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Candaş Tolga Işık Erkan Baş Gündem Politika Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title