Haberler

Sırp Lider Dodik, Lahey'de Karaciç'i Savundu

Bosna-Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik, Bosnalı Sırpların eski siyasi lideri Karaciç'in yargılandığı Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde tanık olarak dinlendi.

Bosna-Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik, Bosnalı Sırpların eski siyasi lideri Karaciç'in yargılandığı Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde tanık olarak dinlendi.

Dodik, mahkeme salonunda, soykırım suçu dahil bir çok suçtan yargılanan Karaciç'in, hiçbir zaman zulüm yaşanması taraftarı olmadığını iddia ederek, "Her şeyi Bosna-Hersek'in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç ve partisi Demokratik Eylem Partisi'nin (SDA) başlattığını" öne sürdü.

Dodik, "İzzetbegoviç kendisini, daha önce kaleme aldığı İslam Deklarasyonu'nun bu topraklarda uygulanmasına adamıştı. Bu nedenle eski Yugoslavya döneminde de bu kitapta yazdıklarından sorumlu tutuldu. Her geçen gün söz konusu deklarasyonun uygulandığını gördük" dedi.

Bosna'da yaşanan savaş öncesinde, Bosna-Hersek Meclisi'nde Yugoslavya Reform Gücü Birliği'nden milletvekili olan Dodik, o dönemdeki meclisin çok partili bir yapıya sahip olduğunu, meclisteki öncü partilerin Aliya İzzetbegoviç liderliğindeki SDA, Styepan Klyuyiç liderliğindeki Hırvat Demokrat Birliği (HDZ) ve Radovan Karaciç liderliğindeki Sırp Demokrat Partisi (SDS) olduğunu, ayrıca reformistlerin, liberallerin ve birkaç küçük siyasi partinin de mecliste temsil edildiğini anlattı.

"Savaş, içinde şiddet ve kaos barındıran acımasız bir durumdur. Bizim Sırp Cumhuriyeti'ndeki amacımız, kaostan ve bu kaosun yayılmasından kaçınmaktı" görüşünü öne süren Dodik, o dönemdeki Sırp Cumhuriyeti yönetimini savundu.

-"Evimde Müslümanları sakladım"-

Sırp Cumhuriyeti Başkanlığı'nın, hiçbir zaman etnik gruplara şiddet uyguladığı gerekçesiyle şikayet edilmediğini iddia eden Dodik, "Kimi zaman ben de kendi evimde Müslümanları sakladım. Ben kendi bölgemdeki diğer etnik grupları da temsil ediyordum" diye konuştu.

Karaciç için "özgürlük kahramanı" nitelendirmesinde bulunan Dodik, Bosna savaşı sırasında Karaciç'in üstlendiği rolü haklı göstermeye çalıştı.

Savaş döneminde Sırp Cumhuriyeti Meclisi'nde alınan kararların uzlaşılarak alındığını ve hiçbir dönemde vekillere yönelik baskı uygulanmadığını öne süren Dodik, "Mecliste, zulüm ve iltica sonuçları doğuracak hiçbir karar alınmadığını düşünüyorum. Hiçbir zaman, hiç kimse arşiv belgelerine geçmeyecek bir kararın alınmasını talep etmedi" diye konuştu.

Dodik, ayrıca Bosna-Hersek'in kuzeybatısındaki Krayina bölgesinde yaşanan olaylardan da Boşnakları sorumlu tuttu.

-Radovan Karaciç kimdir--

Karadağ'ın Şavnik şehrinde 1945 yılında doğan Karaciç, eski Yugoslavya ve Bosna savaşı döneminde Bosna-Hersekli Sırpların liderliğini yaptı. Karaciç'in hayatı, 1995 yılında sona eren Bosna Savaşı'nın ardından tamamen değişti. Karaciç, 250 binden fazla insanın öldüğü ve 1.8 milyon insanın göç etmek zorunda kaldığı tahmin edilen savaşın ardından, Lahey'deki mahkeme tarafından resmen suçlandı.

Suçlamaların ardından kayıplara karışan Karaciç, 21 Temmuz 2008'de Belgrad'da bir belediye otobüsünde yakalandı.

Karaciç, aralarında soykırım suçu da olmak üzere çok sayıda savaş suçu işlediği gerekçesiyle yargılanıyor. - SARAYBOSNA/LAHEY

Kaynak: AA / Güncel

Uluslararası Ceza Mahkemesi Saraybosna Yugoslavya Lahey Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title