Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Beni üzen Batı ülkelerinde, Afrika'da ve birçok yerde bütün bunlar örgütlenmiş.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Beni üzen Batı ülkelerinde, Afrika'da ve birçok yerde bütün bunlar örgütlenmiş. Dünyada terör örgütleri bunun kadar yaygın değil, bunun kadar yaygın dünyada bir ikinci terör örgütü yoktur. Bütün kıtalarda bu terör örgütü yaygın bir durumda var. Ama her okul, orada aslında bir 'terör örgütü şubesi' görevini görüyor." dedi.

Erdoğan, ATV-A Haber ortak yayınında 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruları yanıtladı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz akşamı darbe girişimini ilk öğrendiğinde neler hissettiğinin sorulması üzerine Erdoğan, sözlerine, "Şu anda ülkemin tüm şehirlerinde, meydanlarında bu demokrasi nöbetini devam ettiren aziz milletimi özellikle kucaklıyorum çünkü bu olay ülkeme has bir olaydı. Dünyanın hiçbir yerinde demokrasi mücadelesini bu kadar şanlı, bu kadar başarılı veren bir başka ülkeyi ben tanımadım." diyerek başladı.

Erdoğan, 15 Temmuz akşamı dört televizyon kanalına cep telefonuyla bağlandığını anımsatarak, "Dört kanala o bağlantıları yapmışım ve o bağlantılarla birlikte tüm vatandaşlarımızı meydanlara ve havalimanlarına davet edişimiz... Bununla birlikte de halkımın akın akın meydanlara ve havalimanlarına yürüyüşü aslında bu ülkede demokrasi mücadelesini verebilecek yiğitlerin, kahramanların olduğunu gösterdiler." ifadelerini kullandı.

O akşam vatandaşların dünyaya bir demokrasi dersi verdiğine işaret eden Erdoğan, şehit haberleri geldikçe çok fazla duygulandığını, çünkü şehitler tepesinin boş olmadığının bir kez daha görülme fırsatının bulunduğunu kaydetti.

Erdoğan, dünyadan birilerinin kendilerini arayıp, "özellikle darbeye karşı verdiğiniz bu mücadeleden dolayı sizi kutlarız." dediklerini söyledi.

Türkiye'ye destek için ilk arayanlar arasında özellikle Katar Emiri'nin yer aldığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisini birden fazla kez arayan, daha sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ı da sürekli arayarak gelişmeleri soran Katar Emiri'nin, "Her an yanınızdayız, üzerimize ne düşüyorsa biz varız." dediğini anlattı.

Erdoğan, Katar Emiri'nin bugün de Türkiye'ye, bazı mesajlarla beraber Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman bin Al Sani'yi gönderdiğini bildirdi.

"Ahlaki olmayan yollara başvuruyorlar"

Başka ülkelerden de arayanlar olduğunu vurgulayan Erdoğan, darbe girişiminin ardından ikinci gün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ardından da Amerika ile Avrupa ülkelerinden bazı liderlerin aradığını hatırlattı. Erdoğan, şöyle devam etti:

"Fakat arayanlar şunu söylediler, 'Darbeye karşı verdiğiniz bu mücadeleden dolayı kutlarız.' Ama kimse kalkıp da kendisi veya bir ilgili, yetkili bakanını buraya göndermek zahmetinde bulunmadı. Fransa'da terör örgütünün verdiği herhangi bir kayıpta, diyelim 5, 10 kişi ölmüş, oralarda binlerce, on binlerce insan yürüyüş yaptı. Ama Türkiye'de bir darbe girişimi yapılıyor ve bu darbe girişiminde Türkiye Cumhuriyeti devleti ki NATO'nun en önemli ülkesi, 80 milyon nüfusu olan bu ülke, demokrasiyi iyice hazmetmiş böyle bir ülkede böyle bir hareket yapılıyor. Bu hareketi yapanların durumu belli. Bunlar 'Tebrik ederiz ama şu anda askerler toplanıyor, polisler toplanıyor, yargı toplanıyor. Bunların geleceği bizi endişelendiriyor.' Bunu diyecek kadar da ahlaki olmayan yollara başvuruyorlar.

Çok açık ve net olarak söylüyorum. Bu, ahlaki değildir, bu, demokrasi ahlakıyla bağdaşmaz, demokrasi böyle bir şeyi de kabul etmez. Ne demek bu? Ama, ancak, fakat... Böyle bir şey olabilir mi? Olacaksanız dürüst olun, eğer dürüst olmayacaksınız sizin o darbe girişimiyle ilgili açtığınız telefonların benim için hiçbir anlamı yok. Niye? Çünkü bu mücadeleyle ilgili örneğin biz diyoruz ki 'Bu adam, şu anda 1999'dan beri Amerika'da. Amerika, bu adamı vermelidir. Bize diyorlar ki, delil."

"Her türlü konforuyla orada yaşıyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz öncesi dosyalardan, elektronik ortamda ve farklı şekilde gönderdiklerinin olduğunu, bu sürece yönelik gönderdikleri ve göndereceklerinin de bulunduğunun altını çizdi.

Bugüne kadar ABD herhangi bir teröristle ilgili Türkiye'den talepte bulunduğunda, Türkiye'nin bunu karşıladığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ama bununla ilgili böyle bir şey söz konusu olmadığı gibi 1999'dan bu yana 400 dönümlük bir arazi içinde, bir çiftlikte her türlü konforuyla orada yaşıyor. Ben, bir yıl önce bu kişiyi istiyorum ve diyorum ki, 'Bakın böyle böyle, ülkenizde böyle birisi var, bu adamın konumu budur, şu anda da bu adam bizim Milli Güvenlik Strateji Belgemize farklı bir şekilde giriyor, daha sonra somut bir şekilde de girecek.'

Beni üzen, bunun dışında da Batı ülkelerinde, Afrika'da ve birçok yerde bütün bunlar örgütlenmiş. Dünyada terör örgütleri bunun kadar yaygın değil, bunun kadar yaygın dünyada bir ikinci terör örgütü yoktur. Bütün kıtalarda bu terör örgütü yaygın bir durumda var. Ama her okul, orada aslında bir 'terör örgütü şubesi' görevini görüyor. Yani görüntü yapısıyla okul, eğitim-öğretim. Bunu yaparken de o ülkenin yöneticilerinin çocukları oralarda eğitildiği için onlar da zannediyorlar, hani eskiden ülkemizde bazı malum kolejler vardı ya, oralarda bu tür eğitimleri veriyorlar. Birçokları da fakir fukara, garip gureba ülkeler. Ondan sonra da bunlar ananas mananas, her türlü paket filan bunları da rahatlıkla halledebiliyorlar."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Afrika Katar Politika Güncel Haberler

title