Haberler

Çin'de 5.000 Yıllık Sulama ve Sel Kontrol Sistemi Keşfedildi

Güncelleme:

Arkeologlar, Çin'in orta kesimlerinde yer alan 5.000 yıllık bir kentin, sulama amacıyla nehirlerden etkin şekilde yararlanan ve barajlar sayesinde taşkınları önleyen bir su koruma sistemine sahip olduğunu ortaya çıkardı.

Arkeologlar, Çin'in orta kesimlerinde yer alan 5.000 yıllık bir kentin, sulama amacıyla nehirlerden etkin şekilde yararlanan ve barajlar sayesinde taşkınları önleyen bir su koruma sistemine sahip olduğunu ortaya çıkardı.

Hubei eyaletindeki tarih öncesi bir kent olan Shijiahe'de bulunan kalıntılarda barajlar, bir hendek ve sulama tesislerinden oluşan bir sistem keşfedildi.

Hubei Eyaleti Kültürel Kalıntılar ve Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Fang Qin, Çin'in orta kesimlerinde yer alan 300 hektarlık kentin, bir zamanlar içinden ya da yanından geçen nehirlerden oluşan bir hendekle çevrili olduğunu söyledi.

Geçen yıl yerel nehir ve kanalların kuruduğu şiddetli kuraklık sonrası başlayan yeni kazı sürecinde antik nehir-hendek sisteminde yer alan iki baraj gün yüzüne çıkarıldı. Fang, bu barajların büyük olasılıkla taşkınları azaltmak ve kent sakinleri için su depolamak üzere inşa edildiğini söyledi.

Barajlardan birinin iki tahliye ağzından oluşan "Y" şeklinde bir drenaj sistemi bulunuyor. Ana tahliye ağzı, şiddetli yağış ya da sel dönemlerinde hızla suyun boşaltılmasını sağlarken daha küçük olan tahliye ağzının günlük olarak çeltik tarlalarının sulanması gibi nehir aşağısında kullanılacak suyun yeterli miktarda olmasını sağladığı düşünülüyor.

Fang, "Bu, Shijiahe halkının, suyu koruma hakkında son derece gelişmiş fikirlere sahip olduğunu ve üretim ve yaşamı desteklemek üzere nehirlerin kullanımında yetenekli olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Arkeologlar, Shijiahe'nin Yangtze Nehri'nin orta kesimlerine uzanan en büyük ve en dayanıklı kentlerden biri olduğuna inanıyor.

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Wuhan'dan bildiriyor.

(XHTV)

Kaynak: Xinhua / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları! Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title