Haberler

Taksim'de Ayşe Paşalı' ya Destek Nöbeti

Ayşe Paşalı davasının karar duruşması öncesinde İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Van, Sinop, Urfa, Diyarbakır, Adana ve Trabzon'da, kadın derneklerinin öncülüğünde, oturma eylemleri düzenlendi.

Ayşe Paşalı davasının karar duruşması öncesinde İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Van, Sinop, Urfa, Diyarbakır, Adana ve Trabzon'da, kadın derneklerinin öncülüğünde, oturma eylemleri düzenlendi. Taksim Meydanı'nda dün 19. 00-24. 00 saatleri arasında eylem yapan kadınlar bugün de saat 07. 00'de başladıkları oturma eylemini, duruşmada karar açıklanana kadar sürdürdü. Taksim'deki kadın nöbetine İstanbul Bağımsız Milletvekili Adayı Sebahat Tuncel de katıldı.

KARAR, EMSAL OLSUN

Ayşe Paşalı cinayeti faili eski kocaya, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi üzerine Kadına Yönelik Şiddete Karşı Platform adına konuşan Filiz Karakuş, şunları söyledi:

"Kararı oldukça olumlu buluyoruz. Umut ediyoruz ki bu karar emsal olsun. Bunun için Türk Ceza Kanunu'nda değişiklikler yapılması gerekiyor. Öncelikli olarak, kadınlar şiddet görmeden ve öldürülmeden önlemlerin alınması, kadınlar şiddet gördüğünde koruma verilmesi gerekiyor. Kadınlar savcılığa başvursa bile öldürülmekten kurtulamıyor. Ayşe Paşalı, Münevver Karabulut, kamuoyu önündeki davalar. Bu nedenle yargı erkekler lehine karar veremiyor. Haksız tahrik indirimi, bütün davalarda uygulanmasın. Karılarını öldürme konusunda, erkekler teşvik edilmesin. "

KADIN CİNAYETLERİ ÖNLENSİN

Duruşma öncesinde sokağa çıkma kararı alan kadınlar, Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi İstanbul'da da kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla sokaklara çıktılar. Ortak talepleri olan; kadın cinayetlerinin önlenmesi, katillerin haksız tahrik ve iyi hal indirimi almaması için oturma eylemi yaptılar. Eyleme katılanlar, 'Kadınlar en yakınındaki erkekler tarafından öldürülüyor, bu katliamı durdurmak için daha ne kadar bekliyorsunuz?' yazılı pankart açarak yakınları tarafından öldürülen kadınların resimlerini taşıdılar. Erkek şiddeti sonucu öldürülen kadınların kısaca hayat hikayelerini de okudular.

Filiz Karakuş, oturma eylemi sürerken şöyle konuştu:

"Bugün Ayşe Paşalı'nın karar duruşması var. Biz Ayşe Paşalı vesilesiyle aslında kadın cinayetlerine karşı sesimizi duyurmaya geldik. Yıllardır kadın cinayetlerine müdahil olmaya çalışıyoruz. Diyoruz ki; aslında kadınlar evde şiddete maruz kalıyor ve bu şiddetin sonu bazen ölüme kadar gidiyor. ve kadınlara yönelik bir savaş var. Türkiye'de günde en az 3 kadın öldürülüyor. 2009 rakamlarına göre bu 5, bu aslında yılda binden fazla kadın öldürülüyor. Sanki ortada bir savaş var ve kadınlar bir kıyıma uğruyor. ve buna hep beraber 'dur' demek lazım. Bunu önlemenin tek yolu da yasal yaptırımlar. Öncelikle yargıda kadın cinayetlerine yönelik cezalarda ciddi bir artırım talep ediyoruz. Erkekler kadınları öldürüyor ve öldürdükten sonra örneğin 'izinsiz annesine gitti' diye erkeklerin cezaları indirilebiliyor. ya da 'tahrik etti' diye, 'tuzluk uzatmadı, kadınlık görevini yapmıyor' diye. Biz bunların hepsinin ortadan kalkmasını kadın cinayetlerine karşı asla herhangi bir indirim uygulanmamasını talep ediyoruz" dedi.

Eyleme destek veren Sebahat Tuncel ise, kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla bulunduklarını belirterek, "Umarım Türkiye kamuoyu anlar. Kadın cinayetleri artık bir katliama dönüşmüş durumda ne yazık ki. ve bunların bir çoğu ne yazık ki güvenlik güçlerinin bilgisi dahilinde gerçekleşiyor. Daha önceden suç duyurusunda bulunmasına rağmen, korunmayan kadınlardan oluşuyor bu kadınlar. Ama hala medyaya yansımayan o kadar çok şiddet olayı var ki, burada buna biraz dikkat çekmek belki Ayşe Paşalı davasının sonuçları da bu noktada Türkiye kamuoyunu bir kez daha etkileyecektir" dedi. - İstanbul / Beyoglu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Gözaltına alınan 3 emniyet müdürü Ayhan Bora Kaplan'ı yaka paça yakalayan kişilermiş

Gözaltına alınan 3 emniyet müdürü Ayhan Bora Kaplan'ı yaka paça yakalayan kişilermiş

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title