Haberler

Cumhuriyet Tarihinde İhracat Rekoru

Türkiye İhracatçılar Meclisi (Tim) Kasım Ayı İhracat Rakamlarını Konya'da Açıkladı. Tim Başkanı Oğuz Satıcı, Kasım Ayı İhracatının, 8 Milyar 628 Milyon Dolara Yükseldiğini Belirtti. Satıcı, 'Cumhuriyet Tarihinin En Yüksek Aylık İhracat Rakamı Kasım Ayında Gerçekleşti' Dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Kasım ayı ihracat rakamlarını Konya'da açıkladı. TİM Başkanı Oğuz Satıcı, kasım ayı ihracatının, 8 milyar 628 milyon dolara yükseldiğini belirtti. Satıcı, ''Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamı kasım ayında gerçekleşti'' dedi.

Konya Ticaret Odası Salonu'nda düzenlenen toplantıya Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Konya Valisi Atilla Osman Çelebioğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, TİM Başkanı Oğuz Satıcı, oda başkanları katıldı. Her ay farklı bir ilde ihracat rakamlarını açıklayan TiM yönetimi, Kasım ayı ihracat rakamlarını Konya'dan açıkladı. TİM Başkanı Oğuz Satıcı, kasım ayında rekor kırıldığını belirterek, şöyle konuştu:

''Kasım ayı ihracatımız, 8 milyar 628 milyon dolara yükselerek, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek aylık ihracat rakamı olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı ayına oranlar yüzde 43.3'lük bir artış yakalanmıştır. 2006 yılının ilk 11 aylık ihracatı 77 milyar dolara ulaşarak, geçen yılın 1 yıllık ihracatını geçmiş bulunmaktadır. Ocak-Kasım dönemi ihracatımızda da, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.57 artış kaydedilmiştir. Geriye dönük 12 aylık ihracatımız yüzde 15.81 artışla 84.4 milyar dolara ulaşmıştır. 2023 yılı için ihracat hedefi ise 500 milyar dolar olarak belirlenmiştir'' dedi.

TİM Başkanı Oğuz Satıcı, kasım ayında en fazla ihracat gerçekleştiren sektörleri de şöyle sıraladı:

''1 milyar 621 milyon dolar ile taşıt araçları ve yan sanayisi, 1 milyar 254 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon, 862 milyon dolar ile elektrik ve elektronik sektörleri ilk üç sırayı almıştır. Toplam ihracatımız içerisinde yüzde 12.88'lik bir paya sahip olan tarım sektörümüzün önceki aylarda yaşadığı düşüşe son vererek, kasım ayında yüzde 27.61'lik artış kaydetmesi son derece sevindiricidir. Tarım ve hayvancılık sektöründe en fazla artış, yüzde 263 ile tütün ve mamülleri sektöründe kaydedilmiştir. Bunu yüzde 77.58 ile canlı hayvan ve su ürünleri, yüzde 60.1 ile kesme çiçek, takip etmektedir. Kuru meyve ve mamülleri sektöründe yüzde 59.34, ağaç mamülleri ve orman ürünlerinde yüzde 56.52, meyve sebze mamülleri sektöründe yüzde 32.78, yaş sebze ve meyve sektöründe yüzde 25.46, hububat ve bakliyat sektöründe ise yüzde 14, artış yaşanmıştır. Ayrıca, demir ve çelik ürünleri sektöründe yüzde 51.94, tekstil ve hammaddeleri ürünlerinde yüzde 41.53, kimyevi maddeler ve mamüllerinde yüzde 37.28, elektrik elektronik sektöründe yüzde 32.69, halı sektöründe yüzde 29.58, değerli maden ve mücevherat sektöründe yüzde 26.96, çimento ve toprak ürünlerinde yüzde 20.68, deri ve mamüllerinde ise yüzde 18.2 artış kaydedilmiştir. Kasım ayında, yüzde 60.54'lük artış gösteren madencilik ürünleri sektörü ihracatı yükselişini sürdürürerek, aylık ihracatını 195.7 milyon dolara, 12 aylık ihracatını ise 2 milyar 11 milyon dolara çıkarmıştır. Kasım ayında, ülkemiz ihracatının yüzde 84.85'ini gerçekleştiren sanayi sektöründe aylık ihracatınımız yüzde 45.66 artış ile 7 milyar 321 milyor dolar olarak gerçekleşmiştir. Sanayi sektöründe 10 aylık ihracatımız, 66.4 milyar doları, 12 aylık ihracatımız ise 72.6 milyar doları geride bırakmıştır. Sanayide en büyük ihracat artışı yüzde 86.41 ile makine ve aksamları sektöründe kaydedilmiştir. Kasım ayında otomotiv sektöründeki yüzde 72.89 artış ve demir, demir dışı metaller sektörünün kaydettiği yüzde 64.79 artış da dikkat çekmektedir.''

Oğuz Satıcı bu rakamlara karşın, Zeytin ve zeytin yağı sektöründe yüzde 33.32, fındık ve mamülleri sektöründe yüzde 24.95 düşüş yaşandığını da sözlerine ekledi.

AB İLE BÜTÜNLEŞME ÇABALARI

TİM Başkanı Oğuz Satıcı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Satıcı, ''AB ile bütünleşme çabaları, Türk insanının yaşam kalitesini yükseltiyor. Çünkü, Türkiye her alanda yapısal bir dönüşüm yaşıyor. Ama, bazen bu yapısal dönüşüm bazılarımızın hoşuna gitmiyor. Ya da kabul edilebilir sınırların ötesine geçiyor. Kimi için Türkiye limanlarının Kıbrıs Rum bandralı gemilere açılması bu kırmızı çizgilerin ötesindedir. Diğerleri için ise örneğin Ermeni soykırımı iddialarını kabul etmek kırmızı çizgiyi aşmatır. Yine de şunu unutmayalım ki ne olursa olsun, nasıl Türkiye'nin AB'ye gereksinimi varsa, AB'nin de en az o kadar istikrarlı bir Türkiye'ye gereksinimi vardır. Eğer, insanlar sadece, 'benim bildiğim ve dediğim doğrudur' diye düşünürlerse, ipler sonuna kadar gerilir. Ama, aynı Papa'nın Türkiye ziyaretinde yaşandığı gibi, eğer karşı tarafından hassasiyetini de dinlemeye geyret gösterirseniz, Türklerin izolasyonlar kalkmadan olmaz çizgisini anlarsınız. Sorunların çözümünde yol alırsınız. Belki o zaman bir taraftan 400 milyonluk Avrupa'yı diğer tarafta da 70 milyonluk Türkiye'yi 700 bin nüfuslu bir adaya mahkum etmezsiniz'' dedi.

PAPA'NIN ZİYARETİ

Papa'nın Türkiye ziyaretine de değinen Satıcı, ''Dünya haberlerinde 'Pope in Turkey' başlığı ile dakikalarca yayın yapıldı. Türkiye'nin ne kadar istese de yapamayacağı bir tanıtım hem de çok olumlu bir tanıtım gerçekleşmiş oldu. Bu görüntüleri izleyince uluslararası işbirliğinde sonuna kadar inanan bir insan olarak çok mutlu oldum. Hele daha birkaç ay önce istemeyerek de olsa müslümanları kızdıran Papa'nın, Sultanahmet Camisi'nde ortak yaratıcımıza ettiği duayı görünce tüylerim diken diken oldu. İşte insanların kalbini kazanmak bu kadar kolay diye düşündüm'' dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, rakamların memnuniyet verici olduğu belirterek, ''2007'de aylık ortalama 8 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var. Bu da yıllık 96 milyar dolar eder. 2008 de ise ihracat hedefimiz, 100 milyar dolardır'' dedi. Tüzmen, AB ile ilgi gelişmeleri de değerlendirirken, ''Türkiye kadar, AB'nin de bize ihtiyacı var. AB nüfusu bugün yaşlanıyor. Onların genç nüfusa ihtiyacı var. Enerji güvenliği konusunda oldukça duyarlılar, buna da ihtiyaçları var. Tüm enerjiler, Türkiye üzerinden geçiyor. Bu bağlamdan da bakıldığında AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı kaçınılmaz'' diye konuştu.

Kerem PULGAT- İsmail AKKAYA/KONYA,(DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title