Haberler

Dumlupınar Üniversitesi Akademisyenin Projesine Poster Ödülü

Güncelleme:

Üniversitenin Mühendislik Fakültesi öğretim elemanı Arş. Gör. Çağan Berker İyi, en iyi poster ödülünü aldı.

1942'den bu yana Amerika Mikroskopi Topluluğu (MSA) tarafından düzenlenen ve mikroskopçular ve mikroanalizciler için dünyanın en büyük yıllık toplantısı ve aynı zamanda dünyanın en büyük mikroskopi ile ilgili teçhizatların sergisi olan M&M (Microscopy&Microanalysis)'e bu yaz davetli olarak giden üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Çağan Berker İyi'nin, en iyi poster ödülünü aldığı bildirildi.

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Çağan Berker İyi, aynı zamanda yüksek lisans tezi olan "Termal Bariyer Kaplamalarda Kullanılan Seramik Oksitlerin CMAS ile Reaksiyonunun İncelenmesi" adlı çalışmanın poster sunumunun, SCSMM (Güney Kaliforniya Mikroskopi ve Mikroanaliz Topluluğu) tarafından 30 Mart 2013'de UCLA (Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles)'de düzenlenen bir günlük sempozyumda 1.liğe layık görüldüğünü ifade ederek çalışması konusunda şu bilgileri verdi:

"Termal Bariyer Kaplamalarda Kullanılan Seramik Oksitlerin CMAS ile Reaksiyonunun İncelenmesi" çalışması; günlük yaşamımıza yerleşmiş olan ve vazgeçilmez bir ulaşım yolu olan havayolu için büyük önem arz ediyor. Zira uçak motorlarının sağlıklı, verimli ve çevreye daha duyarlı bir şekilde çalışabilmesi ve uçakların özellikle zor atmosfer şartlarında sorunsuz ve güvenli olarak uçabilmesi için gaz türbini (uçak motoru) türbin kanatçıkları seramik ile kaplanıyor. Bu kaplamanın temel amacı bir ısı kalkanı oluşturmak ve türbin kanatçığı için kullanılan süper alaşım metali dış etkenlerden korumak. Özellikle iniş ve kalkışlarda atmosferden gelen tozlar kalsiyum, magnezyum, alüminyum, silisyum oksit ihtiva etmekte ve yüksek sıcaklıklarda eriyerek bu kaplamaya zamanla zarar vermektedir. Bu sorunun çözümüne dair bazı fikirler veren bu çalışma, ileride daha performanslı seramik kaplamaların seçilmesi, tasarlanması ve üretimi için oluşturulacak yöntemlere ışık tutmaktadır.

Arş. Gör. Çağan Berker İyi'yi makamında kabul eden Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karaaslan, doktora tez çalışmasını yine termal bariyer kaplamalar alanında Prof. Dr. Hasan Göçmez'in danışmanlığında yürütecek olan Arş. Gör. Çağan Berker İyi'yi başarısından dolayı kutlayarak, başarılı çalışmalarının devamını diledi.

Prof. Dr. Ahmet Karaaslan, "Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi'nde görev yapan sizin başarınız bizleri mutlu etti. Başarınızı daha da ötelere taşımanız için her zaman desteklerimizin sizinle olacağını bilmenizi isterim. Bundan dolayı sizi kutluyor, başarılarınızın devamını diliyorum." dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Termal Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title