Haberler

Dha Yurt Bülteni-20

Elazığ'da 'Hero' yazılı tişört giyen kişi gözaltına alındı ELAZIĞ'ın Aksaray Mahallesi'nde üzerinde 'HERO' yazılı tişört ile dolaşan bir kişi polis tarafından gözaltına alındı.

Elazığ'da 'Hero' yazılı tişört giyen kişi gözaltına alındı

ELAZIĞ'ın Aksaray Mahallesi'nde üzerinde 'HERO' yazılı tişört ile dolaşan bir kişi polis tarafından gözaltına alındı.

Elazığ Valiliği'nden konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, "Elazığ İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğümüzce 19 Temmuz 2017 günü ilimiz Aksaray Mahallesi'nde üzerinde 'HERO' yazılı tişört ile gezen şahıs yakalanmış ve hakkında adli işlem başlatılmıştır" denildi.

Haber: Şahismail GEZİCİ/ELAZIĞ,

===============================================

Boşanma davası açan eşinin aracına oyuncak bomba yerleştiren koca adliyede / EK

TUTUKLANDI

Boşanma davası açan eşi Yeliz Ö.'nün otomobilinin altına oyuncak bomba düzeneği yerleştirdiği gerekçesiyle adliyeye sevk edilen Sezai Ö., Cumhuriyet Savcısı'na verdiği ifadenin ardından tutuklanması talebiyle mahkemeye çıkarıldı. Özgür Ö., 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan tutuklandı.

Haber: Sinan KABATEPE /ZONGULDAK,

==============================================

İşten çıkarılan genç dehşet saçtı: 2 ölü, 1 yaralı

HATAY'ın İskenderun İlçesi'nde işten çıkarıldığı fırına gelen 20 yaşındaki Emre Göçüm'ün pompalı av tüfeğiyle rastgele ateş açması sonucu eski patronu 39 yaşındaki Mehmet Yorgun ile işçilerden 37 yaşındaki Hakan Köşker öldü, Sinan Köşker ise ağır yaralandı.

Olay, akşam saatlerinde Numune Mahallesi 187 Sokak'ta bulunan fırında meydana geldi. İddiaya göre, fırında işçilik yapan Emre Göçüm, bir süre önce işten çıkarıldı. İddiaya göre işyerinden alacağı olduğunu öne süren Göçüm, bu nedenle sık sık geldiği fırında eski patronu Mehmet Yorgun ile tartışmalı görüşmeler yaptı. Aradan geçen zamanda istediği parayı alamayan Göçüm, bugün akşam saatlerinde fırının önüne gelerek pompalı av tüfeğiyle eski patronu ve çalışanların üzerine ateş açtı. Tüfekten çıkan saçların isabet ettiği Mehmet Yorgun ile işçiler Hakan Köşker ve Sinan Köşker, ağır yaralandı. 3 kişi kanlar içinde yere yığılırken, Göçüm ise olay yerinden kaçtı. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine sevk edilen ambulanslarla yaralılar, İskenderun Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Çok kan kaybettiği öğrenilen Yorgun ve Hakan Köşker, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamazken, tedavisi eden Sinan Köşker'in durumunun ağır olduğu belirtildi. Katil zanlısı Göçüm, kısa süre sonra polis tarafından olayda kullandığı belirtilen silah ile yakalayarak gözaltına aldı. Soruşturma sürdürülüyor.

Haber: Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN (Hatay),

==============================================

8 bisiklet çalan kişi, çıkarıldığı mahkemede tutuklandı

DİYARBAKIR'da özel güvenlikli sitelere girerek, site içerisinde bağlı bulunan bisikletleri çalan hırsız, polisin kısa süren çalışması sonucu yakalandı. Sitelerden 8 bisiklet çalan D.E., çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, sitelerin bahçelerinden bisikletleri çalınan vatandaşların şikayeti üzerine çalışma başlattı. Sitelerin güvenlik kameralarını inceleyen polis, kentin farklı semtlerinde ve farklı tarihlerde site bahçelerinde kilitlenerek park edilen bisikletlerin kilitlerini kırarak çalan D.E.  olduğunu tespit etti. Çalışmalarını tamamlayan polisin kısa süren çalışma sonrasında D.E.'yi de kıskıvrak yakaladı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan D.E., sevkedildiği adliyede savcıya çıktı Burada ifade veren D.E., daha sonra tutuklanma talebiyle gönderildiği mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

-Zanlının bisikletleri çalma anları

-Adliyeye sevk edilmesi

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Canan ALTINTAŞ/DİYARBAKIR,

==============================================

Sulama kanalında erkek cesedi bulundu

ADANA'da Devlet Su İşleri'ne (DSİ) ait sulama kanalında kimliği belirsiz erkek cesedi bulundu. Üzeri çıplak olan kişinin serinlemek için kanala girdiği tahmin ediliyor.

Olay, saat 18.30 sıralarında merkez Yüreğir İlçesi Koza Mahallesi Sümbül Caddesi yanından geçen sulama kanalında meydana geldi. Kanalda hareketsiz bir kişinin sürüklendiğini gören vatandaşlar durumu polise bildirdi. Bu sırada yoldan geçen bir vatandaş sulama kanalına atlayarak akıntıyla sürüklenen kişiyi sudan çıkardı. Olay yerine gelen sağlık ekibi, üzerinden kimlik çıkmayan kişinin hayatını kaybettiğini belirledi.

Olayla ilgili soruşturma başlatan polis, 20-25 yaşlarında olduğu tahmin edilen kişinin, serinlemek için girdiği sulama kanalında akıntıya kapılarak boğulduğu üzerinde duruyor.

Görüntü Dökümü

----------------------

Olayeri genel görüntü

Olayı anlatan görgü tanığı

Polis olay yeri inceleme

Polisin cesedi incelemesi

SÜRE: 01'06"    BOYUT: 68 MB

Haber-Kamera: Salih ÜÇTEPE ADANA,

==============================================

5 evden 38 kamyonluk çöp çıktı

ALANYA Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ve Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, Tosmur Mahallesi'nde görüntü ve çevre kirliliğine yol açan hurda malzemeleri ve çöp evleri boşalttı. 5 evden 38 kamyonluk çöp çıktı.

Alanya Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, emniyet güçlerinin desteğiyle bu sabah erken saatlerde Tosmur Mahallesi'nde bulunan hurda toplayan kişilere ait çöp evleri boşalttırdı. Çevre sakinlerinin şikayeti ile yazılı ve sözlü uyarıların dikkate alınmaması üzerine bu sabah yapılan çöp operasyonunda 6 vatandaşın, görüntü ve çevre kirliliğine yol açan çöp ve hurda malzemeleri evlerinde depoladığı tespit edildi. Çöp evler ve hurda depoları, temizlik işleri personeli ve belediye ait 2 kepçenin yardımıyla temizlendi.

5 EVDEN 38 KAMYON ÇÖP VE HURDA MALZEMESİ ÇIKTI

5 evden 38 kamyonluk hurda malzeme ve çöpün çıktığını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Kula, "Zabıta ekiplerimiz 1 ay önceden ilgili kişilere bu evleri ve depoları boşaltmaları için sözlü ve yazılı uyarı yaptı. Ancak şahıslar çöpleri ve hurda malzemeleri kaldırmadı. Mahallede yaşayan vatandaşlarımız bu çöp kokusundan ciddi anlamda rahatsız oluyordu. Çevre kirliliğine de yol açan bu çöpleri ekiplerimiz bugün temizledi" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------

Çöp evlerden detay görüntüler

Çöpler vinçlerle yüklenirken

576 MB - 03.07'

Haber-Kamera: Engin ANAK/ALANYA (Antalya),

=====================================================

Perge'de, eşsiz mozaik gün yüzüne çıkarılıyor

ANTALYA'nın Perge Antik Kenti'nde bulunan ve Homeros'un İlyada Destanı'nda şiirsel dille aktardığı Truva Savaşı'nın en dramatik sahnesinin tasvir edildiği mozaik, gün yüzüne çıkarılıyor.

Antalya'nın Aksu ilçesindeki antik çağın en düzenli kentlerinden biri olarak kabul edilen Perge'de, Truva (Troya) Savaşı'nda İphigeneia'nın kurban edilirken Artemis'in gökyüzünden bir geyik indirmesinin tasvir edildiği mozaik gün yüzüne çıkarılıyor. 6x7 metre ebatlarındaki kutsal bir mekan olduğu düşünülen yapının zeminindeki mozaik, bölgede tek örnek. Eseri benzersiz kılan ise İphigeneia'nın kurban edilme sahnesinin antik dönemde çok sık tasvir edilmemiş olması.

KURULUŞU TRUVA SAVAŞI'NIN SONRASINA RASTLIYOR

Antik çağ tarihçilerine göre kuruluşu Truva Savaşı'ndan sonraki yıllara rastlayan Perge Antik Kenti'nde kazılar 2012 yılından bu yana Antalya Müze Müdürlüğü başkanlığında sürdürülürken, 2017 yılı çalışmaları 5 arkeolog, farklı üniversitelerden bilimsel danışmanlar ve Antalya Valiliği tarafından İŞKUR aracılığıyla Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında temin edilen 45 işçiden oluşan ekiple devam ediyor. İlk kazı çalışmalarına 1946 yılında başlanan antik kent, güney hamam, Helenistik dönem kuleleri, agora, sütunlu cadde, Kestros Çeşmesi, su kanalları, portiko ve çok sayıdaki dükkan, Apollonius Demetrius takı, antik tiyatro, stadyumu ve yeni açılan Sütunlu Batı Caddesi ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

8 BİN KİŞİLİK ANTİK TİYATRO ZİYARETE AÇILDI

Antalya Müzesi Müdürü Mustafa Demirel, Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde Perge'de kazı çalışmalarını yılın 12 ayı sürdürdüklerini kaydetti. Demirel, Vali Münir Karaloğlu'nun talimatı doğrultusunda uzun yıllardır ziyarete kapalı olan antik tiyatronun gerekli güvenlik önemleri alınarak ziyarete açıldığını belirtti. Demirel, "Aynı zamanda kentin kuzeyinde yer alan Kestros Çeşmesi'nden su akıtılmasına yönelik proje çalışmalarına da başlandı" dedi.

Demirel, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca, Perge'ye gelen ziyaretçilere daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla Ören Yeri Çevre Düzenleme Projesi kapsamındaki karşılama merkezi içerisinde modern otopark, bilet gişeleri, mescit, mağazalar, kafeterya ve tuvalet gibi ünitelerin de 2016 yılında hizmete girdiğini hatırlattı. Antik kentteki Helenistik kuleler, antik tiyatro ve stadyumun restorasyonuna yönelik proje ve uygulama çalışmalarının Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nce başlatıldığını aktaran Demirel, ayrıca bütün çalışmalarda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce de büyük katkı sağlandığını söyledi.

KENTTE ZİYARETE AÇILAN YENİ YERLER

2012 yılından bu yana sürdürülen Batı Caddesi'nin kazı çalışmalarını tamamladıklarını belirten Demirel, ziyarete açılan caddeyle Perge'nin yeni bir görünüme kavuştuğunu söyledi. Demirel, "Ayrıca sayın valimizin antik kenti ziyareti sırasında vermiş oldukları talimat doğrultusunda Doğu Caddesi'nin açılması çalışmalarına da başladık" diye konuştu.

BATI CADDESİ'NDE ŞAŞIRTAN MOZAİK

Batı Caddesi kazısı sırasında 2013 yılında caddede bulunan dükkanlardan birini açmak istediklerini anlatan Mustafa Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dükkanlar içinde en büyük mekan olarak görünen bu dükkanın kazısına başladık. Üst seviyeden aşağıya indikçe özellikle güney duvarda freskolar, duvarın ortasında alt seviyedeki niş çok ilgimizi çekti. Nişin önünde zemine doğru inen yaklaşık 2.5 metre derinliğinde, içerisi suyla dolu bir su kuyusu açığa çıkarıldı. Kuyunun suyunun boşaltılması sonrasında içinde çok sayıda pişmiş toprak testiler, kaplar, bardak açığa çıkınca, buranın bir adak kuyusu olarak kullanıldığı anlaşıldı. Daha sonra mekanın zemininde yapılan kazı çalışmalarında açığa çıkan mozaik ve bir altarın varlığı, bu mekanın bir kült mekan olduğunu bize gösterdi. Mozaikte Truva Savaşı ile ilişkilendirilen bir kurban sahnesi vardı. İphigeneia'nın kurban edilmesi ve Artemis'in kurban edilme anında gökyüzünden bir geyik indirmesi tasvir edilmiş. Antalya Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü uzmanları tarafından duvarların freskolarının konservasyon ve restorasyonu geçen yıl tamamlandı. Geçici olarak mekanın korunmasına yönelik bir üst çatı oluşturduk. Bu yıl ise zemindeki bu mozaikle ilgili çalışmalarımız yine Antalya Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü uzmanları tarafından sürdürülüyor."

BÖLGEDE BAŞKA ÖRNEĞİ YOK

Böyle bir mozaiğin bölgedeki tek eser olduğunu ve başka bir örneğe rastlanmadığını aktaran Demirel, "Truva Savaşı'nda İphigeneia'nın kurban edilme sahnesi pek sık tasvir edilen bir sahne değil. ve Perge'de bulduğumuz bu mozaiği özel kılan da bu" dedi.

İPHİGENEİA'NIN KURBAN EDİLMESİ

Yunan mitolojisinde önemli bir yeri olan, Homeros'un İlyada destanında anlatılan ünlü Truva Savaşı, Truva Kralı Priamos ile Hekabe'nin oğlu Paris'in, Sparta Kralı Menelaos'un karısı Helen'i kaçırmasıyla başlar. Menelaus ve kardeşi Miken Kralı Agamemnon önderliğinde toplanan donanma yelken açmaya hazırlandığında rüzgar aniden kesilir. Kahin bu durgunluğun Artemis'in öfkesinden kaynaklandığını, Agamemnon'un Artemis'e adanmış olan bir hayvanı öldürmekle suç işlediğini söyler. Artemis'in öfkesi, ancak Agamemnon'un kızı İphigeneia'yı ona kurban etmesiyle yatışacaktır. Agamemnon, Artemis'in rüzgarları serbest bırakması için, kızı Iphigeniayı kurban vermek ister. Tam İphigeneia kesileceği sırada Artemis, bir geyik gönderir ve kızın yerine bu geyiğin kesilmesini sağlar. Hayatta kalan İphigeneia, Artemis tapınağına rahibelik yapar.

DÜNYADA BÜTÜN OLARAK ELE GEÇEN TEK HEYKEL

Gerek mimari, gerek heykel buluntularının mükemmelliğiyle heykeltıraşlık konusunda ekol kent olarak kabul edilen Perge'de bugüne kadar 100'ün üzerinde heykel bulundu. Son 5 yılda ise Batı Cadde sonundaki Caracalla Çeşmesi havuzunda, dünyada bütün olarak ele geçirilen tek heykel özelliğine sahip İmparator Caracalla heykeli ve at heykeliyle birlikte çok sayıda heykel günışığına çıkarıldı. Bu heykellerden restorasyonu tamamlanan 24'ü Antalya Müzesi'nde diğer heykellerle birlikte sergilenirken, önceki yıllardaki kazılarda çıkarılan heykellerin bir bölümü ise depolarda muhafaza ediliyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------

Perge'den detay görüntüler

Müzü Müdürü röportaj

Keşfedilen mozaikten detay görütmer

Müze müdürü mozaiği tanıtırken

Perge Tiyatrosu'ndan detay görüntüler

693 MB - 06.11'

Haber: Selma KUNAR-Kamera: Süleyman EKİN/ANTALYA,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Elazığ Valiliği Mustafa Demirel Aksaray Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title