Haberler

İç Göçe 2m Önerisi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (Omü) Öğretim Görevlisi ve Araştırmacı Şerafettin Özışık, Ekonomik ve Sosyal İçerikli Politikaların Geliştirilmemiş Olması Yüzünden İsteyen Kişilerin İsteği Zaman Yatağını Yorganını Alarak Göç Ettiğini Belirterek, Göçün Yavaşlatılması ve Kısmen de Olsa Önlenebilmesi Amacıyla "Meslek ve Mesken" (2m) Şartlarının Aranması Gerektiğini Söyledi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Görevlisi ve Araştırmacı Şerafettin Özışık, ekonomik ve sosyal içerikli politikaların geliştirilmemiş olması yüzünden isteyen kişilerin isteği zaman yatağını yorganını alarak göç ettiğini belirterek, göçün yavaşlatılması ve kısmen de olsa önlenebilmesi amacıyla "Meslek ve Mesken" (2M) şartlarının aranması gerektiğini söyledi.

İç göçle ilgili yayımlanmış çalışmaları bulunan Şerafettin Özışık, Türkiye'de yoğun olarak yaşanan iç göç olgusunun ekonomik, sosyal ve güvenlik sorunlarını doğrudan etkilediğini, sonuçlarının da çarpık kentleşmeden trafik sorunlarına, işsizlikten asayiş olaylarına kadar daha pek çok alanda görüldüğünü kaydetti. Günümüzde göç etmenin bu kadar kolay olmaması gerektiğine işaret eden Özışık, "Osmanlılar 'Çift bozan vergisi' uygulayarak İstanbul'a yapılacak göçe sınırlama getiriyordu. Günümüzde ise özellikle

İstanbul'a göçü engelleyecek ekonomik ve sosyal içerikli politikaların geliştirilmemiş olması yüzünden isteyen istediği zamanda yatağını ve yorganını alarak bu kente göç ediyor. Göç alan yerin mahalli idaresi de herhangi bir tedbir almaksızın göçü kabulleniyor. Önlem alınmaz ise İstanbul'un mevcut sorunları 10 yıl sonra iki katına çıkacak ve bu şehir yaşanmaz hale gelecektir" dedi.

"GENEL MÜDÜRLÜKLERİN TAŞINMASI GÖÇÜ TETİKLEYECEK"

Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası Genel Müdürlüklerinin İstanbul'a taşınacak olması ile özel sektör kuruluşların genel müdürlük ve şubelerinin de İstanbul'da örgütlenecek olması, yabancı sermayeli kuruluşların buraya yönlendirilmesi İstanbul'un çekiciliğini daha artıracağını vurgulayan Özışık, "Türkiye'deki göçün yönü çekiciliği olan merkezler olduğuna göre, bu durumun mevcut sosyal problemlerin en önemli nedenlerinden birisi olan göçü tetikleyeceği de unutulmamalıdır.

Yapılması gereken; yeni kamu ve özel sektör yatırım ve örgütlenme birimlerini İstanbul'a yakın Tekirdağ, Sakarya ve Yalova gibi kentlere yönlendirilmesi olacaktır" ifadelerini kullandı.

İstanbul'un da aralarında bulunduğu büyük kentlere yapılacak iç göçün yavaşlatılabilmesi için; aile fertlerinden birisine bağlı olarak yapılacak istemli göçlerde 'mesken' ve 'meslek' (2M) şartlarının aranması önerisinde bulunan Özışık, göç edilecek kentte meskeni bulunmayan ve geçerli bir mesleği olmayanlara kısıtlama getirilmesi, büyük kentlerin bilinen çekici özelliklerinin yanında itici özelliklerinin de yazılı ve görsel basın aracılığı ile işlenmesi, iç göçü kısmen de olsa yavaşlatacağına dikkat

çekti. Şerafettin Özışık, iç göçün yol açtığı sorunların işleneceği ve yaygın televizyon kanallarında gösterime girecek belgesel ve dizilere teşvik sağlanmasının yerinde olacağını sözlerine ekledi.

(İG-SA-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title