Haberler

"Yerel Yöneticinin Lüksü Yok"

Recep Altepe, bir belediye başkanının hizmet talepleri karşısında 'ödenek yok' deme lüksünün bulunmadığını söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kentlerin gelişmesi ve geleceğe taşınmasın güçlü yerel yönetimlerden geçtiğini belirterek, bir belediye başkanının hizmet talepleri karşısında 'ödenek yok' deme lüksünün bulunmadığını söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AK Parti tarafından düzenlenen Siyaset Akademisi eğitim programı kapsamında Yalovalı kursiyerlerle bir araya geldi. Yalova Belediyesi Nikah Salonu'nda akademi öğrencilerine seslenen Başkan Altepe, günümüzde ülkelerin değil, şehirlerin yarıştığını, bu nedenle de yerel yönetimlerinin öneminin gün geçtikçe artığını kaydetti.

"Ödenek yok diyemezsiniz"

Bursa'da altyapıdan spora, tarihi ve kültürel mirastan ulaşıma kadar her alanda önemli projeleri hayata geçirdiklerini dile getiren Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi'nin görev alanında bulunmayan bir çok soruna da çözüm üretmeye çalıştıklarını hatırlattı. Son iki yıl içinde gerek spor tesisi kazandırma gerekse fiziki eksikliklerin giderilmesi noktasında 200 okula destek verdiklerini ifade eden Başkan Altepe, "Bu okul yönetici başka kurumlara gitse, büyük ihtimalle alacakları cevap 'ödenek yok' olur. Ancak bir belediye başkanı ne yapıp, edip o sorumları çözmek zorunda. Çünkü o okullarda bizim çocuklarımız, akrabalarımız yada mahallemizin çocukları eğitim görüyor. Bir okulun çatısı akıyorsa, kaloriferi yanmıyorsa bu aynı zamanda bizim de sorunumuz. Bu nedenle belediye başkanları hizmet üretmek içini çırpınıyor. Gerek kendi kaynakları ile gerekse işadamlarını devreye sokarak, görev alanında olmasa bile kentinde yaşanan sorunları çözüme kavuşturmanın gayreti içindedir" diye konuştu.

Yerelde yetkiler artıyor

Cumhuriyet'in ilk yıllarında şehirlerde yaşayan nüfusun yüzde 30 olduğunu, günümüzde ise bu rakamın yüzde 80'i aştığını ifade eden Başkan Altepe, nüfus yoğunluğu artan kentlerin merkezden değil, yerelden yönetilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bu nedenle özellikle AK Parti iktidarı döneminde yerel yönetimlerin yetkilerinin artırıldığını kaydeden Başkan Altepe, "Eskiden belediye başkanları, yapacakları her şey için Valilikten, kaymakamlıktan izin almak zorundaydı. Başkanımız, Belediye Başkanlığı döneminde valilikten izin alamadığı için yurt dışına çıkamamıştı. O yüzden yerel yönetimlerin yetkileri her geçen gün artıyor. Çünkü bir kenti Ankara'dan yönetemezsiniz. Yerelde otokontrol daha kolay. Bir ihalenin sen zaman yapılacağı, kimlerin ihaleye gireceğini öğrenmek, imalat sürecinin adım adım izlenmesi ancak yerelden mümkün olur" diye konuştu.

Konuşmasında Bursa'da hayata geçirdikleri projeler hakkında da bilgiler veren Başkan Altepe, siyasi deneyimlerini aktardığı akademi öğrencilerine aynı zamanda tavsiyelerde de bulundu. Kent yönetimine talip olan kişilerin sürekli halkla irtibat halinde olması gerektiğini dile getiren Başkan Altepe, hizmet etme amacında olan kişilerin güçlü bir iradeye sahip olması gerektiğinin de altını çizdi.

Belediye ranttan pay almalı

"Yeni alanların imara açılırken nelere dikkat ediyorsunuz"? şeklindeki bir soruyu yanıtlayan Başkan Altepe, bir tarafı Uludağ, bir tarafı ise dünyaca ünlü tarım ürünlerinin yetiştirdiği ovayla çevrili bir kentte yeni imar alanları oluşturmanın zor olduğuna dikkat çekti. Buna rağmen imar planları oluştururken, kişilere rant sağlayacak düzenlemeler yerine kente rant sağlayacak düzenlemelere özen gösterdiklerini ifade eden Başkan Altepe, "Eğer yapılan düzenleme ile ortaya bir rant çıkacaksa, Bursa bundan payını alacak. Bu nedenle Ahmet'e Mehmet'e rant sağlamak yerine Belediye bu ranttan nasıl pay alır biz bunu hesaplıyoruz.

İmara açılacak yerleri belediye olarak alıp, sonra imar düzenlemesi yapıp, öyle satıyoruz. Buradan sağladığımız gelirle diğer hizmetlerimizde kullanıyoruz. Mesela Bursa'da akaryakıt istasyonlarına ruhsat vermiyoruz. İstasyon olacak yerleri belediye olarak belirleyip, ruhsatlandırıp. Sonra satışa çıkarıyoruz. Bursa'da üretilen ranttan bu kentin pay alması için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Başkan Altepe, Yalova programı kapsamında Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ile AK Parti Yalova İl Başkanı Mashar Aydın'ı da makamlarında ziyaret etti.

Balkanların her köşesinde izimiz var

Başkan Altepe, daha sonra AK Parti Yalova İl Başkanı Mashar Aydın ile birlikte Yalova Bal-Göç Derneği'ni ziyaret etti. Burada Dernek Başkanı Lütfi Özgür ve dernek üyelerinden çalışmaları hakkında bilgi alan Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi olarak Balkanlar'da sürdürdükleri çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Bulgaristan, Yunanistan, Üsküp ve Kosova'nın her köşesinde başta tarihi ve kültürel miras olmak üzere her alanda çalışmalarının olduğunu belirten Başkan Altepe, "Sünnet şölenleri, aşure etkinlikleri, cami restorasyonları, okulların tadilatı, konserler, seminerler gibi etkinliklerde Balkanların her köşesinde bir iz bırakıyoruz. Komünizm döneminde baskı nedeniyle askıya alınan ilişkilerimizi yeniden sıcak tutmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

Etkinliğe katılan Yalova Taşköprü Belediye Başkanı Şaban Ertan da bölgedeki çalışmaları nedeniyle Başkan Altepe'ye teşekkür etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title