Haberler

Erzincan'daki altın madeni sahasında yapılan siyanür ölçümlerinin sonucu geldi

Güncelleme:

Erzincan'da toprak kaymasının yaşandığı altın madeni sahasında yapılan siyanür ölçümleriyle ilgili bilim insanlarından açıklama geldi. Prof. Dr. Onur Erdem, "Bu ölçümlerden aldığımız verilere baktığımızda, aslında siyanür açısından şu anki değerlerin çok da risk teşkil etmediğini gördük. Ölçümler devam edecek." derken Doç. Dr. Sermet Sezigen ise "Bu noktada amacımız, bu olayın en iyi şekilde müdahale edilerek sonlandırılması. Şu an risk oluşturacak seviyede siyanür yok." ifadelerini kullandı.

Erzincan'ın İliç ilçesine bağlı Çöpler köyünde toprak kayması meydana gelen altın madeni ocağı sahasında incelemelerde bulunan bilim insanları, siyanür ölçümleriyle ilgili açıklama yaptı. Bilim insanları şu anda risk oluşturacak seviyede siyanürün olmadığını ifade ederek ölçümlere devam edeceklerini söyledi.

İliç'e bağlı Çöpler köyündeki altın madeninin bulunduğu bölgede 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kayması sonucu kaybolan 9 işçinin bulunması için çalışma başlatılmıştı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Erdem, bölgede gazetecilere yaptığı açıklamada, siyanür ile ilgili sorulara cevap aramak için sahada bizzat çalışmalar yaptıklarını ve yapılan tüm ölçümleri tek tek kontrol ettiklerini söyledi.

Erzincan'da yapılan siyanür ölçümleri risk teşkil etmiyor

"ŞU ANDA RİSK YOK"

Ölçümlerin sürdüğünü ifade eden Erdem, şöyle konuştu: "Bu ölçümlerden aldığımız verilere baktığımızda, aslında siyanür açısından şu anki değerlerin çok da risk teşkil etmediğini gördük. Tabii ki bu burada kalmayacak. Ölçümler noktasal ve bölgesel anlamda farklı yerlerde devam edecek. Buradaki sağlık personeli ve arama kurtarma ekibi açısından koruyucu tedbirler gerekiyor. Onları da biraz gözlemledik. Aynı zamanda bu konudaki bilgi gerekliliklerini tamamlamaya çalıştık. Malzeme eksiği şu an yok, onu da gördük. İşin insan ve çevre sağlığı boyutuna bakarsanız çok büyük bir olay. Çok büyük bir kütle hareketi var. Farklı farklı riskler de var. Sadece siyanür değil. Bu risklerin hem siyanür düzeyinde hem de ağır metaller düzeyinde, çevre ve insan sağlığı boyutunda hem toprak hem hava hem suda birtakım analizlerle izlendiğini gördük."

Erzincan'da yapılan siyanür ölçümleri risk teşkil etmiyorSağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Erdem

"ÖLÇÜMLERİ İZLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Erdem, konuyla ilgili önerilerini devlet yetkililerine sunduklarını belirterek, "Zaten bizi buraya çağırma nedenleri de budur. Gerekli desteği vermeye devam edeceğiz. Biraz sabırlı olmak gerekiyor. Şu an çevre sağlığı açısından da insan sağlığı açısından da benim gördüğüm tablo, verilere bakarak şu an çok acil bir risk oluşturmadığı ama tabii izlemeye devam etmekte fayda var buna da devam edeceğiz." diye konuştu.

Erzincan'da yapılan siyanür ölçümleri risk teşkil etmiyor

Hava ölçüm değerlerinin iyi durumda olduğunu anlatan Erdem, "Aldığımız veriler, uluslararası limitlerin oldukça altında. Şu anda öyle bir risk görünmüyor. Tabii bu ölçümler devam ediyor. Bir uyarı gelirse, farklı sonuç gelirse bunu değerlendireceğiz." dedi.

Erzincan'da yapılan siyanür ölçümleri risk teşkil etmiyorSağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eczacılık Fakültesi Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehditler (KBRN) Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sermet Sezigen

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eczacılık Fakültesi Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehditler (KBRN) Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sermet Sezigen ise "İnsan sağlığını tehdit edecek bir siyanür miktarı ölçülmedi." dedi.

Erzincan'da yapılan siyanür ölçümleri risk teşkil etmiyor

Sahada çalışan personelin olası siyanüre maruz kalmamaları için gerekli tedbirlerin alındığını vurgulayan Sezigen, şunları kaydetti: "İl Sağlık Müdürlüğümüz olası bir maruziyet olursa diye, Erzincan'daki referans KBRN hastanesine kadar her türlü tedavi ve tahliye tedbirlerini aldı. Bununla birlikte olası bir siyanür maruziyeti olursa da tıbbi olarak buna müdahale etmek için gerekli ekipmanlar ve personel burada mevcut. Burada pek çok farklı disiplinden bilim insanı bir arada çalışıyor. Yaşam bilim ve sağlık bilimleri olmak üzere. Bu noktada amacımız, bu olayın en iyi şekilde müdahale edilerek sonlandırılması. Şu an risk oluşturacak seviyede siyanür yok."

Erzincan'daki altın madeni sahasında yapılan siyanür ölçümlerinin sonucu geldi

NE OLMUŞTU?

Erzincan'ın İliç ilçesine bağlı Çöpler köyündeki Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ.'ye ait altın madeni ocağı sahasında 13 Şubat'ta toprak kayması meydana gelmiş, irtibat kurulamayan 9 işçiyi arama kurtarma çalışmaları başlatılmıştı. Toprak kaymasıyla birlikte siyanür ve çeşitli kimyasal maddelerin doğaya zarar vereceği gündeme gelmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, olayın hemen ardından toprak kaymasıyla birlikte siyanürün Fırat Nehri'ne akmaması için menfezleri kapattıklarını belirterek şu açıklamayı yapmıştı: "Toprak kaymasının hemen ardından Bakanlığımız merkez ve İl müdürlüğümüz Denetim Ekiplerini bölgeye ivedilikle sevk ettik. Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık. Ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor, gelişmeleri hassasiyetle takip ediyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Onur Erdem Erzincan Çevre Sağlık Güncel Haberler

500

Yorumlar (71)

Son Yörük:

İnşallah dediginiz gibidir ama hiç kusura bakmayın pek inandırıcı değil açıklamalarınız vede güvenilir bir kurum yok bu ölçümleri doğru açıklayacak..

642
38
yanıtYanıtla
mehmet:

enflasyon ve işsizlik verilerinden belli değilmi. her şeyleri yalan.

yanıt94
yanıt5
Vatan Daş:

Hükümet yaptığı hatayı ve daha fazlasını ört pas etmek için bu şekilde söyletmiş olabilir mi?

yanıt98
yanıt7
Timur:

Yağmur sularıyla yer altı sularına, sonra Fırat'a. Bugün risk teşkil etmiyor, peki yarın? Acilen Fırat nehrinin yatağı değiştirilmeli ve uzağa kaydırılmalı. Yoksa Irak'a kadar bütün bölge büyük risk altında, devletin ödeyebileceği uluslararası büyük tazminatlar da cabası!

500
14
yanıtYanıtla
Zaky:

Yedik bizde.. Haa yiyenler de var tabi..

401
25
yanıtYanıtla
Gerard Dirivia:

Risk teşkil etse ne olacak olmasa ne olacak. Sözün bittiği noktaya gelinmiş daha ne olacak riskten söz ediliyor.. Kardeşim alın artık bazı şeylerin tedbirini ya da yapmayın.. Ulan altındı gümüştü kömürdü diye diye mahvettiniz gezegeni.. Bütün boş alanları ağaçlandırın oksijen lazım su lazım altın değil...Yeter gari daa

303
14
yanıtYanıtla
Ayhan:

Oksijen lazım değil oksijenin büyük bir kısmını okyanus üretiyor zaten ama su lazım

yanıt24
yanıt78
Gerard Dirivia:

Ayhan'cım Ağaçlar atmosferdeki kötü koku ile amonyak, nitrojen dioksit, sülfür dioksit ve ozon gibi havayı kirleten gazları emer; kabuk ve yaprakları yoluyla havadaki partikülleri filtreler. 4.000 metrekarelik ağaçlık alan, bir yılda 18 kişiye yetecek kadar oksijen üretir. Bunları googleden kopyala yapıştır yaptım benim zaten bildiğim birşeydi ama toparlayamadım.. Okyanus bunları yapmaz

yanıt68
yanıt2
Cansu Çiftçioğulları:

Oksijen aslında sadece ağaçlardan elde edilmezz. Bilinenin aksine dünyada oksijenin ana kaynağını ormanlar değil okyanuslar oluşturuyor. Dünya yüzeyinin üçte ikisini kaplayan okyanus ve denizlerde yaşayan su yosunları, dünyadaki oksijenin yaklaşık yüzde 80'ini üretiyor. Yani ağaçlara ek okyanusardaki aglerde oldukça önemlidir. Ayhan bey oraya vurgu yapmak istemiş.

yanıt12
yanıt13
Cansu Çiftçioğulları:

Dediğinize katılıyorum. Oksijen lazım ağaçlandırma lazım kesinlikle. Ancak oksijeni üreten tek başına ağaçlar değildir. Bilinenin aksine dünyada oksijenin ana kaynağını ormanlar değil okyanuslar oluşturuyor. Dünya yüzeyinin üçte ikisini kaplayan okyanus ve denizlerde yaşayan su yosunları, dünyadaki oksijenin yaklaşık yüzde 80'ini üretiyor. Ayhan bey oraya vurgu yapmak istemiş. Ormanlarımızı nve sularımızı her türlü bütünüyle korumak ve geliştirmek gerekiyor.

yanıt6
yanıt7
Tüm 71 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title