Haberler

Ramazan'da İftardan Sahura Dört Öğün Yenmeli

Güncelleme:

Yrd. Doç. Dr. Birsen Demirel, Ramazan'da sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine değinerek öğünlerin sahur, hafif iftar, akşam yemeği ve ara öğün şeklinde düzenlenmesini tavsiye ediyor.

Bilgi Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Birsen Demirel, Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin önemini vurguluyor. Uzun süren açlıktan sonra boş mideyi birden doldurmanın, ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olabileceğini belirtiyor. Demirel alternatif olarak, "İftar saatinden itibaren gece boyunca ihtiyaç duyulan besinleri aralıklı olarak yemek önemlidir. Öğünler sahur, hafif iftar, akşam yemeği ve ara öğün şeklinde 3- 4 öğün olarak düzenlenmelidir" tavsiyesinde bulunuyor.

Ramazan'da daha da zenginleşen iftar sofralarında sunulan iftariyeliklerin dikkatli tüketilmesi gerektiği konusunda uyaran Yrd. Doç. Dr. Birsen Demirel, günde yaklaşık 17 saat aç kaldıktan sonra bu tür ürünlerin ne kadar tüketildiğinin çok daha önemli hale geldiğinin altını çiziyor ve kaymak türü şarküteri ürünlerinin, doymuş yağ açısından zengin oldukları için tüketilen miktarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Sahurda protein, iftarda sebze ve hafif yiyecekler

Ramazanda sağlıklı bir vücut için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini söyleyen Demirel, "Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi bol proteinli besinlerden oluşan bir kahvaltı ya da çorba, az yağlı sebze ve kuru baklagil yemekleri ve tam tahıllı ekmekten oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemeklerden uzak durulmalıdır. Bu tür seçimler tekrar uykuya dönmeyi zorlaştırabilmektedir" diyor.

Yrd. Doç. Dr. Birsen Demirel, iftara ise çorba gibi hafif yiyeceklerle başlanılması gerektiğinin de altını çiziyor. "Çorbadan 15-20 dk. sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salata, yoğurt ile devam edilmesi uygundur. Ana yemek olarak ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmelidir. Kan şekerini çabuk yükselten ve ardından çabuk düşüren beyaz ekmek, pirinç gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, tam buğday unu ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler tercih edilmelidir" diye önerilerde bulunuyor.


Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Bakmadan Geçme

15 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 15 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 15 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 15 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 15 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Arda Güler Real Madrid'de kaç gol attı? 15 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Talisca Beşiktaş'a gelecek mi? Al Nassr Talisca'yı gözden çıkardı Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 15 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam mı geldi? (ZAMLI) Köprü geçiş ücretleri ne kadar oldu? 15 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title