Haberler

Kazı Heyetinden Çıkarılan Profesör, Mahkemeye Başvurdu

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın arkeolojiye bakışını eleştiren Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr.Gül Işın, 2 yıldır devam ettiği Tlos Kazı Heyeti Başkan Yardımcılığı görevinden alınınca mahkemeye başvurdu.Prof.Dr.Işın,...

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın arkeolojiye bakışını eleştiren Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gül Işın, 2 yıldır devam ettiği Tlos Kazı Heyeti Başkan Yardımcılığı görevinden alınınca mahkemeye başvurdu.

Prof. Dr. Işın, Fethiye'ye 40 kilometre uzaklıkta Yaka Köyü sınırları içinde yer alan Tlos Antik Kenti kazılarına 2011'de dahil oldu. Aynı üniversiteden kazı başkanı Prof. Dr. Taner Korkut'un yardımcılığına getirildi. Prof. Dr. Işın, Müzeler Genel Müdürlüğü'nün bu yıl için onayladığı bilimsel ekip listesi dışında bırakıldı.

Prof. Dr. Gül Işın, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, liste dışı bırakılmasına kayda değer gerekçe göstermediğini söyledi. Bu uygulamanın daha çok Türkiye'de kazı yapan yabancı bilimadamları hakkında çıkan 'Arkeolojik eser kaçırıyor, ajandır' gibi iddialar karşısında yürürlüğe konulduğunu aktaran Prof. Dr. Işın, neden listeden çıkarıldığına dair Müzeler Genel Müdürlüğü'nden 60 gün sonunda yanıt alamayınca Ankara 8'inci İdare Mahkemesi'nde yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtı. Prof. Dr. Işın'a, davadan 3 gün sonra ulaşan Bakanlık yanıtında, "Bakanlığımızın takdiri" ifadesi yer aldı.

PERGE KAZILARINA RED

Prof. Dr. Gül Işın, 'Bakanlığın takdiri'ni bu yönde kullanmasını sağlayacak 2 olay yaşadığını söyledi.

2012 Şubat ayında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın daha sonra görevden alınan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü'ye birlikte Tlos antik kentini ziyaret ettiğini

anlatan Prof. Dr. Işın, ziyarette Bakan Günay'ın kendisine Perge Kazı Başkanlığı'nı teklif ettiğini kaydetti. Prof. Dr. Işın, "Etik gerekçelerle bu teklifi reddettim. Fakat bu reddin bana geri döneceğini tahmin etmemiştim" diye konuştu.

BAKANLIĞA ELEŞTİRİ

Bu olaydan yaklaşık 1 yıl sonra Aydınlık Gazetesi'nde, arkeolojiye ilişkin bir haber üzerine gazeteye bir mektup kaleme aldığını aktaran Prof. Dr. Işın, 21 Ocak'ta yayımlanan mektubunda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın arkeolojiye bakışını eleştirdiğini kaydetti.

YERİNE ÖĞRENCİSİ GETİRİLDİ

Prof. Dr. Işın, Kültür ve Tabiat Varlıklarıyla İlgili Yapılacak Yüzey Araştırması, Sondaj ve Kazı Çalışmalarının Yürütülmesi Hakkında Yönerge uyarınca, kazı başkan yardımcısının en az 'doktor' unvanına sahip olması gerektiğini belirtirken, kendisinden boşalan yere bir doktora öğrencisi getirildiğini aktardı.

Arkeoloji biliminin bakanlığın da sahip olduğu bakış açısı içinde artık turizmin ara elemanı olma konumuna indirgendiği görüşünü dile getiren Prof. Dr. Gül Işın, şunları söyledi:

"Bakanlık, bilimsel kazılarda önceliği restorasyon çalışmalarına yönlendirmek istiyor. Niçin yapılıyor bu restorasyonlar, çünkü çok büyük paralar dönüyor. Eskiden üç tane taşı üst üste koyacak firma bulamazdık, şimdi kentsel dönüşüm gibi uygulamalarla müteahhit firmalar çoğaldı. Bu yöndeki baskı hem arkeoloğun bilimsel çalışmasını engelleniyor hem de ciddi bir rant kapısı yaratıyor."

Arkeolojide hızlı bir erozyon yaşandığını belirten Prof. Dr. Işın, Türkiye'de 46 kazının müze müdürlükleri tarafından yapıldığını, sadece Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel'in Aspendos, Perge, Myra-Andriake, Noel Baba ve Rhodiapolis olmak üzere 5 kazının başkanı olduğunu dile getirdi. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Ertuğrul Günay Fethiye Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mourinho Fenerbahçe'ye gelecek mi? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu, kaç kere şampiyon oldu? Galatasaray kaç şampiyonluğu var? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı 2024? Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title