Haberler

Yemen'deki Güney Hareketi'nin "Siyasi Geçiş Konseyi" İlanı

Yemen Cumhurbaşkanlığı, güneydeki bölgelerin idaresi için eski Aden Valisi Aydarus ez-Zubeydi liderliğinde kurulduğu duyurulan "siyasi geçiş konseyini" kesinlikle kabul etmediklerini bildirdi.

Yemen Cumhurbaşkanlığı, güneydeki bölgelerin idaresi için eski Aden Valisi Aydarus ez-Zubeydi liderliğinde kurulduğu duyurulan "siyasi geçiş konseyini" kesinlikle kabul etmediklerini bildirdi.

Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, danışmanları, yardımcısı Ali Muhsin el-Ahmar ve Başbakan Ahmed bin Dağr ile ayrılıkçı Güney Hareketi'nin "siyasi geçiş konseyi" ilanını görüşmek üzere gerçekleştirdiği toplantının ardından Cumhurbaşkanlığından yazılı açıklama yapıldı.

Atılan adımların, uluslararası ve bölgesel tarafların ittifak ettiği, Körfez ülkeleri barış girişimi referansı, ulusal diyalog sonuçları ve BM'nin 2216 sayılı kararı doğrultusundaki üçlü mekanizmaya tamamen aykırı olduğu belirtilen açıklamada, "Dayanaksız olan bu eylemler, kesinlikle kabul edilmeyecek. Yaptıkları, ülkenin çıkarlarını, geleceğini, sosyal dokusunu, Husiler ve Ali Abdullah Salih yanlıları ile verilen mücadeleyi hedef alıyor, darbeciler ve arkasındakilerden başkasına hizmet etmiyor." denildi.

Hedef birliği vurgusu

Açıklamada, sözde siyasi geçiş konseyi için çalışan ve arkasında bulunan kişilere tutumlarını gözden geçirme ve meşru çerçeveye dahil olma çağrısı yapıldı.

Meşru çerçevede gerçekleştirilen barışçıl siyasi faaliyetlerin memnuniyetle karşılandığı belirtilen açıklamada, darbeye son verme, devleti geri alma ve otoritesini tüm Yemen topraklarında etkili kılma, ulusal diyalog sonuçlarına göre hareket etme şeklinde hedef birliğine vurgu yapıldı.

Yemen'deki ayrılıkçı Güney Hareketi, Husilerden geri alınan güneydeki bölgelerin idaresi için eski Aden Valisi Aydarus ez-Zubeydi liderliğinde dün "siyasi geçiş konseyi" kurulduğunu duyurmuştu.

Konseye Şebve, Hadramevt, Dali ve Lahic valilerinin katıldığı, Cumhurbaşkanı Hadi'nin memleketi Ebyen valisinin ise oluşumda yer almadığı ifade edilmişti.

Meşru hükümette görevli Ulaştırma Bakanı Murad el-Halimi ve İletişim Bakanı Lutfi Baharif'in yanı sıra çok sayıda yetkilinin yeni kurulan konseye katıldığı öne sürülmüştü.

Zubeydi, Cumhurbaşkanı Hadi tarafından geçen ay sonunda görevden alınmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Yemen Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title