Haberler

Çözüm Süreciyle Köylerine Dönen Çift, Mağarada Yaşıyor

Güncelleme:

90'larda Batman'da yaşanan çatışmalar nedeniyle göç etmek zorunda kaldıkları köylerine 20 yıl sonra geri dönen Kara çifti, evlerini onaramadıkları için mağarada yaşıyor.

Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Kışlak köyü 90'lı yıllarda yaşanan çatışmalı ortam nedeniyle boşaltıldı. 20 yıl aradan sonra çözüm sürecinin başlaması ve silahların susmasıyla beraber köylerine geri dönen Şarisyan Kara ve eşi Sultan Kara, harabeyle karşılaştı. Maddi imkanları olmadığı için evlerini onaramayan çift, tek gözlü mağaraya sığındı. Boşaltılmadan önce 100 hane ve 300 nüfusu olan Kışlak köyüne dönen ve yaklaşık 4 yıldır mağarada yaşayan Kara çifti, geçimini hayvancılıkla sağlamaya çalışıyor.

"KÖYLÜLER GERİ DÖNSÜN"

Köyde tek başlarına sıkıldıklarını ve gözlerinin köye dönecek birilerini aradığını söyleyen Şarisyan Kara, köyü terk edenlerin şehirlere alıştığını ve kimsenin dönmek istemediğini belirterek, harabeye dönen köyün onarılmasıyla dönüşlerin olabileceğini söyledi. Kara, "Köye döndüm maddi imkanım olmadığı için evi onaramadım. Eşimle mağaraya sığındık ve 4 yıldır burada yaşıyoruz. Arkadaşım, komşum olmadığı için canımız sıkılıyor. Gözlerimiz yollarda birileri köye gelir diye bekliyoruz. Ama gelen giden yok çocuklarımız öğrenci olduğu için onlar da gelemiyor. Her şeye rağmen köyü şehre değişmem ve burayı terk etmem" dedi.

"BİR ZAMANLAR YAŞADIKLARI KÖYÜ TANIYAMIYORLAR"

Aileleriyle köyü boşaltarak şehirlere yerleşen, büyüdükten sonra köylerini merak edip görmeye gelen çocukların köyü tanıyamadıklarını da anlatan Kara, "Köy boşaldıktan sonra kimse uğramadı. Evler yıkıldı, tüm köy harabeye döndü. Çözüm süreciyle beraber silahların susması gençler ve köyün çocukları için köyü görme fırsatı doğurdu. Ancak çocukluklarını geçirdikleri köyü bu halde bulanlar köyü tanıyamıyor ve üzülüyorlar. Köy bu şekilde kalırsa kimse dönmez" şeklinde konuştu.

"DEVLET BİZE BİR EV ONARSIN"

Maddi imkanı olmadığı için evini onaramadığını söyleyen Kara, devlet yetkililerinden yardım beklediğini söyledi. Kara, "Devlet bize köyde bir ev onarsın istiyoruz. Köyün bu halini gören geri dönmek istemez, bizim bir evimiz olsa köylerini merak eden gençleri veya bahar aylarında köylerini ziyarete gelenleri evimde ağırlarım, tekrar köyü canlandırabiliriz. Bunun içinde devletten yardım istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kışlak Gercüş Batman Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (15)

ramazan RamazanMobil-ANDROID:

bilal gemicik alsin vatandaş mağarada yaşasın imfeye kredi verecek mis rte

10
12
yanıtYanıtla
devlet:

devlet bize ev yapsın devlet bize para versin devlet bize baksın ne ala memleket laa

12
9
yanıtYanıtla
TÜRK:

DÖVLET BİZE BAKMİYİ

10
10
yanıtYanıtla
01ADSMobil-ANDROID:

devlet bize yardim et en güzel kelime sıkışınca

10
8
yanıtYanıtla
KARADENİZLİ:

DÖVLET SANA GEL MAĞARADAMI YAŞA DEDİ. . . . .

9
9
yanıtYanıtla
Hacı Muhazafakar MilliyetcimobilWeb@haberler.com:

Silahlar ne zaman sustu dayi senin o seloya verdiniz selonun abisi dagda terörist egitiyor hala hdo pkk ic ice her an hersey olabilir

10
7
yanıtYanıtla
Kurt05Mobil-ANDROID:

İsime bak ermeni ismi. Gelmesin ülkemize bölücü hainler.

3
13
yanıtYanıtla
Gerçekler AcıtırMobil-IOS:

Dövlet bana baksin, buralara öv yapsin, cebime mayış koysun, döşüme övrat versin, 73 döne çoccik yapayım onlar da pökököye katilsin, dövlet onlara da baksin, cebine mayiş koysun, ben övradın koynunda yatayım ama dövlet bize baksin

9
6
yanıtYanıtla
çewlik12mobilWeb@haberler.com:

Çakallar üşüşmüşler yine

6
8
yanıtYanıtla
12.05.2015mobilWeb@haberler.com:

Ulan devlet niye onarıyo evinizi Pkk ya destek veriyonuz ya, teroristlere destek veriyonuz ya onlar onarsın hayinler.

5
7
yanıtYanıtla
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title