Haberler

Risaşed Kuruluyor

Güncelleme:

Rizeliler Şehit Düşen Atalarını Anmak İçin Anlamlı Bir Dernek Kuruyor.

Yaklaşık 1 asır evvel, yüzlerce evladı Kars'ın Sarıkamış İlçesi Allahu Ekber dağlarında donarak şehit olanlar için Rize'de yeni bir dernek kuruluyor.

Rize Dernekler İl Müdürlüğüne müracaat edilerek tüzüğü hazırlan dernek kısa bir süre sonra resmileşerek hayata geçecek.

Derneğin kurucusu olan Rize Belediyesi Özel Kalem Müdürü Fahrettin Kaya yaptığı açıklamada, "Derneğimizi şehit torunu olan Rize Belediye Başkanımız Halil Bakırcı'nın himayesinde kuruyoruz.

1915 Sarıkamış harekatı Rize'de ki yüzlerce ocağın bağrına düşen bir kordur. Geçim zorluğunun had safhada olduğu ve aile reislerinin kaybedildiği o yıllar Rize için gerçekten çok zor yıllar olmuştu.

Babamın dedesinin de şehitlik mertebesine eriştiği harekat sonrası babama dedesinin ismi "Muharrem" adı verilmişti. Bir şehit torunu olarak, yıllarca memleketinden uzaklarda yatan dedelerimizi anmak ve sahiplenmek için girişimde bulunduk. Rize'nin tarihinin yattığı Sarıkamış'taki şehitlerimizi bizden sonraki nesillerinde yad etmek ve milli şuuru oluşturmak için bu derneği kuruyoruz. Şu an her şeyimiz hazır durumda.

Müracaatımızı yaptık, tüzüğümüzü hazırladık. Bu gün yarın resmileşip ilimizin hizmetine sunacağız. Tüm Rizeli hemşerilerimizden Sarıkamış harekatına katılan atalarından bilgi, belge v.b dokümanlar varsa bize ulaştırmalarını rica ediyorum " dedi.

Rize Sarıkamış Şehitlerini Yaşatma Derneği Tüzüğü

Derneğin Adı :

Madde1-: Derneğin adı "Rize Sarıkamış Şehitlerini Yaşatma Derneği"dir. Amblemi:Hilal içerisindeki temsili Allahuekber ve Kaçkar Dağları arasında bulunan şehit figüründen oluşmaktadır. Kısa adı RİSAŞED'dir.

Derneğin Merkezi:

Madde 2-: Derneğin merkezi Rize'dir. Şubesi yoktur.

Derneğin Amacı :

Madde 3-: Osmanlı Devletinin Birinci Dünya Savaşı sırasında Kafkas Cephesi, Sarıkamış muharebelerinde şehit düşen Rize nüfusuna kayıtlı olanların anısını yaşatmak ve milli şuur oluşturmak için, faaliyetlerde bulunmaktır.

Amacı Gerçekleştirmek İçin Ne Surette Faaliyette Bulunacağı:

1.Kars-Sarıkamış bölgesinde, şehitlerin hatırasını yaşatmak amacıyla hatıra ormanları oluşturulur, masraflarını karşılar.

2.Rizeli Sarıkamış şehit ve gazilerinin muhtaç haldeki öncelikle birinci derecedeki yakınlarına olmak üzere maddi ve manevi destek olmak için faaliyetlerde bulunur.

3.Sarıkamış'ta şehit düşen ve diğer illerdeki şehitlerin birinci derecedeki yakınlarına maddi manevi destek olur.

4.Her yıl yapılan Sarıkamış şehitlerini anma programlarına Rize'den katılmak için hazırlık yapar, yapılan bu organizasyonların masrafları karşılar.

5.İhtiyaç duyulduğunda Sarıkamış'ta yapılan anma etkinliklerinin tüm masraflarını karşılar.

6.Sarıkamış ve Rize'de Şehitlerin hatıralarını yaşatmak için eğitim kurumları açar bunların masrafların karşılar.

7.Amaca uygun anıtlar yapar yaptırır. Bakım onarım masraflarını karşılar.

8.Şehitlikler yapar masraflarını karşılar.

9.Sarıkamış muharebeleri ve diğer benzer amaçlı konularda Ulusal ve uluslararası ilmi toplantı ve konferanslar tertipler, bu amaçla yapılan kongre ve konferanslara katılır, ilim adamları ve üniversiteler ile işbirliği halinde araştırmalar yaptırarak, raporlar hazırlattırır, toplumun ve ilgililerin istifadesine sunar, yarışmalar düzenler, ödüller vererek, ilgili faaliyetlerin tüm masraflarını karşılar.

10.Sarıkamış Şehitlerinin yakınları ile beraber devletimiz için mücadele ederek şehit olanların da yakınlarına maddi manevi destek olur. Onlar için mesleki eğitim birimleri açar. Bu yerlerin masraflarını karşılar.

11.Amaçta belirtilen yardımları yazılı ve görsel yayınlar yoluyla kamuoyunun dikkatine sunar, bu insani konuya dikkat çekmek maksadı ile toplumsal dayanışmayı teşvik eden milli ve manevi değerlere uygun basılı, sesli ya da görüntülü yayınlar yapar ve yaptırır. Ayrıca bu amaca hizmet edecek matbu eserler, sinema filmi, tv filmi, reklam filmi, tiyatro eseri, gibi kültür ve sanat faaliyetleri yapar veya yaptırır. Amacını gerçekleştirecek çalışmalarda internet ortamından istifade eder.

12.Gerekli izinler alınmak şartıyla yardım toplama faaliyetlerinde bulunmak ve yurt içinden ve yurt dışından bağış kabul eder.

13.Tüzük amaçlarının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyduğu gelirleri temin etmek amacıyla iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurar ve işletir.

14.Üyelerinin yararlanmaları ve boş zamanlarını değerlendirebilmeleri için lokal açar, sosyal ve kültürel tesisler kurar ve bunları teftiş eder.

15.Derneğe gelir temin etmek ve /veya tanıtım amacı ile fuarlar, kermesler, sergiler, geziler ve benzeri sosyal kültürel tesisler ve işletir.

16.Derneğe bağış olarak gelen tarihi kıymeti haiz, antika özelliği taşıyan ve yardım malzemesi olarak değerlendirilemeyecek türdeki eşyaları, geliri Dernek amaçları doğrultusunda kullanılmak üzere, müzayede veya teklif almak suretiyle satışa çıkarır.

17.Dernek faaliyetleri için ihtiyaç duyulan taşınır, taşınmaz mal satın alır, satar, kiralar, kiraya verir ve taşınmazlar üzerinde ayni hak tesis eder, taşınmaz mal bağışı kabul eder.

18.Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi durumunda, federasyon kurar veya kurulu bir federasyon ve konfederasyonlara katılır.

19.Uluslararası faaliyette bulunur, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olabilir ve bu kuruluşlarla proje bazında ortak çalışmalar yapmak veya yardımlaşır.

20.Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi halinde, 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun Hükümleri saklı kalmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütülür.

21.Gerekli görülen yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla temsilcilik açar.

22.Derneğin amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için platformlar oluşturur.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

title