Haberler

Ankara: Bakan Aksu'dan "toplum Destekli Polislik" Genelgesi

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, "Toplum Destekli Polislik" ile ilgili 81 İl Valiliği'ne bir genelge yayınladı.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, "Toplum Destekli Polislik" ile ilgili 81 İl Valiliği'ne bir genelge yayınladı.

Bakan Aksu genelgesinde, güvenliğin sağlanmasının, çağdaş toplumların olmazsa olmaz ilkeleri arasında yer aldığını ve devletlerin var olma nedenlerinin başında geldiğini hatırlatarak, "İç güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi bakımından kamu düzeninin korunması ve devamının sağlanması, toplumun emniyet içinde varlığını sürdürmesi yönüyle vazgeçilmezdir. Genel anlamda polislik faaliyetleri olarak isimlendirilen bu hizmetler kapsamında, suçla mücadeleyi etkin kılmanın ve güvenli bir ortamı sağlamanın, güvenlik hizmetlerine toplumun katılımı ve desteğiyle mümkün olacağı açıktır. Gelişmiş demokratik ülkelerin çoğunluğunda başarılı bir şekilde uygulanan 'Toplum Destekli Polislik' anlayışının, ülkemizde de hayata geçirilmesi vazgeçilmez bir gereklilik haline gelmiştir" dedi.

"Toplum Destekli Polislik"in amacının güvenlik hizmetlerinin, halkın katılım ve desteğini sağlamak suretiyle etkin ve hızlı bir şekilde yürütülmesini, vatandaş-polis ilişkilerinin geliştirilmesini, suçla mücadelenin güçlendirilmesini ve polislik hizmetlerinin yürütülmesinde çağdaş uygulamaların yaşama geçirilmesini sağlamak olduğuna dikkat çeken Bakan Aksu, genelgenin polisle halk arasında ilişkiyi güçlendiren, toplumda ortaya çıkan problemlerin altında yatan nedenleri bulmaya çalışarak, suçla etkin bir mücadele sağlayan ve bütün bunların neticesinde de sosyal alandaki yaşam kalitesini arttıran bir polislik anlayışı olduğunu kaydetti. Suçla mücadelenin, sadece polis hizmetleri eksenli değil, çok yönlü ve bütüncül bir şekilde yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Aksu, bunu sağlamanın temel yöntemlerinden birisinin de Toplum Destekli Polislik hizmetlerinin yaşama geçirilmesi olduğunu kaydederek, "Toplum Destekli Polislik hizmetleri, bu yönüyle halkın güvenlik talebine göre şekillenen bir anlayışın polisiye hizmetlerde yaşama geçirilmesi anlamına gelmektedir. Toplumsal sorunlara odaklanan ve çözümlerin bütüncül bir çerçevede ele alınarak toplumun bütün kesimlerinin, kurumlarının ve devlet organlarının yer aldığı bir hizmet anlayışının bu açıdan artık çağın bir gerekliliği olduğu kabul görmektedir. Toplum destekli polislik, bu yönüyle hak ve özgürlüklerin korunmasını öncelikli kabul eden, insan memnuniyeti merkezli çağdaş güvenlik hizmet anlayışıdır" ifadesini kullandı.

TOPLUM DESTEKLİ POLİSLİK ÇALIŞMALARININ ASIL HEDEFİ

"Toplumun gönüllülük esasına dayanan desteğini sağlamak ve toplum odaklı hizmet anlayışı içinde, halkın güvenlik hizmetlerinden memnuniyetini artırmak, Toplum Destekli Polislik çalışmalarının asıl hedefini oluşturmaktadır" diyen Aksu, polislik uygulamalarında önceki tarihlerde yayınlanan genelgeler ve bu genelge kapsamında belirtilen usul ve esaslar göz önünde bulundurularak uygulamanın gerçekleştirileceğini vurgulayarak, bu çalışmalar kapsamında yapılanları da şöyle sıraladı:

"- AB ülkeleri Toplum Destekli Polislik uygulamaları ve anlayışları (İspanya, İngiltere, Belçika) yerinde incelenmiş, ülkemiz şartlarına özgü mevcut durum tespiti yapılarak, ihtiyaçlar ortaya konuldu.

- Emniyet Teşkilatı'nda görevli 200 personele, yabancı uzmanlarca Toplum Destekli Polislik Kursu verildi.

- Emniyet Teşkilatı birimlerine ait binaların mevcut durumu incelenmiştir. Bu kapsamda 'Emniyet Teşkilatı Hizmet Binaları Mimari ve İşletme Standardı' oluşturulması çalışmaları devam ediyor.

- Avrupa Birliği ülkeleri uygulama standartları göz önünde bulundurularak, projenin eş üye ülkesi İspanya'nın polis yöneticileri, Asayiş Daire Başkanlığı yetkilileri ve pilot olarak belirlenen 10 İl Emniyet Müdürlükleri temsilcilerinden oluşan bir çalışma grubu birlikteliğinde 'Toplum Destekli Polislik Hizmetleri Standardı' hazırlanmıştır. Pilot uygulama yerlerinde, standart esasları geçerli olmakla birlikte uygulama yerlerinin coğrafi yapısı, yaşam şartları ve öncelikli ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, pilot uygulama sürecinde değişikliklere gidilebilecektir."

Proje dahilinde, Toplum Destekli Polislik Pilot Uygulaması'nın sonuçlarıyla halkın güvenlik hizmetlerine katılımına ve desteğine ilişkin göstergeler dikkate alınarak, ülke genelinde yaşama geçirilmesi için Emniyet Genel Müdürlüğü'nce çalışmaların bir program dahilinde etkin bir şekilde yürütülmesinin planlandığını kaydeden Aksu, bu çerçevede, Toplum Destekli Polislik çalışmalarının "Toplum Destekli Polislik Hizmetleri Standardı" ekseninde yürütülmesinin sağlanacağını vurguladı. Pilot olarak belirlenen illerde gerekli eğitim ve ön hazırlık çalışmaları tamamlanarak uygulamaya 15 Haziran 2006 tarihinde başlanacağını açıklayan Aksu, Toplum Destekli Polislik Hizmetleri Uygulama Usul ve Esasları'ı ise şöyle açıkladı:

"- Toplum Destekli Polislik Merkez Yapılanması; Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı koordinesinde, il uygulamalarını takip etmek, sorunların çözümünü sağlamak, hizmetleri geliştirmek, uygulamaya yön vermek ve ülke genelinde koordinasyonu temin amacıyla 'Toplum Destekli Polislik Hizmetleri Merkez Takip ve Değerlendirme Kurulu' kurulacaktır. Bu kurulun sekreterya hizmetleriyle Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Toplum Destekli Polislik ile ilgili hizmet politikalarını yürütmek ve yürütülmesini sağlamak üzere, Asayiş Dairesi Başkanlığı bünyesinde, 'Toplum Destekli Polislik Merkez Yapılanması' oluşturulacaktır.

- Toplum Destekli Polislik İl Yapılanması; Pilot İl Emniyet Müdürlüklerinden Adana, Antalya, Bursa, Erzurum, Trabzon, Kayseri ve Diyarbakır İllerinde, 'Toplum Destekli Polislik İl Yapılanması'; İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde ise 'Toplum Destekli Polislik İl ve İlçe Yapılanması', 'Toplum Destekli Polislik (TDP) Hizmetleri Standardı' esaslarına göre oluşturulacak, bu birimlerin yapılandırılmasına ilişkin işlemler Emniyet Genel Müdürlüğü'nce yürütülecektir. Pilot İllerce, bu hizmetin yürütülmesinden sorumlu olan ve alt görev alanlarında görevli polislerin kendisine bağlı olduğu ve illerin önerisiyle 'Toplum Destekli Polislik Eğiticilerin Eğitimi' kursunu alan, Emniyet Amiri ve Komiser sınıfından Standart esaslarına uygun şekilde büro amiri olarak en az bir personel görevlendirilecektir.

- Pilot Uygulamada İl ve İlçelerde, Toplum Destekli Polislik personel istihdamına yönelik Amir ve Memur personel sayısı; bölgelerin nüfus yoğunluğu, suç oranı, risk durumu, yüz ölçümü, işletme ve mesken yapılanmaları ve benzeri özellikleri dikkate alınarak yapılacak ihtiyaç analizlerinden sonra belirlenir. İl ve ilçelerde yeterli sayıda Toplum Destekli Polis görevlendirilecektir."

Pilot İller Toplum Destekli Polislik Eğitimi, "Toplum Destekli Polislik Pilot Uygulaması çerçevesinde; pilot uygulama yapılacak olan 10 İlden 1 Emniyet Amiri ve Komiser sınıfından 1 olmak üzere 2 personele, 01-12 Mayıs 2006 tarihleri arasında Ankara'da 'Toplum Destekli Polislik Eğiticilerinin Eğitimi' kursu verilmiştir. Eğiticilerin Eğitimi Kursu sonrasında pilot illerde Toplum Destekli Polislik Uygulaması'nı yürütecek alt görev alanlarından sorumlu personele, eğitici kursu alan personel ve yerel akademisyenler tarafından Standard'da yer alan müfredata uygun olarak 'Toplum Destekli Polislik Temel Eğitimi' verilir" şeklinde açıklandı.

PİLOT İLLER UYGULAMA BÖLGELERİ

Toplum Destekli Polislik Pilot İller Uygulama Bölgeleri ise şunlar:

- Ankara Çankaya; Bahçelievler Polis Karakolu, Kavaklıdere Polis Karakolu

- İstanbul, Tarabya Polis Merkezi , Şehit Şeker Aktaş Polis Merkezi

- İzmir Konak; Güzelyalı Karakol Amirliği, Basın Sitesi Karakol Amirliği

- Kayseri Talas; Talas Karakol Amirliği, Reşat Vural Polis Merkezi

- Erzurum Merkez; Yenişehir Polis Merkez Amirliği, Gürcükapı Polis Merkez Amirliği

- Adana Seyhan; Fatih Polis Merkezi Amirliği, Ş.Rüştü Bayram Polis Merkez Amirliği

- Antalya Merkez; Demircikara Polis Merkezi, Fatih Polis Merkezi

- Bursa Nilüfer; Nilüfer Polis Merkezi Sorumluluk Alanı, Organize Sanayi Polis Merkezi Sorumluluk Alanı

- Trabzon merkez, Gülbahar Hatun Polis Merkezi Sorumluluk Alanı, Çarşı Polis Merkezi Sorumluluk Alanı

- Diyarbakır merkez; Yenişehir Polis Merkezi, Çarşı Polis Merkezi."

Bakan Aksu, genelgesinde, Toplum Destekli Polislik Giyim Kuşam Standardını da açıklayarak mevcut üniforma esas olmak üzere, Toplum Destekli Polisi ayırt edici özellikte bir unsur kullanılacağını belirterek pilot illerde, Emniyet Genel Müdürlüğü'nce oluşturulacak bir çalışma grubu birlikteliğinde, pilot İller yürütücü personeli, kamu kurumu ve diğer kuruluş temsilcileri, muhtarlar, meslek odaları temsilcileri, okul müdürleri ile toplum temsilcilerine yönelik günübirlik tanıtım ve uygulama kapsamında eğitim seminerleri düzenleneceğini kaydetti.

Vatandaş memnuniyetinin yükseltilmesi bağlamında "Toplum Destekli Polislik (TDP) Hizmetleri Standardı"nda belirtildiği şekilde "Sorumluluk Alanı Huzur Toplantıları (SAHT)" tertip edileceğini belirten Aksu, Bu kapsamda; Sokak-Site Sakinleri Huzur Toplantıları, Mahalle Muhtarlarının Öncülüğünde "Mahalle Sakinleri Huzur Toplantıları", Kent Güvenlik Danışma Kurulları "Sorunların Değerlendirilmesi Toplantıları" yapılacağını kaydetti. Bakan Aksu, Toplum Destekli Polislik Hizmetlerinin Uygulama sürecinde yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

"- Toplumun öncelikli güvenlik beklentilerinin tespit edilmesi; Toplumun öncelikli güvenlik beklentileri, talep ve önerilerini öğrenmeye yönelik, anket, yüz yüze mülakat, internet ve benzeri yöntemler ile semt sakinleriyle yapılacak huzur toplantıları sonucu tespit edilen konular, İl-İlçe güvenlik meclisi gündemine getirilerek ilgili kuruluşlarla sorunları çözüme kavuşturma çalışmaları gerçekleştirecektir. Bu kapsamda pilot uygulama öncesi ve sonrası hazırlanacak anket formatı çerçevesinde vatandaş güvenlik beklenti ve memnuniyetleri ölçülecektir.

- Toplumda oluşan güvensizlik kaygısı ve suç korkusunun giderilmesi; Toplum fertlerini veya kesimlerini, farklı derecelerde etkileyen, güvensizlik kaygısı ve suç korkusunun giderilmesine yönelik toplum kitlelerine hitap edecek şekilde panel, konferans vb. etkinlikler gerçekleştirecektir. Özellikle suçtan zarar gören mağdurların olay sonrası telafisi zor psikolojik sorunlar yaşadıkları, bu psikolojik olumsuzlukların giderilmesi gerektiğinden hareketle, Toplum Destekli Polis temsilcileri suç mağdurlarını ev ve iş yerlerinde ziyaret ederek moral desteği sağlayacaklardır.

- Çocukların ve gençlerin suçlara ve kötü alışkanlıklara karşı korunması ; TDP'ler; sorumluluk alanlarında yaşayan, eğitim çağındaki çocukların ve gençlerin şiddet hareketleri, suç ve kötü alışkanlıklara karşı korunması yönünde yapılacak çalışmalara öncülük ederek, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde çalışmalar yürüteceklerdir. Bu kapsamda velilere yönelik uyarıcı ve eğitici broşür gibi yazılı materyaller hazırlayarak dağıtımını yapacaklardır.

- Halkın suç önlemeye yönelik tedbir alma ve toplumsal sorumluluk alma bilincinin geliştirilmesi; Vatandaşın kendini suçlara karşı koruma isteği ve toplumsal sorumluluk bilincinin geliştirilmesine yönelik olarak, sorumluluk alanlarında meydana gelen suçlara karşı bölge sakinlerini alabilecekleri tedbirler konusunda bilgilendirme ve uyarma görevini yerine getireceklerdir.

- Sorumluluk alanlarında meydana gelen suçların oluşmasına etki eden fiziksel yetersizlikler (ışıklandırma yetersizliği, alarm ve kamera kayıt sisteminin, çevre duvarı olmaması, ana giriş kapılarının kilitli olmaması gibi) ve diğer olumsuz faktörlerin giderilmesi için site yöneticileri, muhtarlar, yerel yönetim ve ilgili kuruluşlarla irtibata geçerek çözüm üretilmesini sağlayacaklardır. Özellikle malvarlığına karşı işlenen suçlara yönelik pratik ve caydırıcı önlem ve metotların (görünmez yazı kalemi ve ultraviyole lambaların kullanımı ve kapkaça karşı alınabilecek tedbirler gibi) halka benimsetilmesine çalışılmalıdır.

- Polis-üniversite işbirliğinde Bilimsel Çalışmaların Yapılması; olayların meydana gelmesine etki eden sosyal, ekonomik ve diğer faktörlerin bilimsel araştırılmasına yönelik üniversitelerle gerekli koordine sağlanarak analiz ve değerlendirme çalışmaları yapacaklardır.

- Toplumun sosyal ve kültürel etkinliklerine katılarak polis-halk ilişkisini geliştirmek; Sosyal ve kültürel etkinliklere katılarak polis-halk ilişkilerinde sıcak ortamın oluşmasına katkıda bulunacaklardır.

- Suçların önlenmesi amacıyla verilere dayalı suç analizleri ve suçlu profillerinin çıkartılmasına yönelik faaliyetler yürütmek. Suçlarla ilgili mevcut durum ve boyutlar hakkında gerekli tüm bilgilerin ve verilerin toplanmasına yönelik ilgili birimlerce yürütülen suç analizi ve suçlu profili çalışmaları kapsamında çözüm açısından en isabetli ve uygulanabilir tedbirlerin seçilmesi ve uygulamaya konulması sağlanacaktır.

- Görev Öncesi ve Görev Sonrası Bilgilendirme; Toplum Destekli Polislerin, göreve çıkmadan önce sorumlu amir mahiyetinde bir araya gelerek, sorumluluk bölgelerinde yapacakları faaliyetler ve etkinlikler, bir önceki gün yaptıkları çalışmalar, meydana gelen ve olması muhtemel olaylar hakkında bilgilendirme toplantılarına katılımları sağlanacaktır. TDP temsilcileri görev süreleri içinde sorumluluk alanlarındaki Polis Karakolları/Polis Merkezleri ile irtibata geçerek bölge çalışmalarıyla ilgili bilgi paylaşımında bulunacaklardır.

- Toplum Destekli Polislik Hizmetlerinin İl Ölçeğinde Değerlendirilmesi; Toplum Destekli Polislik uygulamalarını yürütmek üzere kurulan 'Toplum Destekli Polislik İl Yürütme Kurulu' pilot uygulama süresince standarttaki düzenlemeden farklı olarak her ay düzenli olarak toplanacaktır."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
title