Haberler

Kocaeli'de Aile Sağlığı Merkezleri'nde 'Cumartesi Nöbeti' Krizi

Türk Sağlık- Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker düzenlediği basın toplantısında, cumartesi nöbete gelmeyen aile hekimleri hakkında tutulan bu zabıtlarla açılan soruşturmaların gerersiz olduğunu, 4 kat arttırılan ve yüzde 20'ye çıkarılan ihtar cezalarının da hukuki bir temele dayanmayacağını söyledi.

Türk Sağlık- Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker düzenlediği basın toplantısında, cumartesi nöbete gelmeyen aile hekimleri hakkında tutulan bu zabıtlarla açılan soruşturmaların gerersiz olduğunu, 4 kat arttırılan ve yüzde 20'ye çıkarılan ihtar cezalarının da hukuki bir temele dayanmayacağını söyledi.

Kocaeli'ndeki Aile Sağlık Merkezlerinde (ASM) görevli doktor ve diğer çalışanların yaklaşık yüzde 80'i, 7 aydan bu yana cumartesi günleri nöbet tutmuyor. Bir süre devam eden uyarıların ardından Sağlık Bakanlığı'nın talimatıyla cumartesi günü nöbete gitmeyen Aile Hekimleri ile diğer çalışanlar hakkında bir komisyon oluşturularak zabıt tutulup soruşturma açılmaya başlandı.

Bu gelişmelerle ilgili olarak Türk Sağlık- Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, Türk Büro- Sen Şube Başkanı Rıfat Oypan, Denetleme Kurulu üyesi Erkan Temel ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Çeker, Sağlık Bakanlığı ile Aile Sağlığı Merkezlerinde görev yapan Aile Hekimleri ile Aile Sağlığı elemanları arasında 2014 yılının mayıs ayından bu yana adeta bir soğuk savaş yaşandığını belirtti.

Çeker Sağlık Bakanlığı'nın Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarını mesai dışı usulsüz olarak çalıştırmak için ASM dışında hastanelerin acil servislerinde, semt polikliniklerinde, 112 Acil Sağlık İstasyonlarında keyfi nöbet yazması ile başladığını, ancak personelin hukuki mücadele ve usulsüz nöbetlere iştirak etmemeleri sonucu Sağlık Bakanlığı uygulamayı çalışma hayatından kaldırdığını söyledi. Çeker şöyle dedi:

"ASM çalışanlarının hak arama mücadelesinde elde etmiş oldukları başarıyı hazmedemeyen Bakanlık Aile Hekimlerine ve Aile Sağlığı elemanlarına mesai dışı nöbet tutturabilmek için yasal düzenleme yoluna gitmiştir. İdare, çalışanın bu tavrından, boyun eğmeyişinden o kadar rahatsız oldu ki ceza ihtar puanını 4 katı arttırarak 20'ye çıkardı. Soruşturma ve cezalarla çalışanları yıldırmaya kalktı. Tüm bu yapılanlara karşı yine de Aile Hekimleri, Aile Sağlığı elemanlarının yüzde 80'ni cumartesi nöbeti tutmamakta kararlı davranıyor. Aile Sağlığı Merkezleri telefonla aranarak Aile Hekimlerinin nöbete gelip gelmediklerinin sorgulandığı, bazı Aile Sağlığı Merkezlerine gönderilen memurlar tarafından usulsüz bir şekilde yetkileri olmadan tutanak tutturulduğu iddiası ile soruşturmaların açıldığı varid olunmuştur. Bu soruşturmaların hukuki mesnedinin olmaması, yargı kararları muvacehesinde sendika kararlarına iştirak eden sendika üyelerine her hangi bir cezai müeyyidenin uygulanmasının söz konusu olamayacağının idareler tarafından malum olmasına rağmen, soruşturma cihetine gidilmesi ve soruşturmaların hukuka aykırı tespitlere dayandırılması mülki amiri doğrudan ilgilendirmektedir."

Kocaeli'de Aile Sağlığı Merkezleri'nin büyük bir bölümü cumartesi günleri hekim ve çalışanlar nöbete gitmediğinden kapalı bulunuyor. - Kocaeli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sağlık Bakanlığı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title