Haberler

British Shorthair

ilandır
Güncelleme:

British Shorthair, Britinya kökenli olmasının yanı sıra saf ırk olma özelliği ile tüm dünyanın en popüler ev kedilerinden biri olmuştur.

kararı alan kişiler bu ırkın en çok sakinliği ve uysallığından etkilenebilir. Edebiyatçıların dahi etkisi altında kaldıkları bu kedi cinsi, birçok ünlü masalın da başkahramanı olmuştur. Alice Harikalar Diyarı masalında ki ünlü sırıtan kedi Cheshire Cat bir British Shorhair'dir. Hatta Çizmeli Kedi masalının kedisi de bir 'den esinlenerek yaratılmıştır. Anlaşıldığı üzere bu ırk uzun yıllardır insanlar tarafından tanınmakta ve etki altında bırakmaktadır.

Romalıların Büyük Britanya'yı istila etmelerinin ardından Romalılar ile İngiltere'ye geldikleri bilinmektedir. Tam tarihi bilinmemekle birlikte 19. Yy'da Harrison Weir isimli biri tarafından bir yarışmaya götürülmüş ve birincilik unvanını almıştır. Böylece tanınan en eski kedi ırklarından biri olma özelliğine de sahiptir. Aynı zamanda yüzyıllar içerisinde çok az değişime uğraması da onları da özel kılmaktadır. 1914 – 18 tarihlerinde Fars Kedisi ile çaprazlanarak genetiği değiştirilmiş ve uzun tüy genine sahip versiyonu tanınmıştır.

British Shorthair Fiziksel Özellikleri

  • Tüyleri kısa ve kalındır. Bu yüzden tüy bakımlarının yapılması da oldukça kolaydır. Tüy dökülme sorunları da oldukça azdır.
  • Yüzleri yuvarlaktır. Güçlü bir kafa ve çene yapısı ile bilinirler.
  • Gözleri yuvarlak ve iridir. Ağızları kısa ve yanakları geniştir. Kürk renklerine bağlı olarak bakır, kehribar, mavi veya yeşil olabilir.
  • Kilolu ve yumuşak bir yapıya sahip olsa da bacak ve patileri güçlü, omuzları geniş ve kuvvetlidir. Bu yüzden güçlü ve asil bir görünümleri vardır.
  • En yaygın rengi mavi-gri olarak bilinse de bütün renk ve desenlerine rastlanabilir. En çok mavi rengi tercih edildiği için British Blues adını almışlardır.
  • Scottish Fold cinsi kedilerden farkları ise kulaklarının dik ve yüzlerinin profilden daha uzun olmasıdır. Kulakları ve ayrıktır.
  • Belirgin bıyıklara sahiptirler.
  • Birçok kedi cinsine göre daha geç olgunlaşırlar. 3 ila 5 yıl içerisinde genel olgunluğa erişirler. Yetişkin erkekler 5-10, dişilerse 4-7 kilo ağırlığa ulaşır.
  • Ortalama ömürleri 14-20 yıldır.

British Shorthair Kişiliği

Scottish Fold cinsi kedilerden daha hareketli ve enerjik tavırlar sergilerler. Fiziksel yapıları dolayısıyla kilo almaya meyillidirler. Bu yüzden tembellikleri en bilinen özelliklerinden biridir. Düzenli egzersiz ve diyet onlar için çok önemlidir.

Evde tek kalmaktan çok hoşlanırlar ve asla bu durumda şikayet etmezler. Tek kaldıklarında kendi kendilerine oyun oynamaktan büyük keyif alırlar. Buda British Shorthair Sahiplenme fikrinde olan kişilerin tercih sebebidir.

cinsi kediler, sahiplerine yakın olmak isterler. Yanlarına ve kucaklarında oturmaktan çok hoşlanırlar. Çocuklar ve köpekler ile araları istisnai durumlar haricinde iyidir. Kucakta taşınmaktan pek hoşlanmazlar. Sürekli ilgiye ihtiyaç duymazlar. Aşırı sosyalleşmeye ihtiyaçları yoktur. Gürültülü ve saldırgan özelliklere sahip olmadıkları için kedi almayı düşünen herkes için ideal bir seçimlerdir. Çok sabırlıdırlar. Sokağa karşı ilgileri olmadıkları için olumsuz durumlar ile karşılaşmak pek mümkün değildir. Zeki kişilikleri sayesinde eğitilebilir kedilerdir. Yeni şeyler öğrenmeye meyillidirler.

British Shorthair Bakımı

British Shorthair cinsi kedilerin, kısa ve tek katmanlı tüyleri sayesinde kırık oluşumu pek görülmez. Bu yüzden sık sık bakım yaptırılmaya ihtiyaçları yoktur. Haftada bir yada iki kez fırçalamak yeterli olacaktır. Zaten kendilerini temizleme özellikleri sayesinde kendi işlerini kendileri yapmayı severler.

Banyo yapmaya ihtiyaçları yoktur. Acil ve gerekli durumlarda ılık bir banyo tercih edilebilir. Düzenli yapılan tırnak bakımı ile kendilerini daha rahat hissederler. Bunun için veteriner hekimden yardım alınabilir.

Cinsine uygun alınacak kuru ve yaş mamalar sayesinde hem tüy dökülmesine hem de sağlığına olumlu etkilemek mümkündür. Vitamin içeriği yüksek mamalar her zaman ilk tercih edilen olmalıdır. Oyuncaklarının sık sık dezenfekte edilmesi mikroplara karşı koruma sağlar ve sağlığını olumlu etkiler. Çünkü British Shorhair, gün içinde oyuncakları ile sıkça vakit geçirir.

British Shorthair Sağlık Sorunları

Safkan ırklar söz konusu olduğunda genetik sorun ve hastalıklarla karşılaşmak kaçınılmazdır. British Shorthair cinsi kedilerin, en çok karşılaşılan 2 çeşit hastalıkları vardır. İlki hypertrophic cardiomyopaty adıyla bilinen bir kalp hastalığıdır. Hemofili B olarak bilinen diğer bir rahatsızlıkları ise bir kanama bozukluğudur. DNA testi ile kolayca tespit edilebilir.

Diğer tüm kediler gibi bu cins kedilerde de diş ve diş eti hastalıkları ile karşılaşmak olağandır. Dişlerinin düzenli fırçalanması ve rutin kontrollerinin aksatılmaması önemlidir. Bazı durumlarda hipertiroidi adında bir hormonal hastalık ile karşılaşılabilir. En yaygın sebebi tiroid bezinde gelişen çoğu kez iyi huylu olan bir tümör veya tümörlerdir. Nadiren kötü huylu tümörler de oluşabilir.

Stres, enfeksiyon veya mesane taşları gibi sebeplerden kaynaklanan sistit adı verilen bir hastalıkla da karşılaşmak mümkündür. Ciddi sonuçlar doğurmaması için tedavisi aksatılmamalıdır. Bu ihtimallere karşın bu özel kedi cinsinin düzenli aşılanması ve kontrollere götürülmesi son derece önemlidir.

Büyük Britanya Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs özel sektöre tatil mi? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 30 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 30 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 30 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 30 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 30 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 30 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 30 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! CHP'nin 1 Mayıs Taksim yürüyüşü ne zaman, saat kaçta? CHP Taksim'e yürüyecek mi? Bu haftaki maçlar aynı gün ve saatte mi oynanacak? Maçlar kaçıncı haftadan itibaren aynı gün ve saatte oynanacak? 30 Nisan Kankalar Günü mü? Dünya Kankalar Günü ne zaman?
title