Haberler

Dolum Tesisinin Açılış Törenine Katıldı

Sağlık Bakanı Akdağ Beşli Aşı Üretim Ve Dolum Tesisinin Açılış Törenine Katıldı.

Sağlık Bakanı Akdağ:

"Türkiye'de aşıya hep önem verilmiştir" "8 sene önce, bugünün alım gücüyle yaklaşık olarak 14-15 milyon TL olan aşı harcamaları, 2010 yılında 400 milyon TL'ye yaklaşan miktarlara ulaştı"

Akdağ, Sanofi Pasteur, Mefar İlaç A.Ş ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle Pendik Kurtköy'de bulunan Mefar firmasının fabrikasında beşli aşı üretim ve dolum tesisinin açılış törenine katıldı. Burada konuşma yapan Akdağ, insan sağlığı için önemli bir açılışı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bugün bağışıklama programında çocuklarımız için yaptığımız aşılarımızdan beşli aşı dediğimiz bir aşının dolum tesislerinin açılışını yapmış olduk "dedi.

Türkiye'de aşıya hep önem verilmiştir diyen Akdağ, "Osmanlı'nın son döneminden ve Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren aşıya hep önem verdik. Ama şunu özellikle kaydetmek isterim ki aşıya verdiğimiz bu önem Sağlıkta Dönüşüm Programı ile son 8 sene içinde zirveye oturmuş durumdadır." dedi. Geçmişte 6 antijenle çocuklara aşı yapıldığını belirten Akdağ, bu sayının 2002'de 7 antijene, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile de 11 antijene çıktığını söyleyerek "Bugün bütün çocuklarımız, Türkiye'deki bütün yavrularımız, hiçbir ayrım yapılmaksızın kırsalı, kenti, Doğu Anadolusu, Kuzeyi, Güneyi, Orta Anadolusu, metropol kentlerindeki bütün çocuklarımız, dünyanın en üstün aşılarına ücretsiz bir biçimde ulaşabilirler" diye konuştu. Bu aşıları satın almanın, üretmenin tek başına yetmeyeceğini, bunun büyük bir organizasyon işi olduğunu söyleyen Akdağ, "Türkiye'de çocuklarımızın hemen hepsini aşılayabilir durumdayız. En kaliteli aşıları, en güvenilir şekilde çocuklarımıza ulaştırabilir durumdayız. Aşının imalatından bir çocuğa enjekteedilişine kadar bütün süreçleri dikkatle takip etmelisiniz. Soğuk zincirdediğimiz bir süreç var. Türkiye artık bunların hepsini mükemmel bir şekilde başaran bir ülke konumuna geldi şükürler olsun" dedi.

2010 YILINDA AŞIYA 400 MİLYON TL HARCANIYOR"

Bundan 8 sene önce, bugünün alım gücüyle yaklaşık olarak 14-15 milyon TL olan aşı harcamaları, 2010 yılında 400 milyon TL'ye yaklaşan miktarlara ulaştığını vurgulayan Akdağ "Bütçeyi Sağlık Bakanlığına veren, 'bunu kullan' diyen hükümetimize ben bütün Türk çocukları adına elbette büyük bir şükran borçluyum" dedi. Bugün Sağlık Bakanlığı, Sanofi Pasteur ve Mefar olarak bir ilke imza atıldığını dile getiren Akdağ, "15 Ekim 2010 tarihinden itibaren Türkiye'de dünyanın en gelişmiş aşılarından biri olan beşli aşının artık uygun bir biçimde dolumu yapılıyor. Bu, aşının bütününün imalatı demek değildir. Ama Türkiye'de bu anlamdaki en yeni teknolojiyle üretilen bu aşıların üretimi için atılan önemli bir adımdır" diye konuştu. Bu aşıların devamının geleceğini belirten Akdağ, halk arasında menenjitve zatürre aşısı diye bilinen aşının Türkiye'de üretimi için görüşmeler yaptıklarını ve 2011 yılında bunu da başlatmış olacaklarını ümit ettiğini söyledi. Çocuk felcinin dünyada aşılama yoluyla ortadan kaldırılmış hastalıklardan biri olduğunu vurgulayan Akdağ, şöyle konuştu: "Avrupa'da çocuk felcini kendi ülkesinden en son kovabilmiş ülke Türkiye'dir. 2000'li yılların başında bunu başardık, ama 52 Avrupa ülkesiiçerisinde çocuk felcini ülkesinden son kovabilmiş ülke biziz. Bunu küçümsediğim için söylemiyorum. O günün şartlarında bu da büyük bir başarıydı. Ama kızamıkta Avrupa'da bunu ilk başarmış ülkelerden biriyiz. Türkiye'de son üç senedir yeni kızamık vakası görmüyoruz ve bununla da iftihar ediyoruz. Bu Türkiye Cumhuriyeti'nin başarısıdır. Hükümetiyle, doktorlarıyla, sistemiyle, sektörüyle bu işe emek veren herkesiyle. "Bugün dünyanın en gelişmiş aşılarıyla, 11 antijenle çocukların tamamını ücretsiz olarak aşıladıklarını anlatan Akdağ, Türkiye'nin Dünya Sağlık Örgütü'nün aşı eğitimleri konusunda bir merkez üssü haline geldiğini ve çevredeki ülkelerede bu anlamda destek verdiğini belirtti. Akdağ, 2011 yılı içinde firmalarla yapılan görüşmelerin olumlu sonuçvermesi halinde, bir veya iki antijeni daha çocukların rutin aşı takvimine ekleyeceklerini söyledi.

İLACI EN MÜKEMMEL ŞEKİLDE ÜRETİYORUZ

Türkiye'nin bugün gelir grubu bakımından orta-üst gelir grubu ülkeler içinde olmasına rağmen, aşılama konusunda üst gelir grubu ülkelerin birçoğunu sollamış ve geçmiş bir ülke durumunda olduğunu belirten Akdağ, "Türk ilaç endüstrisinin geldiği nokta, aşı dolum tesisini de içine alarak söylüyorum, hepimizin göğsünü kabartacak bir noktadır. İlacı Türkiye'de en mükemmel şekilde üretiyoruz. Bu adımın devamı gelecek. Ülkemiz aşı üretimi ve araştırmaları için cazip bir merkezdir. Kararlılığın, istikrarın ve elindeki imkanı iyi kullanmanın bir ülkeyi nerelere taşıyabileceğinin en iyi örneğidir bu tesis" dedi.Türkiye'de ofset üretimler açısından en ileriye gitmiş alanın savunmasanayisi olduğunu kaydeden Recep Akdağ, bunu ileriki yıllarda aşı ve diğer uygulamalarıyla sağlık sektörünün takip edeceğini ifade etti.

Konuşmanın ardından Bakan Akdağ'a plaket sunulurken, Bakan Akdağ ve beraberindekiler tesisi gezdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Bakmadan Geçme

15 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 15 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 15 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 15 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 15 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Arda Güler Real Madrid'de kaç gol attı? 15 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Talisca Beşiktaş'a gelecek mi? Al Nassr Talisca'yı gözden çıkardı Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 15 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam mı geldi? (ZAMLI) Köprü geçiş ücretleri ne kadar oldu? 15 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title