Haberler

Koçlar Damat, Koyunlar Gelin Gibi Süslendi

Ağrı'da geçimlerini hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar koç katımı döneminde, koçları damat koyunları ise gelin gibi süslüyor Sürünün sahibi Kocabey: "Biz hayvanlarımıza bir nevi düğün yaptırı...

ÖMER FARUK ATALAY / EMRAH KOCABEY - Ağrı'da geçimlerini hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar koç katımı döneminde, koçları damat koyunları ise gelin gibi süslüyor.

Koçalarla koyunları yaklaşık 4 ay süresince birbirlerinden ayıran merkeze bağlı Balkaynak köylüleri, yeniden bir araya getirerek, ilginç bir geleneği devam ettiriyor. Köylüler, 4 ay sonra bir araya getirdikleri koç ve koyunları gelin ile damat gibi süsleyerek, o güne özel yemekler yapıp eğleniyor.

Koçları ve koyunları rengarenk boyayan köylüler, hayvanların boyunlarına elma, nar, armut, şeker ve kuruyemiş asıyor.

Sürü sahiplerinden İhsan Kocabey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır bu geleneği sürdürdüklerini belirterek, koyun ve koçları gelin-damat gibi süslediklerini söyledi.

Çevredeki diğer köylerin de aynı şekilde bu geleneği sürdürdüğünü anlatan Kocabey, "Biz hayvanlarımıza bir nevi düğün yaptırıyoruz. Bugün için özel yemekler hazırlayıp çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. İnsanlara ilginç geliyor ama bizim için normal bir durum haline geldi. Koç katımı yaptığımız gün köyümüzde ayrı bir hava oluşuyor. Her yaştan insanlar bugünü özel gün olarak kabul ediyor" diye konuştu.

Koç katımından bir gün önce bütün hazırlıkları yaparak hayvanları süslediklerini belirten Kocabey, "Önceki yıllara göre daha farklı etkinlikler düzenleyerek bugünü kutluyorduk ancak son yıllarda sade bir şekilde kutluyoruz. Hatta halay çekerek kutladığımız zamanlar oldu. Herkes farklı yemekler yaparak birbirine ikramda bulunuyor. Yaptığımız yemekleri çobanlarımıza ikram edip kendi aramızda para toplayarak onlara veriyoruz. Biz de atalarımızdan gördüğümüz bu geleneği sonraki nesillere aktarmaya çalışacağız" dedi.

Koçları ve koyunları damat ve gelin gibi süslediklerini kaydeden Kocabey, şöyle devam etti:

"Hayvanlarımızı çeşitli meyveler ve rengarenk boyalarla süsleyerek bugün için hazır hale getiriyoruz. Biz büyüklerimizden bunu gördük ve uyguluyoruz. Koçlara erkek çocuk bindiriyoruz. Bunun nedeni ise erkek çocuk binince yavruların çoğunluğu erkek doğar bu da farklı bir gelenek olarak görünüyor. Her yıl bu mevsimde yani koç katımı dediğimiz dönemde bu geleneğimizi uyguluyoruz. Elimizden geldiğince de sürdürüp yeni nesle aktaracağız." - Iğdır

Kaynak: AA / Güncel

Ağrı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title