Haberler

Mermer Sektörüne Nitelikli Eleman Bu Bölümde Yetişiyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Afyon Meslek Yüksekokulu (MYO) Doğal Yapı Taşları Teknolojisi programında okuyan öğrenciler, mezun olduklarında istihdam problemi yaşamıyor.

CANAN TÜKELAY - Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Afyon Meslek Yüksekokulu (MYO) Doğal Yapı Taşları Teknolojisi programında okuyan öğrenciler, mezun olduklarında istihdam problemi yaşamıyor.

AKÜ Afyon MYO Doğal Yapı Taşları Programı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Yavuz Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent çevresinde ve özellikle İscehisar ilçesinde antik dönemlerden beri mermer işletmeciliği yapıldığını söyledi.

Yaklaşık 2 bin yıl önce Roma döneminde işletilen ocakların günümüzde hala çalıştığını anımsatan Çelik, "Sadece İscehisar bölgesinde yaklaşık 26 mermer ocağı bulunmaktadır. Yine Afyonkarahisar yöresinde 400'ün üzerinde mermer atölyesi ve fabrikası bulunmaktadır." dedi.

Mermer sektörünün kalifiye eleman ihtiyacı nedeniyle meslek yüksekokulu bünyesinde açtıkları doğal yapı taşları programından mezun olan öğrencilerin işsizlik problemi yaşamadığına dikkati çeken Çelik, şöyle devam etti:

"Öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu, yüzde 70-80'i mezun olur olmaz işe yerleşmektedir. Hatta zaman içerisinde daha önce mezun ettiğimiz öğrencilerle iletişim kurduğumuzda, çok iyi yerlere geldiklerini, fabrikalarda, ocaklarda yöneticilik yaptıklarını görmekteyiz. Bunun dışında öğrencilerimiz istedikleri takdirde dikey geçiş sınavı ile 4 yıllık maden ve jeoloji mühendisliklerine geçiş yapıyor. Mühendis olarak yine mermer sektöründe çalışıyorlar. Şu anda Türkiye mermer sektörü, gerek üretim gerekse ihracat açısından dünyanın ilk 7 ülkesinden biridir. Bunu sağlayan illerin arasında Afyonkarahisar ilk üçtedir."

Teorik ve pratik eğitim veriliyor

Okulun Doğal Yapı Taşları Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Ersin İzmirlioğlu da mermer sektörünün yoğun olduğu Afyonkarahisar'da mermer konusunda eğitim veren bir programın bulunmasının çok önemli olduğunu ifade etti.

Sektörün nitelikli eleman ihtiyacını karşılanmayı amaçladıklarını vurgulayan İzmirlioğlu, öğrencilerin 2 yıl boyunca hem teorik hem de pratik eğitim gördüğünü belirtti.

Uygulama çalışmalarının okulun mermer atölyesi ve laboratuvarında gerçekleştirildiğini anlatan İzmirlioğlu, atölyede mermer kesme, işleme ve parlatma, eskitme, mermer torna işçiliği ve mozaik yapımına uygun ekipmanlarla çalışıldığını aktardı.

İzmirlioğlu, vazo, kül tablası gibi tornada yapılabilen ürünlerin yanı sıra ince işçilik gerektiren işlerin de öğrencilere öğretildiğini dile getirerek "Atölyemizde 'göbek' adı verilen, daha çok eski evlerde ve konakların tavanlarına konulan, ahşap oyma ile yapılan işlemeler ve motifleri öğrencilerimize mermer üzerine yapmayı öğretiyoruz. Ayrıca otellerin, geniş alanların süslenmesinde kullanılan desenlerin, motiflerin nasıl yapıldığını gösteriyoruz." diye konuştu.

"Sınırlı sayıda öğrenci bulabiliyoruz"

Afyonkarahisar ve çevresinde sektörde faaliyet gösteren işletmelerden ilgililerin, okullarına gelerek yapılan işleri ve eğitimi yakından görme imkanı bulunduğuna işaret eden İzmirlioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Doğal Yapı Taşları Teknolojisi programı için sektörü bilen, sektörün içinden gelen, sınırlı sayıda öğrenci bulabiliyoruz. Bu öğrencilere iki yıl boyunca, Afyonkarahisar bölgesinde mermer ve mermercilik yoğun olduğu için, her konuda eğitim veriyoruz. Burada verdiğimiz eğitimlerde öğrencilerimiz, mermerin davranışı hakkında bilgiye sahip oluyor. Onları bu konuda donatıyoruz. Mermerin sertliği, parlaklığı, makinelerde işlenirken verdiği davranış ve tepkiler öğretiliyor. Mermerin ham halinden mamul hale gelebilmesi için, işlenmesi, ebatlandırılması, kesilmesi ve boyutlandırılması gerekiyor. Süslenmesi ve dekoratif amaçla kullanılması öğretiliyor. Afyonkarahisar ve çevresinde mermer sektöründeki iş adamları ve işletmeler öğrencilerimizi istihdam etmek istediklerini sürekli bize iletiyorlar. Eğitim bitmeden öğrencilerimizi çalıştırmak istediklerini söylüyorlar. "

Öğrencilerden Mehmet Ünlü de geleneksel el sanatları dersinde mermer işleme eğitimi aldıklarını söyledi. Mermer üzerine motif işlemenin emek isteyen zor bir iş olduğuna değinen Ünlü, "Eski yerleşim yerlerinde, evlerde karşımıza çıkan motifleri burada mermer üzerine işliyoruz." dedi.

Rumeysa Özuslu ise işlemelerin el emeği gerektirdiği için uzun zamanlarını aldığını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Yavuz Çelik Roma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

3 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 3 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! Makas ne zaman icad edilmiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 3 Mayıs 2024 Cuma! 3 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 3 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 3 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 3 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 3 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 3 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 3 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs Cuma Hutbesi yayınlandı! 3 Mayıs Cuma Hutbesi tam metni! Aston Villa elendi mi? Aston Villa UEFA Konferans Liginden elendi mi? 3 Mayıs Türkçülük Günü kutlama mesajları ve sözleri! 3 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 3 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Şevval ayı ne zaman bitiyor 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title