Haberler

Türkiye, başarısız bir darbe girişimini atlattı.

Güncelleme:

Hafta sonu yurtiçinde gerçekleşen olayların ciddi anlamda yabancı yatırımcıda kaygıya neden olması ve oluşan iç piyasa volatilitesi Merkez Bankası'nı daha temkinli adım atmaya itti.

Piyasa henüz açıkken darbe bildirisinin TV'den okunmasıyla beraber, ilk tepkileri görme fırsatı bulmuştuk. Türk varlıklarına gelen yabancı satışları fiyatların seviyelerini, darbe girişimi öncesindeki olumlu konjonktürden çok daha farklı seviyelere çekmiştir. Türk lirası; sonraki günlerde S&P'nin not indirimi ve Bakanlar Kurulu'nun 3 ay süreyle OHAL ilan etmesi nedeniyle tarihinin en dip seviyelerine geriledi.

Dolar/TL'nin iki gün üst üste test ettiği 3,06 bölgesi aşıldı ve kur tarihi zirve seviyesini yeniledi. Eylül 2015'te 3,0748 olan zirve 20 Temmuz 2016 itibarıyla 3,0964 olarak güncellenmiş durumdadır.

Ancak yine de kısa sürede bu derecede değişen yatırımcı algısı ve bozulan hikayeye karşın cesur bir adım olarak değerlendirmek de gereklidir. Merkez Bankası'nın, Ağustos ayındaki PPK'da 25 baz puan faiz indirme olasılığını, bütün diğer şartları sabit tutarak baz senaryo olarak belirlemiş durumdayız. Bu hafta Merkez Bankası Başkanı Sn. Murat Çetinkaya'nın yapacağı Enflasyon Raporu Sunumu'nda vereceği mesajlar oldukça önemli. Sn. Çetinkaya'nın konuşmasında hem son dönemde oluşan piyasa oynaklığına, hem de ilerleyen dönem enflasyon görünümüne dair öngörülerin odak noktası olmasını bekliyoruz. Merkez Bankası'nın likidite sıkışıklığı yaşanmaması için aldığı önlemler var, bu önlemler para politikasında değişimlere veya sadeleştirme hamlelerinde araya neden olabilir mi; bunun mesajını arayacağız. Bizim beklentimiz Merkez Bankası'nın ilerleyen dönemde mevcut politikalarından taviz vermemesi yönünde. Bir diğer nokta da, son dönemdeki piyasa dalgalanmalarının kurları yükseltmesinin enflasyon beklentilerinde bir yükselişe neden olup olmayacağıdır.

Bu hafta küresel ekonomide de oyunu değiştirici öneme sahip veriler ve açıklamalar söz konusu olacaktır. Fed'in 27 Temmuz toplantısında faiz artırımı beklemiyoruz. Bu toplantı sonrasında herhangi bir basın toplantısı olmayacak, ekonomik projeksiyonlar da güncellenmeyecek. Şimdilik güçlü sinyal veren istihdam, büyüme ve enflasyon görünümü ise düşük olsa da Aralık ayında faiz artırımı ihtimalinin ufukta görünmesi durumunu ortaya çıkarmaktadır. Ekonomist ve analist beklentileri halen Aralık ayında yüzde 45 oranında faiz artırımı ihtimaline işaret etmektedir.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda'nın ülke ekonomisinin "helikopter para"ya ihtiyacı olmadığını düşünmesi de 29 Temmuz'da BOJ'un mevcut genişleme ivmesinde bir değişikliğe gitmeyeceği ihtimalini güçlendirmektedir.

Haftanın diğer oyun değiştiricileri Euro Bölgesi'nden gelecek olan TÜFE ve GSYH verileri olacak. Temmuz sonrası periyoda ait ekonomik göstergelerin Brexit'in etkileri konusunda çizeceği resim, Avrupa ve İngiltere Merkez Bankaları politikaları hakkında da daha çok fikir ürettirecektir.

Türk lirası; sonraki günlerde S&P'nin not indirimi ve Bakanlar Kurulu'nun 3 ay süreyle OHAL ilan etmesi nedeniyle tarihinin en dip seviyelerine geriledi. Dolar/TL'nin iki gün üst üste test ettiği 3,06 bölgesi aşıldı ve kur tarihi zirve seviyesini yeniledi. Eylül 2015'te 3,0748 olan zirve 20 Temmuz 2016 itibarıyla 3,0964 olarak güncellenmiş durumdadır. Kurda haftanın son günlerine doğru bir miktar sakinleşme görüldü, ancak bulunulan seviyeler itibarıyla yukarı yönlü riskler masada kalmaya devam ediyor. Artan piyasa oynaklığı, öngörülebilirliği sınırlamaktadır. Biz TL üzerindeki baskının kısa vadede sürebileceğini düşünüyoruz. Bu nedenden dolayı TL uzun pozisyonda olmak şu an için riskli olabilir. Para ve hisse senedinde ise halen piyasa paniği geçmemiştir, yatırımcı bu panik hareketlerin içinde yer almamalı ve normalleşmeyi beklemeli. TL çaprazlı paritelerde yukarı yönlü eğilimin sürebileceğini düşünüyoruz.

Ankara kaynaklı her haberin piyasalarda dalgalanma yaratabileceği unutulmamalı. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Sn. Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Sn. Murat Çetinkaya'nın yabancı yatırımcılara verdiği telekonferans "telaşa mahal yok" niteliğindeydi. Bir kısım yabancı ikna olabilir ve negatif etkiler azalabilir. Ancak bir kısım yabancı da son 2-3 yıllık periyodda olan bitenleri bir bütün olarak değerlendirmeyi seçmektedirler. Kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamaları ve yabancı raporlar algıyı büsbütün bozmaktadır, bu da hafta boyunca panik satışlara neden oldu. 70.000 uzun vadeli destek seviyesi ve eşik konumundadır. Son 70.000 altı kapanış Ocak 2016'ya aittir, sonrası ise 86.000'e doğru olan bir yükseliş trendine işaret etmiştir. Biz bu seviyelerden toparlanma olabileceğini düşünmekle beraber, şimdilik temkinli yaklaşıyoruz.

Piyasada riskli varlıklardaki oynaklığın artmış olması nedeniyle şimdilik artırılmamalı, hatta hali hazırda hisse pozisyonu olanlar için; VİOP 30 kontratı satılarak korumacı pozisyon da alınabilir. Ağırlığı şimdilik sabit getirili riski sınırlı varlıklarda tutmakta fayda var. Yatırımcı hisse pozisyonu için fiyatların rasyonel aralıklara dönmesini ve piyasanın sakinleşmesini beklemeli. Yatırımcıların hisse bazında özellikle BİST 30 şirketlerinden karlı olanları orta ve uzun vadedeki portföylerde tutmaya devam etmeleri uygundur.

Küresel risk iştahındaki oynamalar nedeniyle ons altında hafta boyunca anlamlı hareketler görülemedi. Ancak genel olarak baktığımızda, yukarı yönlü trend görünümünü bozulduğunu söylemek için çok erken olacaktır. Doların değerlenmesi ons altını baskı altında tutabilir, ancak genel olarak risk iştahında büyük değişimler meydana getirecek veri ve açıklamalar, ons altının çok geniş bir bantta dalgalanabileceğini göstermektedir. Gram altın hem TL'deki baskıdan hem de altın onstaki yukarı yönlü trendin devamı doğrultusunda güçlü kalamaya devam edebilir. Kısa vadede 130 – 135 TL hareketini beklemekteyiz.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Murat Çetinkaya Merkez Bankası Eylül Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title