Haberler

ICTY Başkanı Meron, Bosna Hersek'te Toplu Mezarlığa Gitti

Güncelleme:

ICTY Başkanı Theodor Meron, Bosna Hersek'te Tomaşitsa toplu mezarını ziyaret ettikten sonra kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Eski Yugoslavya topraklarında işlenen savaş suçlarıyla ilgili davaların görüldüğü, Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICTY) Başkanı Theodor Meron, Bosna Hersek'te 2 ay önce bulunan en büyük toplu mezarlardan Tomaşitsa'yı ziyaret etti.

Meron ve beraberindekiler, Tomaşitsa toplu mezarını ziyaretinin ardından kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Burada, gazetecilere yaptığı açıklamada Meron, Tomaşitsa'nın, insanın bir başka insana yapabileceği kötülüklerin açıkça görülebileceği bir yer olduğunu ve edindiği bilgiler nedeniyle üzüntü duyduğunu belirtti.

ICTY'nin ve bölgedeki diğer mahkemelerin, savaş suçlularının yargılanması ve adaletin yerini bulması için çalıştığını ifade eden Meron, adaletin sağlanması halinde savaş kurbanlarının ailelerinin az da olsa teselli olabileceklerini düşündüğünü söyledi.

-Yüzlerce ceset çıkarıldı

Priyedor 92 Derneği Başkanı Mirsad Duratoviç de ICTY Başkanı Meron'a, Tomaşitsa toplu mezarı çevresinde yaşayanların, bu yerin varlığı hakkında 20 sene boyunca konuşmadığını ve bunun endişe verici bir durum olduğunu kaydetti.

Bosna savaşı yıllarında, 2 bin 200 Priyedorlu Boşnak ve Hırvat'ın öldürülmesiyle ilgili bugüne kadar kimsenin cezalandırılmadığına işaret eden Duratoviç, "Sadece, toplama kamplarında yapılan işkenceler nedeniyle yargılananlar oldu. Tomaşitsa'nın bulunmasından sonra, Bosnalı Sırplar'ın eski lideri Radovan Karaciç ve Bosnalı Sırplar'ın eski komutanı Ratko Mladiç'in yargılanma süreçlerinde, Priyedor kentinde 1992 yılında soykırım yaşandığının ortaya konulabileceğini düşünüyorum. Bu toplu mezarlık, Priyedor'da henüz bir kurşun bile atılmamışken binlerce insanın gömülmesi için hazırlanmıştı" diye konuştu.

Bosna Hersek'in kuzeyindeki Priyedor kenti yakınlarında yer alan Tomaşitsa'da, 2 ay önce bulunan toplu mezardan yüzlerce ceset çıkarılmıştı. Toplu mezarda, 300'den fazla ceset daha çıkarılmayı bekliyor.

-saraybosna

Kaynak: AA / Güncel

Yugoslavya Saraybosna Lahey Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title