Haberler

Şırnak Tügva Başkanı Som Aşure İlk Olarak Hz. Nuh Dömeninde Cudi'de Yapıldı

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Başkanı Fırat Som, Şırnak'ta katıldığı aşure günü etkinliğinde yaptığı konuşmasında, aşurenin ilk olarak Hz. Nuh döneminde Cudi dağında yapıldığını belirterek, aşure patenin alınması gerektiğini söyledi.

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Başkanı Fırat Som, Şırnak'ta katıldığı aşure günü etkinliğinde yaptığı konuşmasında, aşurenin ilk olarak Hz. Nuh döneminde Cudi dağında yapıldığını belirterek, aşure patenin alınması gerektiğini söyledi.

TÜGVA ile Şırnak Atatürk İlk ve Ortaokulu organizasyonu ile 'Muharrem Ayı ve Aşure' günü etkinliği düzenlendi. Okul bahçesinde düzenlenen etkinliğe, Vali Mehmet Aktaş, Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy, Şırnak Üniversitesi Rektörü Mehmet Emin Erkan, TÜGVA Başkanı Fırat Som ve vatandaşlar katıldı. Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan etkinlik, daha sonra Atatürk Ortaokulu öğrencilerinden oluşan koronun müzik dinletisi ile devam etti. Etkinlikte konuşan Vali Mehmet Aktaş, aşure gününün Şırnak'a has bir yönü olduğunu belirterek, Hz. Nuh'un gemisinin Cudi dağı'na indiği bir gün olduğunu söyledi. Vali Aktaş, Hiç şüphesiz aşure gününün ve Muharrem ayının hem inanç dünyamızda, hem de kültürel toplumsal hayatımızda çok önemli bir yeri var. Bizi millet olarak bir ve beraber asırlarca bu topraklarda tutan, birlikte yaşamamızı sağlayan hiç şüphesiz en başta inanç değerlerimiz geliyor, ondan sonra da kültürel değerlerimiz, geleneklerimiz, göreneklerimiz geliyor. Biz bu değerlerimize sahip çıkar onları yaşar ve yaşatırsak ve de gelecek nesillere aktarırsak hiç şüphesiz bu birliğimiz, beraberliğimiz ilelebet devam edecektir. Yine biz inanıyoruz ki, ahiret mutluluğunun da kaynağı yine inanç değerlerimizdir, onlara bağlılığımızdır. Nuh Aleyhi Selamın gemisinin Cudi dağı'na indiği bir gündür aynı zamanda ve gemide, gemi suyun üzerindeyken yapılmış bir yiyecektir, aştır onun için bir Şırnaklı olarak bizim için çok daha değerli birçok daha anlamlı bir gündür. Bugüne sahip çıkmak her şeyden ve herkesten önce biz Şırnaklıların görevi olması gerektir, işte bu doğrultuda burada çok güzel bir program icra edildidedi.

ŞIRNAK AŞURENİN PATENTİNİ ALMALI

TÜGVA Başkanı Fırat Som ise, aşurenin ilk olarak Hz.Nuh döneminde Cudi dağında yapıldığını ve Şırnaklıların bunun kıymetini bilmesi gerektiğini ifade ederek, Rivayete göre, Hz. Nuh geminin karaya oturmasından sonra tufan sürecinde gemidekilerin beslenmesi için gemiye aldığı yiyeceklerden kiler dibinde kalanlarını karıştırarak bir yemek pişirmiştir. Allah u Zülcelalin övdüğü, Resulullah efendimizin ibadet noktasında önem gösterdiği Muharrem ayının 10'uncu gününe özel yapılan aşure, ilk olarak Şırnak'taki Cudi dağı'nda yapıldığını ve insanlık alemine buradan yayıldığını bilmemiz, bu durumun da biz Şırnaklılar tarafından kıymetini anlamamız ve yaşamamız gerektiğini vurgulamak yerinde olacaktır. Gaziantep'in baklavası nasıl patentli ise insanlığın 2'inci atası sayılan Hz. Nuh'un yadigarı aşurenin, Şırnak olarak patentini almalıyız ve aşure günü etkinliklerini gelenekselleştirerek sahip çıkmalıyızdedi.

Program, semazen gösterisinin ardından Vali Aktaş, İl Emniyet Müdürü Uslusoy, TÜGVA Başkanı Som tarafından öğrencilere ve ailelere aşure ikramında bulunmalarının ardından sona erdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Aktaş Türkiye Şırnak Cudi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title