Haberler

İspanyol mahkemesi, mahkum Katalan siyasetçilere yarı serbestlik hakkını iptal etti

Güncelleme:

İspanya Yüksek Mahkemesi, ayrılıkçı girişimlerinden dolayı mahkum edilen 9 Katalan siyasetçiye tanınan yarı serbestlik hakkını iptal etti.

İspanya Yüksek Mahkemesi, ayrılıkçı girişimlerinden dolayı mahkum edilen 9 Katalan siyasetçiye tanınan yarı serbestlik hakkını iptal etti.

Katalonya özerk yönetim hükümeti adalet departmanı tarafından, cezaevi yasasının 100.2 numaralı maddesi gereğince 3. statüde mahkum olarak tanınan ve temmuz ayının ortalarından itibaren yarı serbestlik hakkı alan Katalan siyasetçilerin durumuna savcılığın yaptığı itiraz karara bağlandı.

Yüksek Mahkeme, söz konusu statünün Katalan siyasetçiler için erken tanındığına kanaat getirerek, iptali yönünde karar verdi.

Mahkeme ayrıca, Katalonya özerk yönetimini "verilen bir hükmü yeniden yorumlayarak, kabul edilemez bir karar vermekle" suçladı.

Yarı serbestlik hakkından dolayı yılda 48 gün izinli sayılan, hafta sonlarını evlerinde geçiren ve hafta içi sadece akşam yatmaya cezaevine gelen 9 Katalan siyasetçinin, iptal kararıyla birlikte bu akşam cezaevine geri dönüp, çıkışlarının kaldırılacağı bildirildi.

Mahkeme, ocak ayında Katalan siyasetçilerin cezaevindeki durumlarının yeniden gözden geçirileceğini hatırlattı.

Katalonya özerk yönetimi ise verilen iptal kararını sert dille eleştirdi.

Özerk parlamento başkanı Roger Torrent, "Yüksek Mahkeme'nin kararı öç almaya çalışan bir girişim ve tam bir utançtır. Bu karar, cezaevi hukukunun tüm ilkelerine aykırıdır." dedi.

Yüksek Mahkeme'nin, Katalonya ile İspanyol devleti arasında başlaması öngörülen diyalog görüşmelerine "düşmanca bir yaklaşım gösterdiğini" iddia eden Torrent, sol koalisyon hükümetinden mahkum Katalan siyasetçiler için af çıkartması talebini yineledi.

Katalonya'da 14 Şubat'ta yapılması planlanan erken yerel seçim öncesinde Katalonya özerk hükümet başkanlığı görevini yürüten Pere Aragones de Yüksek Mahkeme'yi "siyasi bir intikam almakla" suçladı.

Katalonya'da 1 Ekim 2017'de yapılan yasa dışı bağımsızlık referandumundan dolayı dönemin özerk hükümetinde yer alan 9 Katalan siyasetçi İspanyol devletine karşı ayaklanma ve kamu malını kötüye kullanma suçlarından yaklaşık 1 yıl önce 9 ila 13 yıl hapis cezası almıştı.

Yasa dışı referandumun ardından yaklaşık 2,5 yıldır tutuklu olan Katalan siyasetçiler, temmuz ayında tanınan yarı serbestlik hakkı ile hafta içi sosyal hizmetlerde gönüllü olarak çalışmak ya da var ise ihtiyacı olan aile üyelerine yardım etmek için akşam geri dönmek şartıyla cezaevinden çıkabiliyordu.

Kaynak: AA / Güncel

İspanya Mahkum Haberler

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Bakmadan Geçme

Aleyna elendi mi? Survivor Aleyna elendi mi gitti mi? 17 Mayıs okullar tatil mi? Bugün okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? Bodrumspor-Çorum FK maçı ne zaman? 28 Şubat Davası'nda affedilen generaller kim, isimleri ne? 17 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 17 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 17 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 17 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 17 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title