Haberler

Ecevit, Süleyman Şah İçin Suriye'ye Rest Çekmiş

Güncelleme:

Bülent Ecevit'in Başbakanlığı öncülüğündeki Ecevit-Bahçeli-Yılmaz Koalisyonunun Süleyman Şah Türbesi krizini nasıl çözdüğü ortaya çıktı.

Süleyman Şah Türbesi'ne yönelik operasyonla ilgili tartışmalar sürerken, bu konuda Ecevit-Bahçeli-Yılmaz Koalisyonu döneminde yapılan müzakereler de günışığına çıktı.

Suriye, türbenin bulunduğu alanın yakınında Teşrin Barajı'nı inşa ederken Ecevit Hükümeti'ne, "Buranın bir anlamı kalmadı. Bize verin" diye talepte bulunduğu, Ecevit'in ise bölgeye gönderdiği heyet aracılığıyla "Aklınızın ucundan bile geçirmeyin" cevabı verdiği ortaya çıktı. Bu müzakerelerin Dışişleri tutanaklarında yer aldığı da öğrenildi.

SURİYE: BAŞKA YER VERELİM BURADAN ÇIKIN

Ecevit döneminde görev yapan ve baraj inşaatı sırasında Türbe'yi keşif amacıyla oluşturulan 15 kişilik sivil ve askeri heyet arasında yeralan emekli bir asker Sözcü'ye çarpıcı açıklamalarda bulundu. Emekli asker, şunları anlattı: "Baraj yapılınca, bizim türbeyi su bastı. Nöbet tutan askerlerimiz, dizlerine kadar suyun içerisinde görev yapıyorlardı. Durumu yerinde görmek amacıyla heyetler oluşturduk. Dışişleri'nde bir yetkili başkanlığında Harita Genel Komutanlığı, DSİ ve daha birçok yerden temsilci heyette yeraldı. Türbeye gittiğimizde askerlerin su içerisinde görev yaptıklarını gördük. Suriyeliler bize, 'Daha önce de Caber Kalesi'nden buraya getirmiştiniz. Artık buranın bir anlamı kalmadı. Size başka bir yer gösterelim türbeyi oraya taşıyın. Burası da baraj mahalline girsin' dediler."

ECEVİT: ASLA KABUL ETMEYİN

Emekli asker, Suriye'nin bu tekliflerini birkaç kez dile getirdiğini aktararak, "Ama biz Ecevit Hükümeti tarafından, 'asla taviz vermeyin' denilerek bu konuda kesin talimatlandırıldık. Gerekirse petrol platformu şeklinde orayı yükseltiriz ama terk etmeyiz, mesajını karşı tarafa ilettik. Aksinin bir savaş sebebi olacağını aktardık" dedi.

"SUDAN KURTARDIK, IŞİD'DEN KURTARAMADIK"

" Suriye, hinlik yapmaya çalışıyordu, onların bu teklifi, diplomaside ve askeri dilde 'toprak talebi' olarak mütaala edilir" diyen yetkili, "Nihayetinde, Türbe'yi fore kazıklarla destekleyip Türbe'yi sudan kurtardık. Ama bugün IŞİD'den kurtaramadık" diye konuştu.

Yetkili, o dönemde Suriye heyetinin başında eski Devlet Başkanı Hafız Esad'ın yeğeni Kays el Esad'ın bulunduğu, Karadeniz Teknik Üniversitesi mezunu bir Suriyeli mühendisin de Suriye heyetinde yeraldığını vurguladı.

(Kaynak: Sözcü)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Süleyman Şah Türbesi Süleyman Şah Suriye Sözcü Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (263)

yaman:

ataturkden sonra tayyip erdogani tanirim gerisi fasa fiso

59
71
yanıtYanıtla
Adam:

Adam gibi bir adamdi sayin Ecevit. Simdiki ile karsilastirmak mümkün degil:-)

83
16
yanıtYanıtla
yaman:

rahmetli ulkemizi yuceltmedi onun doneminde kimse bizi ciddiye almiyordu hic bir projeleri yoktu sadece muslumanlara hakaret ederek siyaset yaptilar simdi AKP var farki gorun

37
37
yanıtYanıtla
GÖRÜNEN KÖY KILAVUZ İSTER Mİ...?:

ECEVİTİN , BİRGÜN GELİP, ÜLKE EKONOMİSİNİ TAMAMEN BATIRACAĞI TAA , O ZAMANDAN . . . askerleri dizine kadar suda bekletmesinden. . . BELLİYMİŞ. . . . . Emekli asker, şunları anlattı: ''Baraj yapılınca, bizim türbeyi su bastı. Nöbet tutan askerlerimiz, dizlerine kadar suyun içerisinde görev yapıyorlardı. . . . . . SURİYE: BAŞKA YER VERELİM BURADAN ÇIKIN. . . . . ECEVİT: ASLA KABUL ETMEYİN. . . . . . . . . . ECEVİTİN İNADI YÜZÜNDEN. . . . OLAN ASKERLERE OLMUŞ. . . . . . . . . . . . . vatandaş rıza , birde tutmuş BU ECEVİTE , ADAM GİBİ ADAMDI FALAN DEMİŞ. . . . tabi dizlerine kadar su içinde NE VATANDAŞ RIZA . . . NEDE ECEVİT nöbet tutmamıştır. . . . . simdi soruyoruz. . . . . sonuçta ne oldu. . . . O TÜRBE O BARAJ GÖLÜNDEN alınmadı da. . . . kendisi mi yürüyüp gitti. . . SURİYEDEKİ bir türbe meselesini BÖYLESİNE büyüten CHP. . . . TÜRKİYEDE ne türbeler. . . . ne camiler yıktı. . . . bin yıllık OSMANLI TÜRK İSLAM kültüründen GERİYE NE BIRIKTILAR. . . .

16
54
yanıtYanıtla
1ol:

Atatürk ve Ecevit bundan baskasini tanimam vatan, seref ve TÜRKIYE dedin mi.

49
14
yanıtYanıtla
Al sana gerçekmobilWeb@haberler.com:

Ecevit önce “one minute “diye efelenip sonra salondan kaçmazdı

57
3
yanıtYanıtla
KARAOĞLAN:

ADAM GİBİ ADAM ECEVİT. .

49
8
yanıtYanıtla
sezer:

ecevit zamaninda paramiz yokdu ama serefimiz vardi.

45
9
yanıtYanıtla
KomandoMobil-IOS:

Ecevitin kendine hayrı yoktu diyen arkadaş allahtan kork senin yalaka hükümetin 2 tane çapulcudan korktuğu için toprağımızı bıralıp kaçtı rahmetlik ecevit dünyaya kafa tutup kıbrısı aldı , boş boş yorum yapma

44
10
yanıtYanıtla
ecevit:

tayyip bey ecevitin tırnağı olamaz. nur içinde yat karacaoğlan

39
14
yanıtYanıtla
Tüm 263 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title