Haberler

İpek Kenti Bursa'ya "İpek Böcekçiliği Müzesi" -Gümçed, Türkiye'de İpek Denildiğinde İlk Akla Gelen Kentlerden Biri Olan, Ancak Günümüzde Bu Özelliğini Giderek Yitirmeye Başlayan Bursa'da Sektörün Yeniden Canlandırılması ve Bir İpek Böcekçiliği Müzesi Aç

Zuhal Uzundere - Güney Marmara Doğa ve Çevreyi Koruma Derneği (Gümçed), Türkiye'de İpek Denildiğinde İlk Akla Gelen Kentlerden Biri Olan, Ancak Günümüzde Bu Özelliğini Giderek Yitirmeye Başlayan Bursa'da İpekçiliğin Yeniden Canlandırılması ve Bir İpek Böcekçiliği Müzesi Açılması İçin Çalışma Başlattı.

Zuhal Uzundere - Güney Marmara Doğa ve Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED), Türkiye'de ipek denildiğinde ilk akla gelen kentlerden biri olan, ancak günümüzde bu özelliğini giderek yitirmeye başlayan Bursa'da ipekçiliğin yeniden canlandırılması ve bir ipek böcekçiliği müzesi açılması için çalışma başlattı.

GÜMÇED Genel Sekreteri Nazım Vatan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ipek kenti Bursa'ya tekrar bu kimliğini kazandırmak için dernek olarak çalışma başlattıklarını söyledi.

Bursa ve çevresinde ipek böcekçiliğinin gelişmesinin 1840-1841 yıllarına rastladığını ifade eden Vatan, 1894 yılında tarihi Hünkar Köşkü yakınlarında yaptırılan ve 1971 yılına kadar hizmet veren ''Tohum Mektebi'' binasının adeta kaderine terk edildiğini vurguladı.

-BULUNDUĞU SEMTE ADINI VERDİ-

Vatan, İpekçilik semtine ismini veren binanın çökmek üzere olduğuna dikkati çekerek, malzemeleri Fransa'dan getirilen, Fransa ve Japonya'daki böcekhaneler örnek alınarak yapılan bu binanın restore edilerek ''İpek Böcekçiliği Müzesi'' haline getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kuruluşundan itibaren çok rağbet gören bu okula geçmişte çok sayıda yabancı öğrenci geldiğini de anlatan Vatan, özellikle Bursa ve çevresinde ipekböcekçiliğinin gelişmesi ve bilimsel şartlara üretim yapılabilmesine olanak sağlayan binanın Türk ipekböcekçiliğine önemli katkısı bulunduğunu bildirdi.

Vatan, Türk sivil mimarisinin en güzel örneklerinden olan ''Tohum Mektebi'' binasının tarihsel işlevine yakışır bir şekilde değerlendirilmesi ve ticari aktivite de kazandırılarak ipek böcekçiliği müzesi olarak kullanılmasının önemine işaret ederek, şunları söyledi:

''Bina şu an harabe durumda ve her an çökme tehlikesi söz konusu. Bir an önce rölevesinin çıkarılıp restore edilmesi şart. Bina ipek böcekçiliği müzesine dönüştürülmeli. Ayrıca burada sembolik olarak ipek işlenebilir ve ipekçilik eğitmi verilebilir. Bursa'da ipekçilik her geçen azalıyor. İpekçiliğin tekrar canlandırılmasını istiyoruz. Bina, Yıldırım Belediyesi'nin sınırlarında. İlçede müze yok. Belediye buraya sahip çıkarsa bir müzeye kavuşmuş olacak.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title